merlin.jpgMnogi poznati čarobnjaci pojavljuju se u povijesti, fantastici, te u mitovima i legendama, a ovdje vam donosimo kratak prikaz njih petorice. 

 

Mnogi poznati čarobnjaci pojavljuju se u povijesti, fantastici, te u mitovima i legendama, a ovdje vam donosimo kratak prikaz njih petorice. Često se priče njihovih života i djela mijenjaju kroz stoljeća, a na kraju se više niti ne zna gdje su i kako počele. Neki od njih, kao na primjer John Dee, bili su povijesne ličnosti, Merlin je bio poludemon iz legendi, a Hermes Trismegistus navodno je bio božansko biće.

Gwion/Taliesin
merlin.jpg Moćna vještica Cerridwen imala je sina po imenu Afaggdu i za njega je spravljala posebni čarobni napitak koji će mu dati mudrost i čarobne moći. Dala je svojem sluzi, Gwionu, da miješa napitak. On se slučajno opekao i polizao prst na kojem je bilo malo napitka, te  tako preuzeo svu mudrost i magiju koja je bila namijenjena Affagduu. Cerridwen je pobjesnila pa se Gwion preobrazio u zeca i pokušao joj pobjeći, no ona se preobrazila u psa i počela ga je loviti. Nakon niza preobrazbi i pokušaja bijega, Gwion se pretvorio u zrno pšenice i sakrio se među gomilom istih u jednom štaglju. Tada se Cerridwen pretvorila u kokoš i pokljucala je sva zrna, a s njima i Gwiona. Nakon devet dana Cerridwen je Gwiona rodila kao malo dijete. Tada ga nije mogla ubiti pa ga je zavezala u kožnu vreću i bacila ga u rijeku. Pronašao ga je neki dragi čovjek po imenu Elphin te ga odgojio i dječaka nazvao Taliesin.

Kad je odrastao, Taliesin je postao moćan čarobnjak, možda čak i najmoćniji – sve do dolaska Merlina…

Merlin
Priče koje govore o čarobnjaku Merlinu jednako su kompleksne kao i čarolije koje je bacao. Majka mu je bila obična žena, a otac demon Inkub, pa je Merlin od njega naslijedio mnoge magične moći.

No za razliku od svog oca, Merlin je svoje moći koristio kako bi činio dobro i kako bi se sjedinio s prirodom. Postao je savjetnik kralju Arthuru i pomagao mu svojim čarolijama i svojom mudrošću. Pokazao mu je gdje se nalazi Excalibur, čarobni mač koji čuva Gospa od Jezera, i pomagao mu u važnim bitkama. Njegova kob je bila mlada, prekrasna čarobnica Vivien kojoj je otkrio sve svoje tajne. Uspavala ga je čarolijom i zatočila ga u jednom hrastu.

johndee.jpgJohn Dee
Astronom, astrolog, matematičar, geograf, alkemičar i učenik okultnog, John Dee (1527-1608) bio je visoko obrazovan i jako dobar manipulator, a neki su mislili da je na strani vraga ili raznih demona. Bio je optužen za vještičarenje, no uspio je očistiti svoje ime, te je postao savjetnik kraljice Elizabete I. Iako je navodno tvrdio kako može pretvoriti običan metal u zlato, nakon smrti Elizabete I. i serije neuspjeha, umro je kao siromašan čovjek.

Hermes Trismegistus
Hermes Trismegistus, čije ime znači “Tri puta moćniji od Hermesa” navodno je bio antički čarobnjak, mistik, alkemičar i astrolog. Govori se kako je imao moći Hermesa – glasnika grčkih bogova i boga magije, te moći Thotha – egipatskog boga mudrosti i magije. Njegovi mnogobrojni zapisi smatraju se osnovom hermeticizma. 

Zbog ogromne količine okultnih radova potpisanih njegovim imenom, sumnja se da je bio povijesna ličnost, već se smatra kako se mnoštvo autora potpisivalo tim imenom. Hermes Trismegistus previše je obavijen mitovima i tajnama kako bi se danas išta pouzdano o njemu zaključilo.  

Se-Osiris
Moćan čarobnjak iz vremena starog Egipta, navodno je živio za vrijeme faraona Ramzesa II.  (Velikog). Prema legendi, kada je ba (po egipatskoj mitologiji jedna od komponenti duše, ona u kojoj se nalazi osobnost čovjeka) jednog etiopijskog čarobnjaka došla u Ramzesovu palaču da osramoti egipatske čarobnjake, Se-Osiris imao je 12 godina, no ipak se suprotstavio Etiopljaninu. Zli čarobnjak prizvao je moćnu zmiju, ali ju je Se-Osiris pretvorio u crva. Tada je dozvao mračnu maglu da uguši Ramzesa, ali Se-Osiris ju je rastjerao svjetlom. Naposlijetku, pjeneći se od bijesa, Etiopljanin je stvorio golemi vatreni zid i bacio ga na njega, ali Se-Osiris ga je okrenuo natrag prema Etiopljaninu i uništio ga.

Čarolija ovih magova nije pomicala planine niti gospodarila zvijezdama… Njihova čarolija održava plamen radoznalosti i mašte u srcima ljudi.

 

Literatura:
Skupina autora: Mitologija, DK d.o.o., Rijeka
Roger Lancelyn Green: King Arthur and his knights of the round table, Puffin Classics, 1994
Skupina autora: Fantasy Encyclopedia, Kingfisher, 2005