alexandar_veliki_laneni_oklop.jpgNa godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike predstavljena je studija o novim spoznajama iz života Aleksandra Velikog (356-323. pr.n.e) koja se bavi isključivo – njegovim oklopom…

alexandar_veliki_laneni_oklop.jpgNa godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike predstavljena je studija o novim spoznajama iz života Aleksandra Velikog (356-323. pr.n.e) koja se bavi isključivo – njegovim oklopom.

Naime, postoji 27 opisa od 18 različitih antičkih autora i gotovo 700 slika na raznim objektima, od grčkih vaza do reljefa u hramovima, na kojima je Aleksandar prikazan u oklopu od lana (tzv. linothorax). Najvažniji od vizualnih dokaza jest poznati “Aleksandrov mozaik” u Pompejima, dok u djelu “Aleksandrov život” grčki povjesničar Plutarh navodi da je Aleksandar nosio oklop od dvostrukog lanenog platna.

Da bi utvrdili stvarnu izdržljivost takvog oklopa, znanstvenici G. Aldrete i S. Bartell su prvo satkali laneno platno na način na koji se ono tkalo u Aleksandrovo doba. Zatim su napravili i jednostavno ljepilo koje je tada bilo najdostupnije, a s kojim su premazali slojeve platna. Dobiveni oklop testirali su raznim oružjem: strijelama, mačevima, sjekirama i kopljima.

Rezultati do kojih su došli potvrdili su da oklop od lana nije ništa slabiji niti pruža manje zaštite od ostalih vrsta oklopa dostupnih iz tog doba. Dapače, on funkcionira slično današnjem kevlaru. Iako se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je Aleksandrova vojska upravo tako oklopljena osvojila gotovo čitav poznati svijet, rezultati ove studije nisu za zanemariti i dovode do novih spoznaja o životu u prošlosti.