sindrom-vlastiSindrom vlasti posmrtno je objavljena zbirka znastveno-fantastičnih priča Radovana Devlića, izdana u suradnji nakladnika Mentora i Ogranka Matice hrvatske Bizovac.

sindrom-vlasti250Sindrom vlasti posmrtno je objavljena zbirka znastveno-fantastičnih pričaRadovana Devlića, izdana u suradnji nakladnika Mentora i Ogranka Matice hrvatske Bizovac.

Radovan Devlić je počeo svoju karijeru 1969. kao animator u Zagreb filmu, da bi se od 1975. posvetio stripu kao prvoj ljubavi i u tom području ostao zapažen svojim radovima Machu Picchu, Huljice i Herman Gottesberg. Uz priznatu animatorsku i ilustratorsku karijeru, Devlić se bavio i pisanjem, a njegove novele “Hajka i “Zatvor” nagrađene su nagradom SFERA za najbolje priče Jugoslavije. Zbog prerane smrti mnoga su djela iz njegove plodne karijere ostala nedovršena, stoga je nekolicina njih morala biti objavljena kao takva, među njima i dvije pripovjetke u Zbirci “Sindrom vlasti”.

Zbirka sadrži već navedene nagrađene pripovjetke “Hajka” i “Zatvor”, već objavljivane “Sindrom vlasti” i “Glazbeni studio”, nedovršene “Podzemno sklonište” i “Budalina pjesma”, te nikada do sada tiskane priče “Žena” i “Himna Ustrojstva”.

Uz ulomak iz predgovora Borisa Švela, više informacija o jedinom literarnom djelu jednog od velikana stripa pročitajte ovdje.