otkrivanje_vjestica150

Donosimo recenziju jednog od najjačih fantasy naslova ove godine, Otkrivanje vještica autorice Deborah Harkness u izdanju Frakture.

otkrivanje_vjestica250Naslov knjige: Otkrivanje vještica
Autor: Deborah Harkness
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Fraktura
Format: 16 x 23 cm
Uvez:
tvrdi s ovitkom
Broj stranica: 612 str.
Prevoditelj: Dražen Čulić
Jezik originala: engleski

Unatoč tome što sam, vjerojatno kao i većina, postala krajnje skeptična prema svakoj knjizi koja spominje vampire ili čarobnjake, a bestseller ljestvici N.Y. Timesa prilazim krajnje oprezno, znatiželja (kao i slijepo povjerenje u sve Frakturine naslove) mi ipak nije dopustila da odbacim i ovaj naslov. Sva sreća.

Deborah Harkness relativno je nepoznata autorica u lijepoj književnosti. Osim brojnih znanstvenih radova iz povijesti, objavila je i knjigu Razgovori Johna Deena s anđelima. I sama primjećujući sve veći broj naslova posvećenih nadnaravnim bićima, odlučila je odmaknuti se od tinejdžerske atmosfere i 2008. godine počinje pisati knjigu za odrasle.

Na početku je važno napomenuti da Otkrivanje vještica uistinu obiluje već stotinama puta viđenim temama kao što su zabranjena ljubav između dvaju rasa, glavna junakinja kao najmoćnija vještica ikada, vampir koji se suzdržava od želje za krvlju, tajni dokument kojeg svi žele i sl., ali Deborah Harkness uspješno je oblikovala sasvim jedinstvenu priču i pritom iznimno zanimljivu. Jednom je netko pametno zaključio da je ionako sve već napisano pa je umijeće postalo kako iz već poznatih elemenata načiniti nešto novo.

Glavna junakinja romana jest doktorica povijesti Diana koja potječe iz najpoznatije i najmoćnije vještičje obitelji Bishop, no ona pokušava živjeti običnim životom i baviti se isključivo znanošću. To joj i uspijeva sve dok tijekom jednog istraživanja ne otkrije tajanstveni alkemičarski rukopis pod nazivom Ashmole 782 kojeg već stoljećima, osim vještica, pokušavaju naći i druga bića koja uz ljude naseljavaju svijet – vampiri i demoni. Za rukopisom traga i prekrasni vampir Matthew koji se bavi genetikom i smatra da će uz pomoć Ashmolea 782 uspjeti dokazati da sva bića unatoč različitostima imaju zajedničkog pretka. Očarana Matthewovom ljepotom i prošlošću, Diana će se upustiti vezu s vampirom ne znajući da je to strogo zabranjeno i da time može ugroziti ne samo svoj život, nego i život vlastite obitelji.

Veliki dio fabule zauzet će upravo ljubavna priča između Diane i Mathewa, njihovom prilagođavanju novonastaloj situaciji, upoznavanju karakterističnih navika i upoznavanju ostalih članova obitelji koji teško prihvaćaju miješanje rasa.

Prazan hod ispunit će potraga za Ashmoleom 782 kojeg Diana u početku pokušava ignorirati, no polako uviđa njegovu važnost. Nakon što shvati da su upravo zbog tog rukopisa ubijeni njeni roditelji, Diana će prigrliti svoju vještičju stranu i polako otkrivati da može upravljati elementima, letjeti, ali i putovati kroz vrijeme.

Ako ovog ljeta ne znate što pročitati, evo vam prijedloga. Iako nije najoriginalniji uradak i ne uspijeva uvijek odoljeti patetici, Otkrivanje vještica izrazito je zabavan roman koji ćete brzo i lako pročitati, ali ćete i beskrajno uživati. Na nama je samo da čekamo sljedeće nastavke i vidimo hoće li serijal izrasti u franšizu dostojnu Harryja Pottera ili Sumraka. Budući da je najavljena kao trilogija (“All Souls”), ima potencijala izrasti u jedan od najvećih fantasy naslova. Drugi roman iz trilogije najavljen je za kraj ove godine.

P.S. Nakon što pročitate roman i osjetite dobro poznati osjećaj da jedva čekate nastavak, vrijeme možete kratiti na Facebooku tako da za prijatelje dodate junake romana. To može biti iznimno zabavno (ako ne shvatite previše ozbiljno).