postanak150

Školska knjiga prevela je novi roman novozelandskog pisaca Bernarda Becketta pod imenom Postanak (Genesis). Beckett je inače specijaliziran za žanr tzv. young adult fikcije, te je u više navrata nagrađivan upravo u kategoriji pisca za djecu i mlade.

postanak250Školska knjiga prevela je novi roman novozelandskog pisaca Bernarda Becketta pod imenom Postanak (Genesis). Beckett je inače specijaliziran za žanr tzv. young adult fikcije, te je u više navrata nagrađivan upravo u kategoriji pisca za djecu i mlade.

Postanak je priča o svijetu šezdesetak godina unaprijed, u kojem je Zemlja uništena ljudskim djelovanjem, no usred pustoši Platon, poslovni čovjek neograničeno dubokih džepova, gradi oazu na otoku Aotearoa i naziva je Republika. Otok je u potpunosi izoliran i kontakt s ostatkom srušenog svijeta nije dopušten.

No, Adam Forde spašava utopljenicu iz mora, i tim činom milosrđa donosi propast prve Republike. Barem su tako učili Anaksimandar, glavnu junakinju romana, koja istražujući povijest otoka doznaje istinu o Republici i postavlja ona stara pitanja, još iz davnog 20. stoljeća, pitanja o savjesti i humanosti u novom, tehnološkom dobu.

Beckett je inače učitelj matematike i engleskog jezika, a nešto šturih, ali ipak službenih informacija o njemu i romanu možete dobiti na stranicama originalnog izdavača.