koprena.jpg Nedavno izašli prvijenac autorice Tine Šut, Koprena, imali ste prilike osvojiti na nagradnoj igri. A kakvi su naši dojmovi o romanu, pročitajte u recenziji…

koprena.jpgTina Šut, rođena 1975. godine, završila je Arhitektonski fakultet – Studij dizajna. Bavi se grafičkim dizajnom, radi kao profesor na srednjoj umjetničkoj školi. Održava blog s kratkim pričama koji je postao vrlo popularan. (Izvor: Nakalda Ljevak)

‘Imamo utabane putove kojima se krećemo, one koje smo si zacrtali u glavi. Najteži je onaj korak kad pomislimo što bi se dogodilo da jednom nogom skrenemo s puta, stavimo ju izvan staze, i ako to uspijemo, svijet postaje iznenađujuće, stravično ili jednostavno samo drugačije mjesto. To ovisi o nama samima.’

Osvježenje za predstojeće ljeto donosi nam mlada spisateljica Tina Šut sa svojim znanstveno-fantastičnim romanom prvijencem značajnog naziva – Koprena, u izdanju Naklade Ljevak.
Roman jednostavno oduševljava svojim rječitim i detaljnim opisima koji teku radnjom lagano i čisto, često tvoreći valove uzbuđenja i napetosti.
Tematika jest sama po sebi ‘new age’  i taj dio priče nije nešto za što do sada nismo čuli, no autorica je nevjerojatno dobro taj znanstveno-fantastični dio izmaštala i svojim originalnim idejama učinila tematiku jedinstvenom i zanimljivom, te pristupačnu čitateljima raznih profila.

Glavna priča romana smještena je u bliskoj prošlosti i paralelno u sadašnjosti mlade žene Tee kojoj se apsolutno sve mijenja kobnom prometnom nesrećom njenog supruga Filipa, nakon koje se njegova osobnost počinje drastično mijenjati. I ne samo osobnost, nego se njen suprug Filim počinje i fizički trasformirati, u biće koje ipak nećemo imenovati, ali se može naslutiti. Nakon transformacije počinje klasična borba između dobra i zla, u kojoj Tea i Filip imaju zadaću koju shvaćaju tek pred kraj romana, kad se i događa najveći broj magičnih scena.

Roman počinje nizom Teinih sjećanja na Filipovu prometnu nesreću što potiče val emocija i sjete zbog obiteljskog okupljanja povodom 1. rođendana njene kćerkice, i tako se prošlost i sadašnjost uzastopno preklapaju dajući nam malo po malo informacije o glavnoj tematici romana.
Cjelokupna radnja je prepričana na fascinantan, i za roman prvijenac zavidan način, jer prošlost i sadašnjost savršeno se isprepliću i to u različitim licima, što nam čini perspektivu glavnog lika pristupačnijom i razumljivijom, a likovi općenito odlično su okarakterizirani što nam omogućuje lakšu povezanost s njima. To se posebno odnosi na glavnu junakinju koja nam se iskrenim promišljanjima o samoj sebi (emocionalno, psihički i fizički) čini kao prijateljica koja nam ispovijeda svoj život uz šalicu kave.  

Roman od 303 stranice čita se u jednom dahu, a autorica se pobrinula da nema propusta pri objašnjavanju neobjašnjivog.
Makar je tematika znanstveno-fantastična, situacija u kojoj se nalazi glavni lik istovremeno se čini strašno realnom. Osjećaji, emocije i misli jedne obične mlade žene kojoj se život promijenio zbog neobičnih događaja često će nas navesti na razmišljanje i poistovjećivanje s određenim događajima i međuljudskim odnosima navedenim u romanu.

Koprena nikoga neće ostaviti ravnodušnima tako da si ovo ljeto uz potrebne stvari za plažu definitivno osigurajte i primjerak romana kao pravu poslasticu za ljubitelje dobre i kvalitetne priče! Tko zna, iako ovaj roman može ‘stajati’ samostalno, možda zaključite da priča ima ‘lufta’ za nastavak… 

‘Nije mogla znati što će joj se naći na putu kojim je krenula, niti koliko će biti težak. O tome nije niti željela razmišljati. Osmjehnula se s olakšanjem. Što god da se dogodilo, u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, u jednu stvar bila je sigurna: Ništa nije nemoguće.’

 

 

Naslov knjige: Koprena
Autor: Tina Šut 
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 12, 90 x 19, 80 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 303 str.
Prevoditelj:
Jezik originala: hrvatski