srebrni_jezik150Donosimo i posljednju recenziju trećeg romana trilogije Kameno srce pod nazivom Srebrni jezik britanskog pisca Fletchera, novog hita u izdanju Naklade Ljevak.

srebrni_jezik250

Naslov knjige: Srebrni jezik
Autor: Charlie Fletcher
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 20,7 x 13,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 412 str.
Prevoditelj: Andrea Čović
Jezik originala: engleski

U Srebrnom jeziku, posljednjem dijelu trilogije Charlieja Flatchera, sav život u Londonu nestaje pod snijegom i u gustoj magli koja ne sluti na dobro. Dolaskom Ledenog Demona vrijeme je stalo, a čitav London se zamrznuo i polako nestaje u neprekinutoj snježnoj mećavi. Svi obični ljudi kao da su nestali pa su George i Edie jedina bića u gradu u kojemu sada žive samo zaraćeni kipovi.

Ledena Tama Zla prijeti potpunim uništenjem, a jedini tko je može zaustaviti jest George. Uz već poznatu nam Kraljicu Boadiceu, sada upoznajemo još dvije – Kraljicu Vremena i Kraljicu Amerike, na bijelom bizonu. Upoznajemo i jednoga kralja – Rikarda Lavljeg Srca, pomalo izgubljenog, beskorisnog i ograničenog, pa se stječe dojam kako se Flatcher namjerno narugao mitu o tom velikom i junačkom kralju.

Dakako i dalje su tu odani Topnik i hrabri Časnik, Čovjek Rječnik i Vremešnik, Crni Fratar, Mala Tragedija, Sfinge, Cjevčuga i ostali kipovi što smo ih upoznali prateći Georgeove i Edieine pustolovine u prvim dvjema knjigama. Borbi protiv Tame i Ledenog Demona pridružuju se sada mnogi novi zrcalnici – jednoruki Admiral Nelson, Winston Churchill, Dječak i Dupin, Vojvoda, krilati dječak s lukom – Anteros, Mornar, Perzej, Vojnici, Letač, srčani mačak Hodge, hrabri istraživač polarnih krajeva Shackleton, za prijatelje Shack… Svaki sa svojim sposobnostima spreman doprinijeti borbi protiv Zla pa i žrtvovati vlastiti život ako je potrebno.

Na strani dobra mnoštvo je zrcalnika, no mrljavaca je više. U utrci sa smrću, Georgeu predstoji još jedan – posljednji dvoboj. 

Na opasnom i neizvjesnom putu da otkrije tajnu svoje prošlosti sijevke ali i sudbinu svoje majke, za koju još uvijek nije potpuno sigurna da je mrtva, Edie prolazi kroz iskustvo koje nas u pojedinim detaljima pomalo podsjeća na neke od Aliceinih dogodovština u Zemlji čudesa ili s druge strane ogledala. Flatcher se vješto poigrava već poznatim motivima kao što su bijeli zec ili prolaženje kroz ogledala u neki drugi ili alternativni svijet upličući ih u potpuno novi kontekst, što u sveukupnoj priči djeluje kao njezin organski dio i nimalo nas ne iznenađuje.

Osjeća se također i dašak drevnih vjerovanja keltskih prastanovnika Britanije i njezinog današnjeg glavnoga grada Londona, kao i vjerovanja vikinških doseljenika i osvajača. Edie, u početku tvrdoglavo odlučna u negiranju postojanja prastarih božanstava s tajanstvenim moćima, upliće se u zbivanja koja snažno poljuljaju njezino nevjerovanje. Je li joj zaista pomogla božica Andrasta/Arianrhod ili je sve samo pomalo neobična slučajnost?

                         “Zrcalo spava na postelji ni tu ni tamo,
                          Ne pod zemljom, nit’ pod zrakom samo,
                          Vidjet’ ga ne možemo ni ti ni ja,
                          Naći ćeš ga tamo gdje samo dječak zna.”

Hoće li George uspjeti na vrijeme odgonetnuti Sfinginu zagonetku i spasiti London i sve njegove stanovnike prije no što bude prekasno? Vremena je sve manje, magla prekriva već gotovo čitav grad, snijeg je zatrpao sve…

Odnos između Georgea i Edie koji se razvija i mijenja tijekom prvih dviju knjiga, na kraju dobiva neočekivan završetak, iako pažljivijim čitateljima možda ipak ne toliko neočekivan.

Ni u završnoj knjizi svoje trilogije Flatcher ne posustaje, ne mijenja način pripovijedanja, ne oskudijeva maštovitim i potpuno novim idejama. Nemilosrdno goni svoje likove u sve napetije i neizvjesnije pustolovine koje kao da vidimo pred sobom i primorava čitatelja da ne ispušta knjigu iz ruku.

Na kraju, rečenica iz recenzije The Sunday Timesa: ”Charlie Fletcher, poput  J.K. Rowling, stvara očaravajuće fantastično carstvo unutar svakodnevnog svijeta tmurnog Londona”.