guy_gavriel_kay.jpg

Da je Guy Gavriel Kay završio novi roman i da je djelo spremno za objavu, obajvio je Penguin Group, Kanada 7. kolovoza. Roman “Under Haven” bit će objavljen u travnju sljedeće godine.
Radnja romana odvija se u Kini iz 8. stoljeća, kada je tim golemim carstvom vladala dinastija Tang.
Glavni lik romana je Tai Shen, je sin generala koji je prije 20 godina predvodio carske snage u ratu protiv zapadnih neprijatelja Tagurana. Četrdeset tisuća ljudi sa obje strane je pobijeno, a o tom tužnom događaju Taijev otac priča u svojoj starosti pred smrt.
 U čast uspomene na svog oca, Tai Shen provodi 2 godine kraj pravih voda Kuala Nora, pokapajući kosti mrtvih vojnika s obje strane. Noću čuje jauk i stenjanje, zastrašujuće glasove mrtvih, no shvaća da kad god pokopa jedno tijelo, srdžba mrtvih se smanjuje, a tijelo i duh preminulog počivaju u miru. 
Tijekom rutinske opskrbe posjećuje ga tanguranški časnik. Tako Tai saznaje da su o njegovom zavjetu čuli i drugi, moćni ljudi. Princeza Cheng-Wan, 17. kći cara Kitaija, mu poklanja 250 konja u ime carske zahvalnosti za njegovo nesebično djelo. No stvari se počinju komplicirati, i Tai se nađe u životnoj opasnosti, pokušavajući doći do dvora svoga cara…
Poznavajući djela Kaya, možemo i u ovom romanu očekivati snažnu i duboku priču, dobro potkovanu povijesnim nasljeđem.