yggdrasilNe čudi što su Germani, narod koji je živio ratujući, obrađujući zemlju i uzgajajući stoku te izvrsno baratajući magijskim znanjima, najveću važnost pridavali upravo bogovima koji su pokrivali ta područja.

Ne čudi što su Germani, narod koji je živio ratujući, obrađujući zemlju i uzgajajući stoku te izvrsno baratajući magijskim znanjima, najveću važnost pridavali upravo bogovima koji su pokrivali ta područja.

U švedskom gradu Uppsala sve do 13. stoljeća štovala su se tri boga. Najmoćnijem među njima, Thoru, prijestolje je bilo u sredini; Odin i Frey bijahu mu smješteni svaki s jedne strane.

Devet je svjetova koje Yggdrasil  – Drvo svijeta, štiti svojim korijenjem:

yggdrasilAlfheim ili Ljossalfsheim  – dom “svijetlih” elfova
Asgard
– dom božanske obitelji Aesira
Jotunheim
  – svijet divova
Midgard – dom ljudske vrste
Muspelheim – zemlja vatre
Nidavellir – dom patuljaka
Niflheim – predio vječne hladnoće i beskonačne noći, dom mrtvih koji ne mogu u Valhallu
Svartalfsheim – dom “tamnih” elfova
Vanaheim – dom božanske obitelji Vanira

Otac bogova i onaj koji je udahnuo život ljudima je Odin, a uz njega je još dvanaest bogova na tronovima: Thor, Njord, Frey, Tyr, Heimdall, Bragi, Vidar, Vali, Ull, Hoenir, Forseti i Loki.

Asynjur (božice) su Frigg, Freya, Gefjun, Idunn, Gerd, Sigyn, Fulla i Nanna.

Postojale su dvije obitelji bogova. Vanir je božanska obitelj koja naseljava Vanaheim. Oni su bogovi prirode i magije. Aesir je obitelj bogova koji žive u Asgardu. Oni nisu besmrtni, već imaju posebne sposobnosti, snagu i predmete koji pojačavaju njihove moći. Zadobivaju vječnu mladost zahvaljujući jabukama koje čuva jedna od božica – Idunn.

ThorThor ili Donar je najštovaniji od svih bogova. Održavao je poredak i ustrojstvo svijeta pomoću svoje ogromne snage koje su simboli bili njegov opasač, par željeznih rukavica i malj zvan Mjollnir, koji bi uzrokovao munje i gromove kada bi pogodio metu. Otuda je Thor bog munje i groma. Mjollnir su mu izradili patuljci.

Ime Thor znači grom i on je bio personifikacija snage oluje s grmljavinom. Iznimno štovan među Vikinzima, bio je prikaz idealnog vikinškog ratnika. Njegov moćni malj nosio se kao talisman, a njime se vršio blagoslov.

Pojavom kršćanstva, nasilno je pretvoren u kršćanski simbol križa.

odin-2Thorov je otac bio Odin, najstariji i najveći od svih bogova. U Njemačkoj je njegovo ime bilo Wodan ili Wotan (prema nekim izvorima Vuotan). Često se naziva Sveotac, jer je stvoritelj svih stvari. Često ga nazivamo i Bog obješenih, zbog legende o samožrtvovanju u svrhu spoznaje runa. Znanje svijeta je dobio žrtvujući svoje oko za gutljaj s Mimirovog izvora – zato se zove i Jednooki bog.

Ima dva gavrana čija su imena Huginn (“Misao”) i Muninn (“Sjećanje”) koji lete po svjetovima tijekom dana, a na kraju svakog dana govore Odinu što su sve vidjeli i čuli. Zato je on često nazivan Bog gavrana. Također ima i dva vuka pratioca, čija su imena Geri (“Proždrljivac”) i Freki (“Pohlepan”). Freya iz božanske obitelji Vanira je pokazala Odinu kako mijenjati oblike i naučila ga magiji poznatoj bogovima Vanaheima.

Dakle, on je najmudriji od svih bogova jer poznaje tajne svih svjetova. Posjeduje konja s osam nogu, Sleipnira, najbržeg stvora. Vlasnik je i koplja Gugnira, koje prolazi kroz sve prepreke te nikada ne promašuje svoj cilj. Jedno od njegovih prebivališta je dvorana Valhalla, gdje mu ratničke polubožice Valkyre nakon svake bitke dovode pale ratnike. Odin je zaštitnik ratnika, pjesnika, majstora runa, čarobnjaka i lutalica. Odinov tron Hlidskjalf u dvorani Valtskjalf koja se nalazi u zemlji svijetlih elfova, a on s njega može promatrati svih devet svjetova i vidjeti svaki kutak kozmosa. Njegova treća dvorana je Gladsheim, zemlja veselja.

friggOdinova je žena Frigg, najmudrija od svih božica. Boginja je neba, kćerka Fjorgyne, boginje zemlje. Ona je središnja božica Asgarda, a njene su odaje Fensallir, “vodene dvorane”. Zaštitnica je odanih supruga i majčinske ljubavi.

