zapazanja150Algoritam nam donosi sva nova romana; Zapažanja Jane Harris i nastavak Stupova zemlje Kena Folletta pod nazivom Svijet bez kraja – drugi dio.

zapazanja250Algoritam nam donosi sva nova romana; Zapažanja Jane Harris i nastavak Stupova zemlje Kena Folletta pod nazivom Svijet bez kraja – drugi dio.

Prije nego što je počela pisati romane, Jane Harris se okušala u više različitih poslova, od čišćenja, konobarenja i predavanja engleskog jezika, napisala je više scenarija i kratkih priča, a 2006. izdala je i svoj prvi roman Zapažanja (The Observations).

Bessy Buckley, Irkinja u bijegu od prošlosti, pronalazi posao služavke u Edinburghu. Gospodarica kuće je Arabella, koja od početka postavlja Bessy neobične zadatke. Možda najneobičniji je onaj koji zahtjeva od Bessy da zapisuje svoje najintimnije misli. Unatoč nesvakidašnjim prohtjevima, Bessy uskoro postaje privržena svojoj gospodarici i poslu koji radi, čak i kad počinje otkrivati tajne koje krije o  Nori, služavki koja je radila prije nje i njezinoj nerazjašnjenoj smrti.

Jane Harris je za prvi roman nagrađena nagradom Orange i dodana na popis 25 najperspektivnijih pisaca. Više o njoj na službenoj stranici,  dok ovdje možete zaviriti u prvo poglavlje romana

svijet_bez_kraja2Ken Follett je pisac impresivne bibliografije, a navodno je sve počelo kad mu je zatrebalo novaca za popravak auta, pa je uz novinarski posao odlučio zadraditi pišući beletristiku. Do sada je na hrvatski prevedeno 17 od njegovih ukupno 30 romana. Svijet bez kraja (World Without End) je  nastavak najpoznatijeg Folletttovog romana Stupovi zemlje (The Pillars of the Earth, 1989), no s obzirom da se radnja odvija 200 godina nakon događaja iz prvog romana, mogu se čitati neovisno jedan o drugomu.

U drugom dijelu romana četvero protagonista iz prve polovice romana su već odrasli ljudi – “sestra Caris u samostanu liječi pacijente. Godwyn je postao priorom, Philemon njegovim zamjenikom i zajedno kuju spletke kako sagraditi palaču… Biskup Richard je s kraljem i radi na pripremama za novi pohod na Francusku. Merthin živi u Firenci, oženio se i ima dijete, djevojčicu Lollu.” No i dalje su svaki od njih obilježeni stravičnim doživljajem iz djetinjstva, a s druge strane kuga nosi više života od ratova…

Za sve zainteresirane, besplatno poglavlje romana i link za službene stranice autora.