paranormalno_150

Paranormalno ili normalno? Otkrijete u recenziji istoimenog romana američke autorice Kiersten White i svakako ostavite svoj komentar.

paranormalno_250Naslov knjige: Paranormalno
Autor: Kiersten White
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Znanje
Format: 15 x 22,8 cm
Uvez: Meki 
Broj stranica: 272 str.
Prevoditelj: Marta Klepo
Jezik originala: engleski

Kiersten White je napisala NYT bestseller pod naslovom Paranormalcy što je kod nas prevedeno kao Paranormalno u izdanju Znanja. Knjiga “Paranormalno” je prvi dio njezine trilogije koju u originalu čine naslovi: Paranormalcy, Supernaturally Endlessly. Drugi dio je izašao u Americi 26.7.2011., dok bi se treći naslov trebao naći na policama početkom 2012. godine.

Paranormalno je jedna veoma zanimljiva i lagano čitljiva knjiga koja će vas očarati svojim humorom, fantazijskim sadržajem, ali i veoma napetom i dinamičnom radnjom. 
Glavni lik je Evie, šesnaestogodišnja djevojka punog imena Evelyn. Upravo tako, prezimena nema jer je od djetinstva siroče koje živi u MASP-u , Međunarodnoj agenciji za svladavanje paranormalaca. Cijela atmosfera podsjeća na film Hellboy II. Poput gotovo svakog superjunaka ni Evie nema roditelje te posjeduje super moći. No, umjesto bogatog sluge ili rođaka, ona ima poslodavca koji se brine o njezinom životu i zaštiti. Iako radi za MASP i ne pohađa srednju školu poput većine vršanjaka, uvjerena je da je posve normalno ljudsko biće s nešto većim sposobnostima. Štoviše, sve što je ljudsko je oduševljava. Sviđa mi se njezina sarkastičnost i zajedljivost pa joj opraštam neukus u odjevanju i izboru TV emisija. Kao lik, Evie je veoma interesantna i osebujne osobnosti. Kako je knjiga pisana u prvom licu, tako proživljavamo sve što proživljava naša neustrašiva i drska Evie. 

A Evie je zbilja strašna cura, osim što ima sposobnost da vidi paranormalna bića ispod njihove magične maske – baš onako kako oni zbilja izgledaju, ne boji se upotrijebiti “Iskricu” – omamiljivač “sve-u-jednom-rasturačinu” pogodnu za sve paranormalce. 

Vampiri se pojavljuju u knjizi u ne baš romantiziranom izdanju, ime koje prevladava je Vlad, na što Evie svaki put zakoluta očima: „Vampir se onesviješten trzao na podu. Sad je izgledao prilično jadno. Zamislite svog djeda. Sad zamislite svog djeda minus dvadeset pet kila plus dvjesto godina. To je osoba koju sam upravo omamila.“

Njezina najbolja prijateljica je morska sirena Alisha. Lish živi u velikom akvariju MASP-a i operira na računalu. Ona ima gadnu naviku psovanja k’o kočijaš, a kako njezin glas prevodi računalo, jako često piiiiiiip-ka. 

Osoba koja Evie najviše ide na živce je poremećeni vilenjak Reth, punim vilinskim imenom Lorethan. On je nešto poput bivšeg iz noćne more. Kako su sve vile amoralna bića, niti dobra niti zla, već potpuno drugačije funkcioniraju od našeg svijeta, tako im i namjera s ljudima nije nikakva fizička korist, već sasvim obična sitnica poput želje za posjedovanjem njihove duše. Tako je prekrasan vilenjak Reth samo psihički maltretira kroz čitavu knjigu i čini je paranoičnom.

Vilinski putevi funkcioniraju poput telefonske govornice iz Matrixa. Potrebno je samo da znate pravo ime vile i da je dozovete, a one naravno upute shvaćaju doslovno, pa ako se iz borbenog krkljanca zaželite kući, dobro je naglasiti da želite SVOJOJ kući, kako ne biste završili u vječnom vilinskom kolu i NJIHOVOJ uvrnutoj kući bez prozora i vrata.

Sve neprilike počinju kada u MASP provali jedan vodeni paranormalac imenom Lend. Lend u Evie probudi mnoga pitanja i dileme tko je ona zapravo. Evie kopajući po dosjeima otkriva da se u MASP-u vodi pod šifrom nedefiniranog paranormalca, dok je bila čitavo vrijeme uvjeravana od nadređenih da je samo smrtnik/čovjek koji radi za njih. Tako dolazi do gorke spoznaje kako je zapravo zatočenik MASP-a koji radi za njih prljave poslove i kako ne može pobjeći živjeti vlastiti život jer je predmet njihova istraživanja. 

Kakav je kraj u čitavoj toj paranormalnoj zavrzlami, pročitajte sami. 

Knjiga mi se veoma svidjela ako izuzmemo neobjašnjive i nerazumljive dijelove. Budući da je ovo prvi dio trilogije, nadam se da ću pronaći odgovore u jednome od sljedećih nastavaka.