snovi_nase_stvar150Osmi broj Ubiq-a, časopisa za znanstvenu fantastiku je izašao 13. Svibnja na Sferakonu, a u njemu je tiskana publicistička knjiga Thomasa M. Discha Snovi naše stvarnosti: Kako je znanstvena fantastika osvojila svijet.

 

snovi_nase_stvar250Osmi broj Ubiq-a, časopisa za znanstvenu fantastiku je izašao 13. Svibnja na Sferakonu, a u njemu je tiskana publicistička knjiga Thomasa M. Discha Snovi naše stvarnosti: Kako je znanstvena fantastika osvojila svijet.

 

Thomas Disch inače poznat kao autor romana Logor koncentracije, Psi sa Tere, Odjek oko njegovih kostiju, 334, pisao je poeziju, prozu, libreta za opere, kazališne adaptacije, članke, kritičke tekstove, a od njegovog širokog opusa danas je u Hrvatskoj dostupno vrlo malo toga, i to uglavnom u već ostarjelom srpskom prijevodu.

Snovi naše stvarnosti je kritički osvrt na znanstvenu fantastiku Amerike u kojem „ Disch predočuje Ameriku lažaca, loših kičera poput Poea, ufologa i otetih od strane izvanzemaljaca, Ameriku vjernika novih religija poput scijentologije, proizišlih sa stranica SF knjiga, Ameriku patriota i militarista koji širenje u svemir vide kao novi Divlji zapad, Ameriku vidjelaca i proroka, putnika na drogama, medijskih fanatika, ali i običnih luđaka i masovnih ubojica inspiriranih SF knjigama, Ameriku rasnih i rodnih sukoba preobraćenih u metaforu Drugoga kao potisnute krivnje nacije zbog genocida nad Izvornim stanovništvom, i još mnogo, mnogo toga…“, kako kaže izdavač.

Za ovo djelo je nagrađen nagradom HUGO 1999. za nefikcijsku knjigu s područja znanstvene fantastike, a na hrvatski ga je preveo Aleksandar Žiljak.