sapat

Pripremili smo još jednu recenziju iz naklade Znanja, prva dva dijela serijala “Vukovi iz Mercy Fallsa” – Drhtaj i Šapat američke slikarice i autorice Maggie Stiefvater. Vukodlaška verzija Sumraka ili originalno djelo? Pročitajte i svakako ostavite komentar!

drhtajNaslov knjige: Vukovi iz Mercy Fallsa: Drhtaj, Šapat
Autor: Maggie Stiefvater
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Znanje
Format: 12,3 x 19,0 cm
Uvez: Meki 
Broj stranica: 352, 320 str.
Prevoditelj: Maja Markunović
Jezik originala: engleski

Knjige spisateljice Maggie Stiefvater  Drhtaj i Šapat  pripadaju trilogiji “Vukovi iz Mercy Fallsa”. Iako se u naslovu spominje pojam “vuk”, nije riječ o bilo kakvim vukovima. U ovom slučaju, riječ je o vukodlacima, točnije o shapeshifterima koji se pretvaraju u vukove. Oni žive u zajednici sa strogim pravilima koja poštuju bilo da su u životinjskom, bilo u ljudskom obliku.  U ljudskom obliku doticaj sa ostalim svijetom sveden je na minimum. Naravno, svoje postojanje  skrivaju od javnosti, a tko biva ugrizen, postaje jednim od njih, ili umire.

„Jednom davno, živjela je djevojka koja se zvala Grace Brisbane. Nije bila posebna ni u kojem pogledu, osim što je bila dobra u matematici, što je dobro lagala i što je dom našla između stranica knjiga. Voljela je sve vukove iza svoje kuće, ali jednoga je voljela najviše.“

Kao i u svakoj dobroj priči postoji jedan “ali”. U ovoj priči taj “ali” je Grace. Djevojčica koju vukovi otmu, započnu svoj napad i tada je spašava jedan od vukova. Djevojčica biva vraćena obitelji. Samo je pitanje vremena kad će početi preobrazbe. Međutim, godine su prošle, promjene su izostale. Grace je sada u završnom razredu srednje škole. Svake zime, poput nekog rituala, ona  stoji u dvorištu neko vrijeme i čeka. Čeka svoga vuka žutih očiju. I on čeka nju. Sa ruba šume čeznutljivo je  gledao sve ovo vrijeme i pokušavao shvatiti  što ih toliko veže.

U čoporu dolazi do problema. Jedan od  vukova izmiče kontroli i napada Jacka, sina lokalnog moćnika. Jackovo tijelo nestaje iz mrtvačnice, a vučji tragovi pojavljuju se svugdje po mjestu. Organizirana je hajka na čopor i Sam, Gracein vuk, biva ranjen. Sklanja se na njezin trijem i njih se dvoje sreću po prvi put u ljudskom obliku.

Povezanost među njima prerasta u romantičnu vezu. Sam boravi u Graceinu životu danju i noću.

Kao lik, Sam je nepopravljivi romantik, poeta, glazbenik. Koliko god su njegove emocije jake i iskrene toliko je s druge strane nesiguran u sebe i svijet koji ga okružuje. Grace je pak i više nego samostalna, emancipirana i svjesna svojih sposobnosti. Nažalost primorana je biti odrasla uz dvoje roditelja koji su odlučili da njoj sasvim dobro ide kućanstvo i odrastanje pa zašto to kvariti?

Glavna briga dvoje mladih je kako osigurati Samu da ostane u ljudskom obliku. Naime, promjene temperature uzrokuju preobrazbe. Ljeto i toplina za članove čopora znače postojanje u ljudskom obliku, dok ih zima i hladnoća pretvaraju u vukove i to traje samo određeni broj godina. Zima je sve jača i samo je pitanje  do kada će se moći odupirati promjeni. 

Jackova sestra Isabel saznaje da je Grace u opasnosti jer Jack smatra da Grace posjeduje lijek protiv preobrazbe i želi ga se domoći po svaku cijenu, time dodatno komplicirajući radnju.

sapat250Isabel je kompleksan lik, oko sebe je podigla zid i zamrznula svako pokazivanje osjećaja. Svojim se arogantnim, drskim nastupom pred ljudima štiti od povređivanja i patnje. Iza tog zida postoji jedna vrlo razumna, inteligentna, praktična i pouzdana osoba koju je unatoč svemu dobro imati uz sebe.

Cole, još je jedan u nizu osobenjaka u romanu koji traži svoj put u bijegu od stvarnog života  i svih problema koje on nosi. Nastoji biti sve ono što u stvari nije i ispucava frustracije na svakome na koga naiđe.

Nekako mi se čini da autorici bolje leže “negativci” i likovi poput Colea jer je njima od pojavljivanja karakter izražen, točno je lik kojeg si možete predočiti. Kontra su  likovi poput Sama koji se polako  razvijaju i dugo se čine nedorečeni. 

Knjige trilogije pisane su vrlo romantično, nabijeno emocijama, sa puno poezije,  i mnoštvom lirskih opisa. Ako vam se prvi dio učini previše sladunjavim, ne dajte se obeshrabriti. Drugi nastavak  savršeno se nadovezuje i donosi  akciju, napetost i intrige. 

Maggie Stiefvater rođena 18. prosinca 1981. Američka je autorica adolescentnih-urbanih fantasy  romana. S navršenih 16 godina službeno je promijenila ime Heidi u Margaret. Studirala je povijest na Mary Washington College-u. Živi u Virginiji sa suprugom, dvoje djece, dva psa, mačkom i Camarom iz 1973. godine zvanim Loki. Njeni crteži su nagrađivani, a svira i nekoliko instrumenata  među kojima su Keltska harfa, piano i gajde. Neki od naslova njenih djela su: An Infinite Thread, Kiss Me Deadly, The Merry Sisters of Fate, Scorpio Races, Re:Myself. U pripremi je početak snimanja filma  prvog dijela serijala „Vukovi iz Mercy Fallsa“.