hurinova_djeca.jpg

Mnoge je fanove sigurno razveselila činjenica da će napokon moći pročitati Hurinovu djecu, priču čije su djelove imali priliku čitati u Nedovršenim pripovjestima i Silmarillionu. Ovo je kompletna tragična pripovjest o Túrinu Turambaru i njegovojsestri Nienor. Njihovog ponosnog oca Húrinaje zarobio mračni gospodar Morgoth, kako bi od njega otkrio tajne. Pošto je Húrin bio častan čovjek, a ne izdajica, Morgoth ga je prokleo da gleda njegovim očima i čuje njegovim ušima zbog čega je vidio samo zlu i iskrivljenu sliku svijeta. Tako je Húrin bio prisiljen nemoćno promatrati sve tragedije i nedaće koje su zadesile njegovu obitelji.
 
Knjiga je pisana za sve ljubitelje Silmarilliona, i koncentrira se isključivo na preciznu interpretaciju događaja, tako da izostaje opisa krajeva i likova, iako autor povremeno zorno predočava vremenske uvijete određenih dana.

Radnja je, unatoč nestalnosti, naivna i pusta te punan epotrebnih detalja koji služe isključivo za zamaranje čitatelja. Neka poglavlja su potpuno nepotrebna za konačnu priču jer prenose događaje koji nisu ni oblikovali glavnog junaka, ni donjeli nekih promjena u njegovu svijetu.

Iako ima mnogo likova, većini se karakterna dubina svodi nadugo rodoslovno stablo ili fizički nedostatak (hromi ili likovi bez šake sunajčešći). Sporedni likovi su plošni, te se dijele na dobre ili zle, hrabre ili kukavice, što, iako odgovara nekom epu ili tragediji, ostavlja dojam da služe isključivokao statisti. Takav opis onemogućuje čitatelju da razvije mišljenje o likovima i njihovim postupcima, jer mu je sve servirano.

Húrinovu djecu je ilustrirao legendarni Alan Lee, koji je radio i na drugim Tolkienovim knjigama, kao i na njihovim filmskim ekranizacijama. Osim nekoliko ilustracija koje u boji zauzimaju cijelu stranicu, svako poglavlje počinje i završava jednom manjom u olovci.

Riječ je o djelu koje će vas oduševiti ili dosaditi, ovisno o ukusu, jer se s jedne stranen alaze pravi fanovi Tolkienovih djela, koji su uživali u istraživalnju povijesti i mitologije Silmarilliona ili su pročitali Hobbita previše puta. S druge strane je prosječan čitatelj, koji će biti razočaran Húrinovom djecom jer ne nalikuje njegovo predodžbi fantasy romana i ne zadovoljava sve standarde koje su moderni pisci u međuvremenu postavili.