metro2033_150Fraktura i nudi novo štivo za čitanje –  jednu distopiju – roman Metro 2033. i jedan povijesni roman, ovog puta o poznatom piscu – Zaljubljeni Goethe.

metro2033Fraktura i nudi novo štivo za čitanje –  jednu distopiju – roman Metro 2033. i jedan povijesni roman, ovog puta o poznatom piscu – Zaljubljeni Goethe.

 

 

 

Godine 2002. Dmitry Glukhovsky započeo je pisanje romana Metro 2033., prvotno ga objavljujući na Internetu, da bi 2005. dobio i svoje papirno izdanje. Fraktura je nedavno objavila hrvatsko izdanje distopijskog romana koji je vrlo brzo steko čitatelje širom svijeta. 

Nakon nuklearne kataklizme svijet se seli u podzemlje, a ljudi obitavaju u tunelima i stanicama moskovskog Metroa. Glavni lik Artem dobiva zadatak da prijeđe put od vlastite stanice VDNG-a do središnjeg dijela Metroa, tzv. Polisa i pronađe riješenje za nesavladive napade mutanata.goethe Metro 2033. je poslužio i kao predložak za videoigru.

 

 

Zaljubljeni Goethe,  također iz Frakture, povijesni je roman Martina Walsera o 19-godišnjoj ljubavi Johana Wolfganga Geothea, koju je slavni pisac upoznao u Marienbadu u dobi od 73. godine. Ulrike von Levetzow, bila je posljednja Geotheova muza i njegova najveća ljubav. Ovo je četvrti roman slavnog njemačkog pisaca preveden na hrvatski jezik.