kaneSvim obožavateljima fantasy klasika preporučamo recenziju zbirke pripovjedaka Solomon Kane pisca Roberta E. Howarda, u izdanju Zagrebačke naklade.

kaneNaslov knjige: Solomon Kane
Autor: Robert E. Howard
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Zagrebačka naklada
Format: 
Uvez: meki
Broj stranica: 159
Prevoditelj: Sanja Petriška
Jezik originala:
 engleski

 Robert E. Howard pisac je s početka dvadesetog stoljeća (22.01.1906.-11.6.1936.) i smatra se svojevrsnim ocem literarnog podžanra „sword and sorcery“. Njegov opus sadrži i priče boksačke tematike, kao i vesterne i horore. Počeo je pisati sa samo devet godina, a već 1925.g. imao je prva objavljena djela. Po popularnosti i utjecaju, svrstavaju ga uz bok J.R.R. Tolkienu i A.C. Doyleu.

U zbirci pripovjedaka pod nazivom “Solomon Kane”, R.E. Howard nam predstavlja svog junaka istoga imena u nizu pripovijetki.

U svojim avanturama neustrašivi Solomon Kane bori se protiv zločinaca i nepravde. Kako je Afrika tlo po kojem kroči, razumljiva je velika doza voodooa i susreta s mističnim bićima. Sve to naš srčani junak preživljava, premda se gotovo uvijek nađe korak do smrti koja mu, izgleda, ipak još nije suđena.

Kanea krase sve vrline koje si junak bilo kojeg doba samo poželjeti može – pronicavost, hrabrost, snaga, empatija, požrtvovnost, vjera, ali i prihvaćanje novog i do tad nepoznatog.

Drugi važan lik u pripovijetkama jest N´Longa – voodoo vrač plemena kanibala, drevni mudrac, Kaneov „krvni brat“ koji svoju magiju stavlja uz Solomona u službu dobra.

Zlikovci u pričama su tradicionalno pohlepni, okrutni, sebični i naravno nepromišljeni.

Avanture Solomona Kanea imaju dobru fabulu, ali stilu pisanja nažalost nedostaje dinamike. Previše je opisa, a dijalog među likovima štur je i monoton. Pripovjetke djeluju nepovezano kao odlomci izvučeni iz nekog većeg djela, pa čitatelj teško povezuje redoslijed događaja. Do izražaja bolje dolaze u obliku stripa, a 2009. godine snimljen je i film sa Jamesom Purefoyem u glavnoj ulozi.

U prvoj pripovjetci, “Crvene sjene”, Solomon Kane bori se protiv zloglasnog LeLoupa i njegove bande koja pljačka i ubija stanovništvo okolnih sela. Trag ga vodi čak do Europe i nazad u Afriku, u selo kanibala gdje će dati pravdu u ime LeLoupovih žrtava uz pomoć vrača plemena N’Longe i Crnog boga.

Pripovjetka “Lubanje među zvijezdama” govori nam o tvrdici Ezri koji je ubojstvom svog rođaka stvorio zloduha koji traži svog ubojicu. Zbunjeni duh ne razlikuje jednog čovjeka od drugog i ubija sve. Solomon dovodi zloduhu razrješenje i mir.

Slijedi avantura “Zveket kostiju” s Gastonom Koljačem i domaćinom svratišta  „Razbijene lubanje“, te kosturom ruskog čarobnjaka gdje se Kane pojavljuje više kao svjedok događaja nego kao akter.

Pod nazivom “Mjesec lubanja” dolazi priča o posljednjim potomcima Atlantide. Njihova propast pod zlom vampirskom kraljicom Nakari uz gubitak „Nakarine lubanje“, simbola opsjednutosti ukazuje kako je moguće upravljati ljudskim masama u zloj namjeri jedino do samouništenja.

N’Longa se ponovo vraća u novoj avanturi – “Planine mrtvih”. Crna magija opet je na djelu, u suradnji s Kaneom na strani pravde. Živi mrtvaci – kako im stati na kraj? Odgovor glasi – lešinarima i vatrom.

Šesta pripovjetka “Krila u noći” kazuje nam o Plemenu Bogondi. Naselili su proplanak nadajući se boljem životu, a dočekala ih je propast. Prva opasnost – kanibali, koji ne prelaze savanu zbog straha od zemlje noćnih mora kojom vlada druga opasnost – krvoločna čudovišta Akaane. Da bi zaštitio pleme, Solomon se nastani u selu Sjenovite Bogonde. Njegova požrtvovnost nije bila u mogućnosti spasiti narod od pokolja. Jedino što ostaje jest osveta.

Zadnja avantura u knjizi “Jeka koraka” otkriva nam misterij Kaneovog magičnog štapa. Solomon kreće u spašavanje domorodaca iz ruku arapskih trgovaca robljem i biva također zarobljen. Na putu stari Arap shvaća što je i od kakve važnosti štap koji im došao u posjed. Upravo je moć drevnog štapa ponovno zatočila demona, oslobođenog neznanjem i pohlepom trgovaca robljem.

„Na samom rubu litice vampir zatetura, zatim se nagne i padne stotine metara dolje, ostajući ležati na stijenama ispod visoravni. N´Longa je biona nogama. Brda su puštala svoje mrtve.“

„I Solomon Kane zadrhti, jer gledao je život, koji nije bio život, koji je poznavao, i izazvao je i svjedočio Smrti koja nije bila Smrt koju je poznavao.“