Tad (zapravo Robert Paul) Williams je četrdesetosmogodišnjak koji je u zadnjih 10 godina (od 1985.) napisao 8 romana, jednu trilogiju i jednu tetralogiju. Sve fantasy i SF. Preveden je na 20 jezika i primio je desetke nagrada.

Tad (zapravo Robert Paul) Williams je četrdesetosmogodišnjak koji je u zadnjih 10 godina (od 1985.) napisao 8 romana, jednu trilogiju i jednu tetralogiju. Sve fantasy i SF. Preveden je na 20 jezika i primio je desetke nagrada.

“Sjećanja, Tuga i Trn” trilogija

Osten Ard, izmišljeni Williamsov svijet, je dom mnogim zanimljivim likovima – patuljcima i divovima, zmajevima i junacima, vilenjacima i čarobnjacima, princezama i kraljevima, izdajnicima i izbaviteljima. Priča s puno zanimljivih zapleta, neočekivanih obrata, živopisnih krajolika i drevne povijesti sigurno će se svidjeti svim ljubiteljima fantasyja.
Meni osobno je to najbolji fantasy dosad, iako će se nekima ova trilogija činiti malo prebajkovita, jer glavni lik, koji je bio običan perač posuđa na početku trilogije, nađe čaroban mač, sam ubije odraslog zmaja i to jednim ubodom mača, postane vitez, upoznaje narod za kojeg se mislilo da je izmro, vidi predivne grasove koje nijedan smrtnik nije vidio, oženi princezu, postane kralj…

Prijestolje od zmajokosti

“Prijestolje od zmajokosti” Tada Williamsa, prvi dio gigantskog djela “Sjećanja, Tuga i Trn”, obuhvaća prvih 800 od ukupno 3000 stranica. U ovoj knjizi naći ćete zmajeve i čarobnjake, patuljke i vilenjake, divove i junake, zle sile i princeze, izdajnike i izbavitelje – sve ono od čega se sastoji dobra fantastika.

SADRŽAJ:
Simon, nespretni četrnaestogodišnjak, jedan od perača posuđa u Visotvrđi. Njegovi roditelji su mrtvi, njegova jedina prava obitelj su sluškinje i njihova stroga nadzornica. Kad Simon uzmogle pobjeći od svog posla u kuhinji, iskrada se u prenatrpane odaje doktora Morgensa, dvorskog ekscentričnog učenjaka. Kad starac pozove Simona da bude njegov šegrt, mladić je presretan – sve dok ne otkrije da Morgens više voli podučavati čitanje nego čaroliju.
Ubrzo prastari kralj Ivan umire i naglo se nižu čudni događaji: počinje suša, širi se kuga, ljudi počinju nestajati iz sela, odmetnici krstare narodima Osten Arda, nezadovoljstvo se širi, čak i Joshua nestaje – da digne ustanak, kažu neki..
Kakve veze ima s tim Simon, gdje je Joshua, tko je princeza Miriamele i što su zapravo Tuga, Trn i Sjećanje saznajte sami.

Kamen oproštaja

Pripovijest o dječaku Simonu i njegovoj pustolovini tijekom potrage za čarobnim mačevima Sjećanjem, Tugom i Trnom započeta u Prijestolju od zmajokosti nastavit će se uz mnoge neobične i nadasve zanimljive likove. Simon će susresti mnoga neobična i tajanstvena mjesta, gradove koje je povijest njegovog naroda davno zaboravila, te narode za koje je mislio da više ne postoje.

Toranj zelenog anđela – 1.Dio i 2.Dio

Treći dio sage Tada Willamsa Sjećanje, Tuga i Trn, nazvan Toranj zelenog anđela narastao je tijekom pisanja i jednostavno ga nije bilo moguće ukoričiti u jednu knjigu, pa je objavljen u dvije knjige Opsada i Oluja.
Monumentalni treći dio sage Sjećanje, Tuga i Trn napokon objašnjava sve tajne, raspliće sve zaplete i daje sve odgovore, no da biste došli do njih treba još pročitati i drugi tom Tornja zelenog anđela. Tu na samom kraju puta Simon će se ponovno vratiti na izvorište svih svojih pustolovina. Sada će Simon morati pokazati od čega je doista sazdan, a pritom će možda pronaći i istinu o svom porijeklu.
Svi protagonisti jedan po jedan bit će kao nekom čarobnom silom dovučeni na poprište posljednjeg od svih sukoba, konačni obračun.