pojedi_bliznjeg_svoga_lightboxPredstavljamo vam još jednu knjigu iz bogate ponude Naklade Ljevak“Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma”. Što kažu autori Daniel Diehl i Mark P. Donnelly o jednom od najstarijih i najfascinantnijih tabua u ljudskom društvu pročitajte u našoj recenziji.

pojedi_bliznjeg_svoga_lightboxNaslov knjige: Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma
Autori: Daniel Diehl i Mark P. Donnelly
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format:
14 x 21 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 310
Prevoditelj: Petra Štrok
Jezik originala: engleski

Pogled Anthonya Hopkinsa ispod maske bio je dovoljan da milijunima gledatelja utjera strah u kosti.

U popularnom filmu „Kad jaganjci utihnu“ se (između ostalog) prikazuje problem kanibalizma. Iako se danas u doba interneta i slobode govora raspravlja naveliko i naširoko o mnogim problemima, kanibalizam ostaje nedorečen.

Neću ulaziti u to je li u pitanju bolesna priroda problema ili nedostatak informacija, ali Daniel Diehl i Mark P. Donnelly u knjizi „Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma“ u izdanju Naklade Ljevak, pružaju i prezentaciju prirode problema i pregršt informacija. Budući da su autori knjige pisci, scenaristi i povjesničari imaju sve što je potrebno za pisanje kvalitetne knjige o ovakvoj temi te pregršt detaljno analiziranih i istraženih informacija prezentiraju na zanimljiv i šokantan način.

Daniel Diehl je autor i kulturni povjesničar dok je Mark P. Donnelly pisac i predavač o srednjovjekovnim temama. Zajedno su napisali impresivan broj knjiga i televizijskih serija kao što su „Tower of London“, „Big Book of Pain, Death & Taxes“, „Pirates of New Jersey“, „Medieval Celebrations“.

U uvodu knjige “Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma” osvrću se na kanibalizam koji se javlja u skupinama, dakle u nekom plemenu kao dio njegove kulture ili u određenom povijesnom razdoblju kao posljedica teških životnih uvjeta, primjerice razdoblje rata. Tim uvodom probijaju led i pripremaju čitatelja za ono što u knjizi slijedi: petnaest detaljno opisanih slučaja kanibalizma u razdoblju od 1400. godine do danas.

“Pojedi bližnjega svoga“ nije knjiga za svakoga. Budući da se (uglavnom) bavi psihopatima, obiluje detaljno opisanim pojedinostima koji nisu za svačiji želudac. Prilikom opisivanja kanibala i njihovih života uglavnom se slijedi ista šablona. Na početku se opisuje mjesto i datum njihova rođenja, uz kratki osvrt na djetinjstvo s naglaskom na traume ili neke druge anomalije koje su mogle biti poticaj za kasnije postupke. Nakon toga se prati njihov životni put nakon djetinjstva i opis početka „karijere“. Nastavlja se s detaljima o tome što su radili, kako, kada i zašto te se na kraju opisuje pogrješka, uhićenje i kazna.

Na kraju svake priče nalazi se zaključak o tome kako je određeni kanibal utjecao na kulturu (primjerice Issei Sagawa po kojem su Rolling Stonesi snimili pjesmu „Too Much Blood“ ili Armin Meiwes koji je nadahnuo njemački bend Rammstein na pjesmu „Mein Tiel“).

Uzmete li u obzir upozorenje o nesvakidašnjim detaljima ove knjige i ipak se odlučite na čitanje svoju zbirku obuhvatit ćete knjigom koja pokriva nekoliko područja. Educirat ćete se o jednoj nesvakidašnjoj temi na više razina – povijesnoj i suvremenoj te otkrit kakve sve čudne i morbidne stvari život može istkati. Možda vas potakne na drugačiji odnos s vlastitim djetetom jer je nemali broj kanibala u knjizi vukao traume isključivo iz djetinjstva. Na posljetku, ruku na srce, „Pojedi bližnjega svoga“ je zabavno čitati, pogotovo zbog raznolikosti opisanih slučaja, razloga zašto se krenulo s kanibalizmom i osobnosti kanibala.

Budući da svaki novčić ima dvije strane, tako i ova knjiga ima i svoje negativne strane. Kao prvu bih izdvojio ranije spomenuto detaljno opisivanje ubojstava i onoga što se s lešom događalo poslije toga. Iako je priroda knjige takva da se te informacije ne bi trebale izostaviti, ipak im je posvećeno više pažnje od čistog analiziranja kanibalizma, pretvarajući tako knjigu u pisanu slikovnicu masakra. Također, neki spomenuti detalji u knjizi su dezinformacije, no oni nisu toliko česti ni bitni u analizi problema kojemu je knjiga namijenjena.

“Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma“ je knjiga za uži krug čitatelja, no pogodi li odgovarajućeg čitatelja, bit će vrijedan dio njegove kolekcije. Budući da pruža mnogo slikovito opisanih informacija o suvremenoj tabu temi, neće vam trebati mnogo vremena da je pročitate. Također je vrlo dobar materijal za pokretanje rasprava.

„Ne biste li radije da vas, kada umrete, pojedu vaši rođaci nego crvi?“

(Maori, 19. stoljeće)