heretickakraljica150

Mjesec kolovoz donosi i dva vruća naslova iz žanra povijesnog romana, Quattrocento i Heretička kraljica, oba izašla u nakladi Znanje.

heretickakraljicaMjesec kolovoz donosi i dva vruća naslova iz žanra povijesnog romana, 
Quattrocento i Heretička kraljica, oba izašla u nakladi Znanje.

Roman Heretička kraljica američke spisateljice povijesnih romana svojevrsan je nastavak romana Nefertiti, kod nas objavljenog u veljači. 

Radnja romana događa se 20 godina nakon Nefertiti, a gotovo svi likovi koji se pojavljuju u Nefertiti su nestali s povijesne pozornice, ostavivši jedinog preostalog člana 18. dinastije, Nefertitinu nećakinju Nefertari, da pokuša pronaći svoje mjesto na dvoru faraona Setija I. i njegovo sina Ramzesa II. 

Kao i Neferetiti, roman obilije detaljima iz života drevnih Egipćana, puna napetosti i intriga koja nastaju u svakom kutku egipatskog dvora. Ovaj roman će prikazati jednu od najljepših ljubavnih priča koja je tako rijetka među vladarima u povijesti, Nefertari i Ramzesa II., a zagrijati se možete tako da krenete od prvog poglavlja.

quatrrocentoQuattrocento, roman španjolske spisateljice Susane Fortes izašao je prvotno 2010. u nakladi Frakture, a sad se može čitati i u sklopu biblioteke Knjiga dostupna svima naklade Znanje.

Radnja romana se odvija u 21. stoljeću, ali kao odjek petsto godina stare izdaje. 1478. na nedeljnoj misi izvedena je jedna od najmračnijih urota u talijanskoj povijesti, tzv. urota Pazzija, kada je usred najsvečanijeg trenutka Euharistije ubijen Lorenzo Medici. Događaj je bio toliko strašan da su ga zabilježili mnogi talijanski umjetnici toga vremena.

Pet stoljeća kasnije u Vatikanu, Ana Sotomayor, studentica povijesti umjetnosti istražuje rad Pierpaola Masonija, jednog od umjetnika koji je prikazao urotu na platnu, a upravo preko njegovih djela  Ana će pokušati razmrsiti stare zagonetke, otkriti osobu koja je izrekla naredbu za smaknuće i tko su ljudi koji su ispod plašteva skrivali kobne oštrice.

Quattrocento je već proglašavan nasljednikom Da Vincijevog koda, zbog sličnih elemenata pustolovine, trilera, renesansne umjetnosti, povijesnih urota i potjere po Italiji, a je li uistinu zaslužio tu titulu, provjerite sami, počevši s prvim besplatnim poglavljem