ivan_aldenurijski.jpgU nakladi splitskog Verbuma objavljen je prvi dio “Šuma thaurroka”, fantastičnog romana “Ivan Aldenurijski”, nove i mlade španjolske književne zvijezde Juana Pereza-Foncea.

 

ivan_aldenurijski.jpgU nakladi splitskog Verbuma objavljen je prvi dio “Šuma thaurroka”, fantastičnog romana “Ivan Aldenurijski”, nove i mlade španjolske književne zvijezde Juana Pereza-Foncea. Upravo ovom knjigom Verbum, koji inače objavljuje naslove pretežno vjerske tematike, otvara novu biblioteku Juventa (Mladost) u kojoj će objavljivati hvalevrijedna književna djela za djecu i mlade.
 
Juan Perez – Froncea novi je perspektivni španjolski pisac čija se prva knjiga trenutno prevodi na mnoge jezike, a njom je zadobio zapaženu ulogu u svijetu književnosti. Perez je po zanimanju stručnjak za europsko i međunarodno pravo, no otkriva svoju povezanost s planinama i prirodom iz djetinjstva te fascinaciju riječima upravo kroz ovu knjigu. Svojom kvalitetom i porukom o životnim vrijednostima – važnost obitelji, prijateljstva, hrabrosti, odanosti i žrtvi već je dobio priznanja od mnogih književnika, ali i od mnogobrojne publike.

Ivan Aldenurijski prikazan je kao običan dječak s neobičnom sposobnošću koji će se, ne znajući svoju povezanost s precima, upustiti u pustolovine koje oduzimaju dah.
Izrazito karakterizirani likovi uvest će vas u potpuno novi svijet probuđenih čudovišta iz šume Arkane.
Iako se radnja odvija u fiktivnom svijetu, Perez-Foncea ga je fantastično predočio te ćete jednostavno uroniti i letjeti kroz sva novonastala zbivanja u Aldenuriji.

Sve se počinje odvijati kad Ivan sazna za svoju novu sposobnost i nenadani dolazak Kerrena koji dugi niz godina nisu napadali njegovu rodnu Aldenuriju. Iako su Kerreni (ratoborni, vandalski narod) uhvatili Ivana dok je pokušavao spasiti svoj gradić, igrom slučaja on se oslobađa te, ne znajući gdje je i kamo ide, dolazi do prijestolnice svih misterioznih događaja koji će uslijediti – Errion-Thal. No glavno središte čudovišta thaurroka i samog zla jest gusta, gotovo neprohodna, šuma Arkan, no ona s druge strane drži tajnu kojom će Ivan pobijediti thaurroke.

Pisac se igra tzv. “slučajevima”, književnim postupkom kojim uvodi niz slučanosti kojima pokreće radnju, stvara ili riješava rasplete. Primjerice, Ivan se slučajno našao u Errion-Thalu baš u vrijeme kad se thaurroci bude, ili slučajnost pronalaska čarobnog medaljona u Aldenuriji….
To možemo uzeti kao dobru ili lošu stvar, ali kod “Ivana Aldenurijskog” ti slučajevi uvode nove dimenzije te slažu nove stepenice prema sve većem zapletu koji otkriva detalje koje smo tijekom čitanja samo prošli i zanemarili.
Velika je povezanost između svakog događaja koju ne prepoznajemo odmah nego postepeno što vas može jako zaintrigirati ili iznenaditi.

Kroz cijeli roman protežu se životne vrijednosti, prikazane kao nedostižne (Ivanova razdvojenost od voljene obitelji) ili pak novootkrivene osobine i vječna prijateljstva.
Gotovo neprimjetno se prikazuje Ivanov ciklus odrastanja, spoznaja samog zla, povezanosti i upletenost prošlosti s događajima u Errion-Thalu.

Na kraju, zadnja rečenica romana ostavlja prostora čitatelju za zamišljanje ostatka Ivanovog života, a piscu prostor za nove nastavke:
I usred tolike radosti i normalnoga života koji je zatim uslijedio, Ivan je imao čudan osjećaj da su njegove nedavne pustolovine pripadale jako, jako dalekoj prošlosti…