TheWayOfKingsBitku bijete s traženjem kvalitetne knjige? Sve (ne)komercijalne naslove ste odavno poslagali na prašnjave police? Imamo za vas pravu stvar, ovog puta porijeklom s druge strane oceana. Brandon Sanderson je američki autor knjiga fantastike, vjerojatno najpoznatiji kao odabrani pisac posljednjih knjiga u serijalu “The Wheel of Time” pokojnog Roberta Jordana, a u sljedećem tekstu pročitajte o jednom novopečenom serijalu. 

TheWayOfKingsBitku bijete s traženjem kvalitetne knjige? Sve (ne)komercijalne naslove ste odavno poslagali na prašnjave police? Imamo za vas pravu stvar, ovog puta porijeklom s druge strane oceana. Brandon Sanderson je američki autor knjiga fantastike, vjerojatno najpoznatiji kao odabrani pisac posljednjih knjiga u serijalu “The Wheel of Time” pokojnog Roberta Jordana, a u sljedećem tekstu čitajte o jednom novopečenom serijalu. 

B. Sandersonu je upravo “The Wheel of Time” priuštio titulu #1 New York Times best sellera. Odabran je od strane Harriet McDougal (udovice Roberta Jordana) kako bi svojevremeno napisao “The Gathering Storm” (a i buduća, posljednja dva nastavka). Naslov o kojemu danas pričamo dio je planiranog romana od 10 dijelova, “The Stormlight Archive”. Bit ćemo odvažni pa prevesti ovo epsko djelo kao “Put kraljeva”, iako su male šanse da će spomenuta ikad (ili najblaže rečeno uskoro) biti tiskana na hrvatskom jeziku. 

Roshar je svijet u kojeg smještamo “Put kraljeva”, svijet kamena i uragana, tzv. visokih oluja. Takvo stanje planete je oblikovale nadasve surov svijet flore i faune, pa i čitave civilizacije. Gradova je malo, onih prijateljski nastrojenih još manje, a svi su osnovani tek tamo gdje topografija pruža zaklon od nestabilnog vremena. Radnja se okreće oko čarobnog oklopa i oružja starog nekoliko stotina godina (nazvanih Shardplates  i Shardblades), mistične opreme koja svoje vlasnike pretvara u naizgled neustrašive ratnike. Za takve dijelove vođeni su ratovi, srušena su i osnovana carstva. Jedan od ratova zahvaća i život Kaladina, poljoprivrednika (da ne kažem seljaka) koji žrtvuje sve kako bi zaštitio svoga mlađeg brata. Kaladin je prisiljen robovati ratu koji najčešće nema smisla niti časti.

“The Way of Kings” je relativna novost u svijetu fantastike, izlazeći u javnost tek 31. kolovoza 2010. {jcomments on}