treasure-islandStiže zanimljiva lista u izdanju britanskog tiskanog medija “The Telegraph”. Riječ je o novinama koje uzivaju poseban ugled na području Velike Britanije, a neke od spomenutih knjiga ćete prepoznati kao nezaobilazna literatura vlastitog djetinjstva. Slijedi lista TOP 25 knjiga za djecu…

treasure-islandStiže zanimljiva lista u izdanju britanskog tiskanog medija “The Telegraph”. Riječ je o novinama koje uzivaju poseban ugled na području Velike Britanije, a neke od spomenutih knjiga ćete prepoznati kao nezaobilazna literatura vlastitog djetinjstva. Slijedi lista TOP 25 knjiga za djecu…

1. Treasure Island
Avanture Jima Hawkinsa započinju u svratištu ‘Admiral Benbow’ gdje nakon tajanstvene smrti starog mornara pronalazi kartu otoka sa skrivenim blagom. Ubrzo potom, praćen prijateljima, odlučuje odjedriti u potragu za blagom kapetana Flinta. Nakon kratkog vremena, oni otkrivaju da većinu posade broda Hispanola čine krvožedni gusari, predvođeni Long John Silverom, koji blago želi samo za sebe. Jim i njegovi prijatelji moraju pobijediti Long Johna Silvera i njegove nemilosrdne gusare kako bi se izborili za ono što im pripada.

2. The Tale of Peter Rabbit

3. The Wind in the Willows
“Vjetar u vrbama” jedna je od najljepših knjiga engleske dječje književnosti, nastala početkom prošlog stoljeća.

4. The Railway Children
Zamislite savršeno djetinjstvo troje djece u kojem je majka uvijek uz njih, a tata nikada ljut, nepravedan i uvijek spreman na igru. No što se dogodi kada se život iz vile s pročeljem od crvene opeke preseli negdje drugdje i tata tajanstveno nestane?
5. Peter Pan
petar-panSvi znamo priču o gospođi i gospodinu Darling koji su imali troje djece: djevojčicu Wendy i dječake Johna i Michaela. Bili su dobri roditelji, a imali su i “dadilju”, kuju Nanu, koja se izvrsno brinula o djeci. Ali jedne večeri gospođa i gospodin Darling su otišli na zabavu, a Nana je bila vezana u dvorištu. I tako su djeca bila sama kući. Kad su zaspala, u sobu su ušli vila Zvončica i Petar Pan. Djeca su se probudila i upoznala se s nepozvanim gostima. I tako su saznali da je Petar pobjegao od roditelja jer nije želio odrasti. Uz pomoć vilinskog praha djeca su odletjela s novim prijateljima na izmišljeni otok. Tamo doživljavaju puno pustolovina sve do povratka kući.
6. Winnie-the-Pooh
Medo Winnie zvani Pooh pripovijetka je koju je pisac napisao svojem sinu Christopheru Robinu. On je kao odrasla osoba jednom prilikom rekao: “Teško je reći što je bilo prvo. Jesam li ja najprije učinio nešto pa je moj otac napisao priču o tome? Ili je bilo obratno, tako da je najprije nastala priča.” Čitajući knjigu saznajemo mnoge uzbudljive, maštovite zgode i nezgode oživljenih životinja.
7. Swallows and Amazons
8. Babar
9. The Faraway Tree
10. The Lion, the Witch, and the Wardrobe
“Lav, vještica i ormar” je prvi i najpoznatiji roman iz serije “Narnijske hronike” C. S. Lewisa. Glavni su likovi četvoro djece, dva brata Edmund i Peter te dvije sestre Lucy i Susan. Radnja ove priče počinje kada se djeca jednog dana igraju u staroj kući skrivača. Najmlađa Lucy uđe u jedan stari ormar koji je dovede u drugu zemlju koja se zove Narnija. U njoj vlada bijela čarobnica Jadis zbog koje vječno traje zima. Uz pomoć fauna Tumnusa, dabrova i lava Aslana djeca uspiju pobjediti zlu čarobnicu. Nakon nekoliko godina zaboravljaju na njihov svijet, oni su sada već stariji i kraljevi su Narnije. No jednoga dana love bijelog jelena po šumi u nadi da će im donjeti sreću, tada se izgube i ponovno se vrate u svoj svijet, gdje shvate da vrijeme drugačije prolazi, tj. oni su izbivali godinama, a u njihovom svijetu su prošle sekunde.
11. The Lord of the Rings
“Gospodar prstenova” epski je fantastični roman kojeg je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Priča Gospodara prstenova odvija se tijekom Trećeg doba Međuzemlja. To područje nastanjuju ljudi i druge humanoidne rase (hobiti, vilenjaci, patuljci i orci) kao i mnoga druga stvarna i fantastična stvorenja. Priča se vrti oko Prstena moći kojeg je stvorio Gospodar tame Sauron i od tihih početaka u Shireu grana se preko Međuzemlja prateći tijek Rata za Prsten kroz oči glavnih likova, a posebice glavnog protagonista Frode Bagginsa.
12. The Cat in the Hat
Djelić genijalnosti čuvenog dječjeg pisca i ilustratora, dr. Seussa, priča o avanturama dvoje nestašne djece. Što je posebno u gledanju kroz prozor kako vani pada kiša? Baš ništa. Sve dok se ne pojavi… 180 centimetara visok mačak koji govori, nosi crveno-bijelo prugasti šešir i crvenu leptir-mašnu i jedini mu je cilj u životu dobro se zabaviti.
13. Where the Wild Things Are
14. Charlie and the Chocolate Factory
Ova knjiga koja govori o vickastom Willyu Wonki, magičnom proizvođaču čokolade u sebi nosi jedan čaroban svijet, kombinaciju prekrasne priče i surove stvarnosti, te nam želi kazati kako nije svo blago na ovom svijetu novac.
15. The Tiger who came to Tea
16. The Very Hungry Caterpillar
17. Mr Men
18. Watership Down
19. The BFG
20. Dear Zoo
22. The Story of Tracy Beaker
Priča o Tracy Beaker je štivo za djecu, pisana u prvom licu jednine, kao leksikon jedne desetogodišnje curice – siročeta. Tracy živi u sirotištu, mrzi činjenicu što joj rođendan pada na isti dan kad i drugom klincu pa s njim mora dijeliti svoju tortu…
23. His Dark Materials
24. Harry Potter series
Harry Potter je heptalogija koju je napisala engleska književnica Joanne Kathleen Rowling. Pronalazim nepotrebnim pisati detalje o mladom čarobnjaku i svim njegovim avanturama. Harry je obavezno štivo i uvertira za sve buduće obožavatelje fantastike.
25. The Gruffalo

Izvori:
Telegraph

FantasyBookReviews