rainbow_serpetViše o ulozi nebeskih tijela, posebice Sunca i Mjeseca, te kako su nastala živa bića pročitajte u zadnjem članku o aboridžinskoj mitologiji.

Nebeska tijela

sunZa Aboridžine Sunce je ženskog roda i povezano je sa svjetlom i blagostanjem, što govori o njihovom uglavnom pozitivnom odnosu prema ženama kao dobrima jer na svijet donose nova ljudska bića. Prema jednome mitu, Sunce je izašla iz zemlje na određenom mjestu obilježenom velikim kamenom. S njom su iz zemlje izašle još dvije žene, no one su ostale na tlu dok se Sunce popela na nebo odakle se svake večeri spušta pod zemlju na istom mjestu na kojemu se prvi puta pojavila.

Jedna druga priča kazuje kako je žena – Božanski predak, izgubila svoje dijete i pošla ga tražiti na Zemlji. Lutala je mrakom dok nije stigla do ruba Zemlje gdje je prešla na Nebo. Zapalila je baklju kako bi vidjela gdje se nalazi i u tom trenutku pretvorila se u Sunce. Ona i danas putuje nebom i traži svoje dijete.

moonU aboridžinskoj mitologiji Mjesec je muškarac. Jedan mit priča o tome kako je pripadnik klana Oposuma imao štit s Mjesecom na njemu kako bi pod njegovim svjetlom noću mogao loviti oposume.

No, pripadnik jednog drugog klana ukrao mu je štit i pobjegao. Kako ga nije mogao uhvatiti, vlasnik štita doviknuo mu je neka barem oslobodi Mjesec i pusti ga na nebo kako bi se svatko mogao okoristiti njegovim svjetlom.

I druga priča, koja govori o Mjesečevim mijenama, povezana je s klanom Oposuma čiji je jedan pripadnik umro, no ubrzo nakon smrti ponovo se pojavio kao malo dijete kako bi potom prošao čitav životni put i opet umro kao starac, neprekidno ponavljajući taj ciklus.

Plejade, Orion i Škorpion važna su zviježđa u aboridžinskoj mitologiji i priče o njima rasprostranjene su čitavom Australijom. Plejade su sedam sestara koje su putovale zemljom te naišle na muškarce plemena Yayarr koji krenuše u potjeru za njima. Nakon nekog vremena svi su se umorili osim jednoga, koji je nastavio lov. Kad je jedna od sestara pošla po vodu, iznenadio ju je i pokušao udariti batinom. No, svaki puta bi promašio, a na mjestu gdje bi udario o tlo ostao je znamen koji se i danas vidi. Pobjegavši mu, sestra je vidjela kako su se ostale sestre sklonile na nebo pa je pošla za njima, stvorivši tako Plejade, dok je uporni Yayarr koji nije odustao od potjere, postao Orion.

plejade
Plejade

Priče o nekim nebeskim objektima imaju i moralnu pouku, kao na primjer ona o mladiću tek iniciranom u zajednicu koji je prije očišćenja imao seksualni odnos sa ženom koja ga je zavela i tako navela da prekrši to strogo pravilo o spolnom suzdržavanju prije završetka svih obreda. Morali su pobjeći na nebo gdje su postali zvijezde u zviježđu Škorpiona.

Mnogim mitovima objašnjavaju se i druga nebeska tijela i pojave. Pomrčina Sunca događa se kada se zao duh Arungquilta pokuša popeti na Sunce kako bi živio na njemu. Magellanovi oblaci također su Arungquilta koji ponekad posjećuje zemlju i guši ljude u snu. Prema drugoj priči ti se oblaci nazivaju Inja-kinja-tera i logorište su dvaju Božanskih predaka.

 

Živa bića

Većina mitova govori kako su Božanski preci napravili prve ljude iz materijala što su ga našli u prirodi – zemlje, kamena ili eukaliptusovog drveta. To pokazuje povezanost Aboridžina s prirodom čiji su sastavni dio, osobito sa zemljom koju posebno štuju. No, ima i drugih predaja u kojima opažamo različitu važnost uloge što ju u pojedinim područjima i kod pojedinih plemena u stvaranju ljudi imaju žene i muškarci. O tome govori i odnos muških i ženskih Božanskih predaka u raznim dijelovima kontinenta.

