ledene_opekline150

U Algoritmovom izdanju, od autorice Lois McMaster Bujold, stigla nam je nova pustolovina Milesa Vorkosigana pod nazivom Ledene opekline. O romanu saznajte više u recenziji!

ledene_opekline250

Naslov knjige: Ledene opekline
Autor: Lois McMaster Bujold
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Algoritam
Format: 13 x 19 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 368
Prevoditelj: Dubravka Petrović
Jezik originala: engleski

 

U Algoritmovom izdanju, od autorice Lois McMaster Bujold, stigla nam je nova pustolovina Milesa Vorkosigana pod nazivom Ledene opekline.

Novi zadatak u službi carskog revizora Milesa odvodi na Kibou-Daini, planet vrlo interesantnih pogleda na smrt i život poslije smrti. U središtu istraživanja je korporacija koja se lagano širi na Komarr i ima interese daljnjeg širenja po planetima. Primarna djelatnost tvrtke je krio-zamrzavanje i garancija oživljavanja klijenata u dogovorenom terminu. Ali… što se krije iza jednostavnog postupka potpisivanja ugovora?!

Održava se konferencija o krionici i Miles uz oružnika Roica i dr. Ravena Duronu pokušava uloviti što više podataka, pardon, rupa u cijeloj priči i uopće shvatiti u čemu je kvaka. Odjednom dolazi do prosvjeda. Uslijed sveopćeg nereda događa se otmica naše slavne trojke. Otmice su izgleda ključne za ovaj slučaj jer sa svakom od njih nešto sakriveno duboko ispod površine izađe na svjetlo dana.

Novac i pronevjere sa jedne, te ljudski životi i poštenje sa druge strane vage okosnica su romana. Fascinantna je Milesova sposobnost za pronalaženje neobičnih saveznika i svjedoka – djece, medicinskog osoblja i krio-zamrznutih klijentata.

U ovoj avanturi nema vojske, nema galaktičkih ratova. Ovog puta Miles ne rješava posljedice, već se bori sa sprječavanjem nastanka problema. Njegov britki um pobjeđuje neprijatelja prije izlaska na bojno polje i ne ostavlja izbor, osim odustajanja.

Pitali smo se kako će obitelj utjecati na Milesa. Da li dobro ili loše, procijenite sami. Promjene su neminovne i idu u paketu sa životom. Do kakvih će još promjena doći u životu lorda Milesa Vorkosigana čitat ćemo, vjerujem, u sljedećem željno iščekivanom nastavku sage.

Stil pisanja autorice i nakon toliko nastavaka ne gubi svoj početni ritam. Dijalozi među likovima su smisleni, realni, nadopunjeni sarkazmom i upravo oni održavaju cijelo djelo. Likovi su pomno razrađeni i analizirani u svakom detalju prije nego su spušteni na papir i autorica u svakom trenu besprijekorno njima vlada.

Miles Vorkosigan je nadasve inteligentna i beskrajno znatiželjna osoba koja svoj nos gura gdje god stigne i sa sobom povlači sve koji se nađu u njegovoj blizini i to tako da izvuku kraći kraj, a da toga nisu ni svjesni. On je pozitivac koji svoje nedostatke nastoji anulirati velikim djelima.

Vorlynkin je osoba s dvije osobnosti. Sigurna, odlučna, sposobna i pouzdana kad je u pitanju konzulski posao i dvorski položaj, i u istoj mjeri zbunjena, nesigurna osoba kad su u pitanju osobni problemi.

Suze-san je bivša tajnica bivše firme kojoj je cvijet mladosti odavno ocvao. I što da napravi osoba koja se odjednom nađe bez ičega u masi koja posjeduje još manje? Ona barem ima svoje znanje i pronicljivost i igra na onu “a što još mogu izgubiti ako pokušam preživjeti”? 

„Samo zaspiš i probudiš se u budućnosti koju je netko drugi odabrao za tebe. Bez snova“, složi se Miles. “Nema te, pa te opet ima, sve u treptaju oka. Slično anesteziji, samo što duže traje.“

Kao i svi dosadašnji nastavci, i ovaj me vukao da ga pročitam do kraja odjednom. Malo mi nedostaje žestine i borbene akcije koje se protežu u svim dosadašnjim pustolovinama, ali to je nadoknađeno dobrom temom. Kraj knjige vrlo je interesantan, što zbog faktora iznenađenja-saznanja o događaju koji je očekivan ali svejedno potresan i utječe na živote svih likova, što zbog forme pisanja kojom se autorica poslužila. Daje nam puno odgovora, ali svejedno ostavlja bezbroj pitanja. Po meni još jedno djelo koje zaslužuje sve pohvale.

 

Lois McMaster Bujold rođena je 2. studenog 1949.g u Ohiu. Ljubav prema SF-u usadio joj je otac Robert Charles McMaster, a on je i krivac za neke stavove u sagi. Napisala je tri knjige iz serije prije nego li je Pripravnik za ratnika bio prodan, nakon četiri odbijanja. Knjige piše po uzoru na Horatia Hornblowera i Dorothy L. Sayer.

Okušala se i u žanru fantastike, prvi rad „po narudžbi“ bila je knjiga The Spirit Ring i nije naišla na dobar odaziv. Otkupio ju je izdavač sage o Milesu uz uvjet da nastavi pisati knjige o Vorkosiganima. Sljedeći izlet bio je nakon pauze od 10 god i tada nastaje The Curse of Chalion koji doživljava uspjeh. 

Lois McMaster Bujold osvojila je prestižnu nagradu Hugo za najbolju novelu četiri puta. Ples zrcala je 1995. godine istovremeno osvojio Hugo i Locus. Ostali romani iz serijala o Milesu Vorkosiganu redovito su dobivali nominacije za nagrade Hugo i Nebula. Na području fantastike, sa The Curse of Chalion osvojila je Mythopoeic Award for Adult Literature i bila je nominirana za World Fantasy Award. U 2002. godini četvrtu nagradu Hugo i drugu nagradu Nebula dobila je za svoju novelu The Spirit Ring.