vrijemeandjelaDonosimo vam recenziju najnovijeg romana spisateljice Anne Rice – Vrijeme anđela, u izdanju Naklade Ljevak.

vrijemeandjela

Naslov knjige: Vrijeme anđela
Autor: Anne Rice
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 
Uvez: meki
Broj stranica: 320 str.
Prevoditelj: Jelena Katić
Jezik originala: engleski

Za početak, prije nego uzmete ovaj roman u ruke, zaboravite na sve stereotipe o anđelima, sve stereotipe o plaćenim ubojicama i – najviše – sve stereotipe koje ste do sad čuli o poznatoj autorici ovog romana.

Naime, ukoliko vam nije dosta upozorenje same Anne Rice da je ovo jedna „sasvim drugačija“ knjiga, početak novog razdoblja u njenom pisanju i simbol raščišćavanja računa s vampirskom literaturom (premda i dalje misli sve najbolje o njoj i simbolično podržava autoricu Sumrak sage), vjerujte mi – ovo jest „sasvim drugačija“ knjiga.

Jeste li se ikada zapitali imaju li ubojice anđele čuvare? Teško. Ukoliko i spadate u tih par jedinki na Zemlji, sigurno se nikada niste zapitali mole li se ubojice Bogu. Ako ipak spadate u te 2 osobe koje su si postavile i takvo ludo pitanje, nećete nikoga uspjeti uvjeriti da ste, eto, baš, razmišljali o tome ukazuju li se anđeli plaćenim ubojicama. 

Možda ne znate, ali Anne Rice, samoprozvana autorica suvremenih gotičkih romana, rodila se u istom gradu kao i glavni junak romana – u New Orleansu. No tu i prestaje svaka sličnost, jer je ona uspješno prodala preko sto milijuna primjeraka svojih knjiga, a on… Pa, on je jedna posebna ličnost.

Krenemo li u radnju od početka života glavnog junaka, Sretnog Lisca, vidjet ćemo samo jad i čemer gdje god se okrenuli. Odrastajući u patološkoj obitelji irsko-židovskog podrijetla i oslanjajući se najčešće na svoj glazbeni talent i urođenu inteligenciju, uspjeva hraniti i odgajati mlađeg brata i sestru, spašavajući istovremeno majku od alkoholnih padova i nastojeći zaboraviti pokvarenog oca. Kao dječarac, htio je postati redovnik dominikanac i posvetiti se isključivo vjeri i glazbi. No, kako to obično biva, sudbina se okrutno poigrala s njime i tako se uzorni dječak našao kako bježi preko države tamo gdje ga nitko ne zna i gdje ga nitko neće pronaći. 

Jednom započeti bijeg nastavlja se idućih deset godina, od jednog mjesta gdje sije smrt, do drugoga. Tajne službe dobrog dijela svjetskih država imaju ga “na piku”, premda ga vrlo teško identificiraju zbog izuzetne mogućnosti prerušavanja. Stoga on odlučuje živjeti i kretati se isključivo po Sjevernoj Americi.

Ipak, unutarnji život jednog istaknutog plaćenog ubojice mnogo je bogatiji no što bi se zaključilo na prvi pogled (premda zapravo leži na novcu). Stan mu je prepun knjiga, proučava povijest ranog srednjeg vijeka i svira lutnju. Povremeno odsjeda u divnom velikom hotelu, nalazeći mir i spokoj u njegovim sobama, na njegovim terasama, te pod njegovim maštovitim svodovima.

Sve dok jednog dana i ta oaza ne bude ugrožena novom narudžbom njegovog tajanstvenog „poslodavca“, koji ga šalje da „ucmeka“ bogatog bankara koji će odsjesti baš u apartmanu koji on, Sretni Lisac, najviše voli. I koji nipošto ne želi oskvrnuti svojim uobičajenim poslom.

Premda se u prvi tren čini da je na rubu otkazivanja poslušnosti, naš junak se ipak poslušno sprema obaviti zadatak, ni ne sluteći da će ga on koštati cijeloga do tad poznatog života…te ga odvesti ravno u kušnju koju je uspješno izbjegavao punih deset godina.

U pogledu klasične podjele dobra i zla, u ovom romanu nailazimo na čudnu kombinaciju, u kojoj je glavni lik sam sebi istovremeno i dobar i zao, dobar u svojim mislima i uvjerenjima, a zao u svojim djelima, ne kaljajući nikad do kraja duh onime što čini. Svi likovi osim njega su zapravo više ili manje sporedni – među njima se ističe jedino serafin poslan da probudi Sretnog Lisca, te dvoje Židova kojima spašava živote bivajući uvučen u srednjovjekovnu intrigu o kakvoj je do sada samo mogao sanjati u noćnim morama.

U drugoj polovici romana napokon se otkriva i smisao njegovog naziva – naime, vrijeme anđela simbolizira duhovnu dimenziju kroz koju anđeli putuju iz jednog trenutka u idući, udaljen tisućama godina, kako bi pomogli ljudima. Upravo kroz tu dimenziju naš junak završava u Engleskoj trinaestog stoljeća i razgledava crkvu Notre Dame dok je još bila u stadiju gradnje (tko to ne bi htio???). S druge strane, postojanje takvog prostora sigurno bi razveselilo tvorce legende o Djedu Mrazu! 

Čitajući ovaj roman, stalno ćete se dvoumiti između opcije da ga s jedne strane okarakterizirate kao tipično tinejdžerski i prelagan za čitanje, ali sjetivši se zatim dijelova koji nipošto nisu lako štivo, pogotovo ako imate razvijenu moć vizualizacije, otklonit ćete takvu misao. 

U skladu s time, preporučila bih ga za čitanje prvonavedenoj dobnoj skupini te onima koji se pitaju što bi bilo da…anđeli hodaju zemljom. Naravno, preporučam ga i vjernim čitateljima gospođe Rice, napominjući da je i u ovom romanu zadržala svoj prepoznatljiv stil pisanja, te da ga ne treba odbaciti jer nije „vampirski“.