zeljezna-ruka150Pročitajte recenziju i drugog romana trilogije Kameno srce – Željezna ruka, britanskog autora Charlieja Fletchera, u izdanju Naklade Ljevak. 

zeljezna-ruka

Naslov knjige: Željezna ruka
Autor: Charlie Fletcher
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 20,7 x 13,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 327 str.
Prevoditelj: Krisitna Saywell
Jezik originala: engleski

 

U drugoj knjizi trilogije – Željezna ruka – stvari se dalje zahuktavaju i kompliciraju. George otkriva da posjeduje dar Stvoritelja – onoga tko stvara kipove i na njih prenosi djelić samoga sebe. Bježeći od tajanstvenog Hodača, besmrtnog čovjeka kojemu malo tko može umaknuti i koji ima vlastite ciljeve s njima, George i Edie upadaju u nove, opasne i neočekivane situacije, u kojima ih ponekad samo trenutak dijeli od smrti. Upotrijebivši svoj novootkriveni dar stvaranja i žrtvovavši vlastitu sigurnost, te krenuvši težim putem u opasnom ne-Londonu kako bi spasio Edie, George se suočava s Posljednjim Vitezom koji će ga izazvati da se bori u tri dvoboja: na tlu, u vodi i u zraku.

Alternativa je smrt i George nema izbora.

Uz neke već poznate kao što je dobri i hrabri Topnik, u Željeznoj ruci pojavljuju se i novi “živi” kipovi: keltska Kraljica Boudica u bojnim kolima sa svojim dvjema kćerima, eterična leteća djevojka Ariel, gnjevni Ikar, Vitez, Časnik, neustrašiva Eustonska družina. Od nekih George i Edie mogu očekivati pomoć, od drugih im prijeti opasnost. A za neke, kao na primjer za Malu Tragediju, nisu baš sigurni.

Dijeleći dobro i još više zlo tijekom tih nekoliko dana, George i Edie brzo sazrijevaju, a sazrijeva i njihov odnos koji postaje pravo, iskreno prijateljstvo. Edie dopada šaka Hodaču i George će učiniti sve kako bi je spasio. Međutim, i kipovi mogu postati dobri prijatelji. Kako bi spasio Topnikov život, George provodi noć na njegovu postolju dok se on bori za život u blatnjavom kanalu. 

“Učini to za sebe. Učini to za Topnika. Učini to za koga želiš, ali učini to. Ne silazi s prokletog postolja. Poželjet ćeš sići. A u slučaju da još uvijek u nešto vjeruješ, pomoli se”, rekao je Časnik Georgeu: “Da se pomolim?…Zašto?…”Zato jer ćeš sljedećih sat vremena biti duboko u paklu, sinko.”

I dok proživljava ono što Topnik i njegov sudrug Časnik proživljavaju svake noći, George se oslobađa dotadašnjeg proganjajućeg osjećaja krivnje prema ocu. 

Stalna jurnjava londonskim ulicama i podzemljem, let na leđima ”pripitomljene” vodorige, neprekidna napetost, neočekivani obrati i nevjerojatne situacije u koje dolaze dvoje djece i njihovi prijatelji tjeraju čitatelja na listanje stranice za stranicom, ne ispuštajući knjigu iz ruku. 

Hoće li George i njegovi prijatelji stići na vrijeme kako bi spasili Edie i spriječili Hodača da je utopi u jezeru na Mrzlom sajmu? Hoće li se Topnik izvući iz kanala ili je Georgeova žrtva bila uzaludna? Što se dogodilo s Edienom majkom?

Zadržavajući isti jednostavan stil kao i u prvoj knjizi, s mnoštvom simpatičnih usporedbi i s brzom izmjenom rečenica i poglavlja, Fletcher je stvorio izuzetno dinamičnu i napetu knjigu koja se “guta” u jednom dahu. 

Jedva čekamo treći dio!