Također joj se pripisuje proročko znanje koje vrlo rijetko dijeli. Božica Saga, što znači “govornik proročanstva” je jedan od aspekata Frigge upravo zbog velikog proročkog znanja. Njena odana pratilja i pomagačica je božica Fulla. Frigg nazivamo “kraljica nebesa”, ona je Božica Majka koja brine za sudbinu svih ljudi.

Treći važan bog bijaše Frey ili Freyr, čije ime znači gospodin. On je bog plodnosti i blagostanja, ljetne kiše i sjajnog sunca. Donosi zadovoljstvo i uživanje. U raznim područjima nazivali su ga Yngy, Inus, Ing, te je to ime dano i runi Starijeg Futharka koja označava blagostanje.

freyaNjegova je sestra Freya ili Freyja. Za razliku od Frigg (s kojom je ponekad bezrazložno miješaju), ona je zaštitnica drukčijeg aspekta ljubavi. Ona predstavlja senzualnu ljubav, ljubavnu strast. Vođa je ratnica Valkyra.

Kako bi dobila Brisingamen, najljepšu ogrlicu na svijetu, spavala je s četvoricom patuljaka, tako prevarivši svog muža Odura. On ju je napustio saznavši za to od pokvarenog boga Lokija, boga zla i svađa.

Od tada, Freya luta svijetom tražeći svoga Odura, pritom plačući suze od jantara. Njezin sveti dan je petak, zbog čega su se vjenčanja prije sklapala na petak. Ona je ta koja, kao vrhovna Valkyra, prije Odina bira koji će junak ići u Valhallu. Otuda potječe poznata uzrečica “Dame imaju prednost.”

Balder ili Baldur, sin Odina i Frigg, Nannin muž, bijaše najljepši i najsjajniji od svih bogova. Njegova dvorana je bila Breidablik. Balder je sanjao opasan san u vezi svog života. Zato je Frigg uzela zavjete od svega živućeg da neće nauditi Balderu. Nakon toga su se bogovi ujedinili da proslave njegovu sigurnost. Svi su bacali razna oružja na njega i on zaista nije mogao biti ozlijeđen. Nažalost, Frigg za zavjet nije upitala malu imelu koja je rasla zapadno od Valhalle. Mislila je da je premlada da bi ikome mogla nauditi. Loki je to saznao pa je naveo Hodra ili Hothera, Balderovog slijepog brata, da baci grančicu imele na Baldera, koji je pao mrtav čim je bio pogođen.

600-Balder

Govori se da je njegov veličanstven pogreb prva pogrebna lomača ikad, a običaj takvih lomača kod ljudi se protegnuo sve do srednjeg vijeka. Balder je postavljen na svoj brod Hringhorni, najbolji brod od sviju, s lomačom, a samo je žena div Hyrrokkin bila dovoljno snažna da ga odgurne. Nanna je, vidjevši lomaču, umrla od tuge i pridružila se voljenom u Helu, ledenoj zemlji mrtvih. Thor je posvetio lomaču Mjollnirom. Aesiri su tražili Hel da pusti Baldera kući na što je ona pristala, no samo u slučaju da baš svako biće nariče za njim. Ali Loki, prerušen u ženu diva Thokk, bijaše jedino biće koje nije plakalo. Loki je kasnije bio kažnjen, ali Balder i Nanna su ostali u kraljevstvu božice Hel. Vratiti će se tek nagon Ragnaroka kako bi opet vladali.

Ovo je bio kratak pregled glavnih germanskih božanstava s njihovim osobinama, a neka od ostalih božanstava su:

Njord, bog mora, ribarenja i blagostanja; otac je Freya i Freye.

600-TyrTyr, Thorov mlađi brat, bog rata i pravde, hrabar i moćan bog. O njemu ovisi pobjeda ili poraz u nekoj bici. Neki autori ga povezuju sa bogom Gerovitom u slavenskoj mitologiji.

Tyr je položio ruku u usta divovskog vuka Fenrira kako bi pokazao vuku da mu bogovi ne žele ništa učiniti, no bogovi su samo glumili dobru volju. Kada je Fenrir shvatio da je to zamka i da je prevaren, odgrizao je Tyrovu ruku, a bogovi su zatim okovali Fenrira.


Bragi
, bog poezije i govorništva, sin je Odina i divkinje Gunnlode. Bio je oženjen za Idunn, čuvaricu “jabuka besmrtnosti”.

Ull, Thorov posinak; bog lova, lijep bog, dobar strijelac i skijaš. Odgovoran je za ratnička postignuća.

tsSigyn, Sigunn ili Sigryn, vjerna je žena Lokija. Kada su ga bogovi zbog zla zatočili u pećinu, a iznad njegove glave postavili zmiju otrovnicu, Sigunn je cijelo vrijeme držala pehar ispod zmijinih očnjaka, kako otrov ne bi kapao po Lokijevoj glavi.

No, svaki put kada bi otišla isprazniti pehar, nekoliko bi kapljica palo na Lokija koji se tada grčio u bolovima. Vikinzi su vjerovali kako su zemljotresi Lokijevo bolno grčenje…