Aboriginal_Songman
Svirač didjeridooa

Na jugoistoku je tako jedan od najvažnijih likova bio Sveotac ili Nebeski junak pod nazivom Baiami, Daramulun, Koin ili samo Papang, što znači “otac”. Prema sjeveru ženski likovi postaju sve važniji, a tako i njihova uloga u plodnosti.

Jedna priča s otoka Melville na sjeveru Australije, kazuje kako se na tom otoku iz zemlje pojavila slijepa starica Mudungkala s troje dojenčadi – prvim ljudima. Sjevernim dijelom kontinenta rašireno je vjerovanje u kojem središnju ulogu ima Starica ili Majka-Plodnost, zvana Kunapipi, Gadjari ili Karwadi, povezana sa Zmijom-munjom. Ovdje također opažamo povezanost zmije s plodnošću.

Nastanak ljudi, međutim, Aboridžinima je izgleda bio manje važan od nastanka drugih živih bića pa je i broj mitova koji govore o nastanku čovjeka znatno manji od broja onih koji se bave nastankom biljaka i životinja. Prema nekim pričama biljni i životinjski svijet nastao je iz samih Božanskih predaka koji su se pretvorili u njih, no puno je više onih prema kojima je većina živoga svijeta nastala međusobnim djelovanjem, osobito u slučaju životinja.

swimming
Dugina zmija

Tako su se prema jednoj predaji, susrele kornjača i zmija i jedna od druge dogovorno preuzele neke osobine: zmija je kornjačine dugačke nokte pretvorila u svoje zube, a kornjača je od zmije uzela oblik glave.

Zmije se osobito često pojavljuju u aboridžinskim pričama kao Božanski preci i često su povezane s ljudima, a moćna bića Wandjina sa sjeverozapadne obale, povezana s kišom i plodnošću, povezana su također i s Duginom zmijom – Ungud. U obliku duge, pojavljuju se ponekad i velike zmije koje žive u bila-bongu ili vodenim tokovima ili pod zemljom. Takva je Kaleru – kako se u jednom području naziva Dugina zmija.

U pejzažu sjeveroistočno od Alice Springsa nalazi se strašni čovjek-zmija Jarapiri sa svojim pratiocima koji su se tamo povukli nakon obavljenog stvaralačkog putovanja. U jezeru Emianga obitava divovska zmija koja je progutala mnoge ljude, uključujući i nekoliko ženskih Božanskih predaka hraniteljica koje su izronile iz istog jezera.

 

Katatjuta i Uluru

To su osobite geološke formacije smještene u Sjevernom teritoriju. Katatjuta su Olgas Rocks, a Uluru je Ayers Rock i ujedno najveći monolit na svijetu, visok 348 metara i širok 3,6 km.

Prema aboridžinskoj predaji Uluru nije postojao u Vrijeme snivanja, a na tom je mjestu bila samo pustinja koju su nastanjivala dva plemena. Plemena su žestoko i krvavo zaratila što je razljutilo Božanske pretke pa su prouzročili snažan potres. Pukotina što se otvorila u zemlji progutala je oba plemena, a iz nje je izrastao Uluru u kojemu se nalaze ugrađena tijela pripadnika obaju plemena. Uluru je muško svetište i tu se obavljaju obredi samo za muškarce.

uluru
Uluru

Katatjutu, žensko svetište, nalazi se zapadno od Ulurua, a čini ga 36 zaobljenih stijena povezanih malim jezerima i pećinama. Stijene su okamenjene glave božanskih divova, o čemu govori i samo ime mjesta – Mjesto brojnih glava. Jezera su posvećena Duginoj zmiji i iz njih se voda ne smije uzimati ni za koju svrhu.

Kata_Tjuta_
Katatjutu

Ova su svetišta smještena na sjecištu najvažnijih pravaca kretanja Dugine zmije pri njezinom stvaranju svijeta. Aboridžini ih posjećuju jednom godišnje kako bi odali počast Božanskim precima, ali i kako bi pomogli prirodi i svojim obredima i pjesmama ojačali energiju Djang, bez koje bi se narušio i s vremenom potpuno nestao sklad u čitavom svijetu.