Kameno_srce150

Donosimo vam recenziju prvog romana trilogije Kameno srce britanskog pisca Charlieja Fletchera

Kameno_srce250

Naslov knjige: Kameno srce
Autor: Charile Fletcher
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 20,7 x 13,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 327 str.
Prevoditelj: Kristina Saywell
Jezik originala: engleski

Na školskom izletu u Prirodoslovni muzej dvanaestogodišnji Londončanin George razbio je skulpturu zmaja s pročelja muzeja. Namjerno. To je probudilo drevne sile zatočene u Kamenu – grubo isklesanom bloku skrivenome duboko u srcu starog Londona.

I tada “…to se odvajalo od kamenog muzejskog pročelja i gledalo u Georgea s čistom, slijepom mržnjom. I ne samo mržnjom – već i glađu. Bio je to pterodaktil…Onda je pognuo glavu i krenuo naprijed, vukući se prema Georgeu na zglobovima krila, njišući tijelom i nožnim kandžama poput kakvog demona na štakama. George je počeo trčati…”

U trenutku kada se sve učinilo izgubljenim, kip Topnika, vojnika iz Prvog svjetskog rata, iznenada silazi sa svog postolja i spašava ga.

A to je bio tek početak.

U jednom drugačijem, čudnovatom, zastrašujućem Londonu u kojem se George iznenada našao, kipovi se kreću i govore, lete, napadaju i bore se. U tom njemu potpuno nepoznatom Londonu, treba znati preživjeti, treba poznavati tajne prolaze i puteve, treba znati prepoznati prijatelje od neprijatelja. Georgeu se pridružuje i Edie, usamljena djevojčica s neobičnom sposobnošću kakvu su u prošlosti imale mnoge žene, djevojke i djevojčice, a Edie je jedna od malobrojnih koje je još imaju. 

Topnik, Vodorige, Zmajevi, Sfinge, Crni fratar, Čovjek zvan Rječnik, Mrežoliki, Minotaur….. stvarne su londonske skulpture koje možemo razgledati posjetimo li London i čiji je položaj autor označio na priloženoj karti. No kad bismo ih promatrali u našem Londonu, ni jedna od njih ne bi bila ništa drugo nego običan kip, poput stotina i tisuća drugih kipova posvuda po svijetu. Međutim, u Londonu u kojem su se našli George i Edie, kipovi su ili dobri, prijateljski i požrtvovni, ili su podmukli, nepredvidljivi, opasni i neprijateljski.

Odnos Georgea i Edie, koji je u početku prilično zategnut, gotovo na granici netrpeljivosti, prerasta u nešto puno više od obične suradnje. A Edie – tajanstvena, nepovjerljiva, zatvorena, šutljiva, prkosna djevojčica, s ne baš ugodnim uspomenama iz prošlosti, spoznaje kako joj nisu svi neprijatelji i kako ima ljudi (a i kipova) kojima može pokloniti povjerenje i na koje se može osloniti.

U frenetičnoj jurnjavi u kojoj dvoje djece ne stigne ni predahnuti niti pojesti išta drugo osim čipsa, čitatelj ne samo što bez daha prati njihovu pustolovinu, nego usput i upoznaje pojedine stare dijelove Londona na jedan sasvim drugačiji način od uobičajenoga.

Tražeći Kameno srce kako bi prinio žrtvu i dao zadovoljštinu za ono što je slomljeno, stavljajući na Kamen u srcu Londona sve potrebno za njegov popravak, uz pomoć Topnika i Edie George brzo prestaje biti preplašeno dijete koje ne želi ništa drugo nego pobjeći i vratiti se kući. On pronalazi i razvija svoju drugu stranu za koju nije ni znao da je posjeduje – postaje hrabar momak, sposoban i za osobnu žrtvu u ime prijateljstva. Također, otkriva i novu, neobičnu sposobnost za koju još nije siguran što je i je li to nešto dobro ili nešto loše.

Jednostavan i dopadljiv stil, kratke rečenice, dinamična radnja, neobične i originalne ideje te karakterno izgrađeni likovi odlike su ovog romana koji će bez sumnje zainteresirati ne samo mlade čitatelje, kojima je prije svega i namijenjen, nego i onu nešto stariju i zahtijevniju publiku.