kakopostativampPročitajte recenziju priručnika Kako postati vampir, autorice Amy Gray, u izdanju naklade Mozaik knjiiga.

kakopostativampKako postati vampir (How to be a Vampire) je priručnik za svakog znatiželjnika/obožavatelja ovih magičnih bića koja u zadnjih par desetljeća, a posebno zadnjih nekoliko godina, svojom popularnošću potresa svijet književnosti i filma, ali i druge multimedije. Priručnik malog formata i tvrdih korica privlači svojim full color dizajnom koji uključuje različite likovne tehnike, od crteža do fotografije. Kako postati vampir izašao je ove godine u izdanju nakladničke kuće Mozaik knjiga, a za prijevod je zaslužna Andrea Pongrac. Za sve ilustracije i obradu fotografija pobrinuo se Scott Erwert (izuzetak na 122 str. Juan Calle).

Autorica je izabrala drugačiji put vođenja čitatelja kroz priručnik. Umjesto da to bude uobičajeni priručnik s puno podataka o vampirima koji čitate s odmakom, već iz samog naslova autorica poručuje: saznajte kako postati vampir. Dakle, u ovom slučaju čitatelj (vi) je smrtnik koji iz određenih pobuda želi postati besmrtno biće koje se hrani krvlju, a autorica je ona koja će mu (vama) pokazati kako da to uspije. I usput će vam pokazati sve što ste ikada htjeli znati o vampirima na zanimljiv, u najmanju ruku drugačiji način. 

Grey je podijelila priručnik u 3 knjige. 

Prva se bavi upoznavanjem svijeta vampira; tako odmah možete u kratkom testu saznati koji ste tip vampira (obiteljski, kraljevski, ratnički ili pak buntovni), kako se preobraziti, kako se prehranjivati, koji su vaši neprijatelji ili kako osnovati koven.

Druga knjiga se odnosi na životni stil vampira, no prvo vam kaže kako izaći iz kripte. Nakon toga kako se odijevati, gdje spavati, u čemu se sastoji vampirski bonton, koju glazbu slušati i ostale stvari koje će vas učiniti pravim vampirom o kojem se čitali u knjigama ili vidjeli u filmovima. Ovaj dio će vas uputiti i što učiniti ako se “ne-daj-Bože” zaljubite u smrtnika. 

Treća knjiga bavi se vampirima iz naslonjača, ili jasnije rečeno upoznaje vas s vampirima iz knjiga, stripova, filmova i TV serija. Pritom odmah daje svoje prijedloge naslova od svake navedene vrste medija koje trebate pročitati/pogledati ne biste li proširili svoje vampirske vidike. 

Na kraju, kao svaki dobar priručnik, Kako postati vampir ima kazalo i pojmovnik.

Kakav je dojam imati ovaj priručnik u rukama? Prije svega, zarobit će vas lijep dizajn i sjajne korice. Drugo, zabavaljat će vas testovi, a tekst je vrlo pregledan tako da možete brzo uočiti što vas zanima.

Nedostatak priručnika je ujedno i jedna od njegovih prednosti – kratkoća. Druga moguća mana jest da čitatelj ne želi prihvatiti autoričinu igru, tj. ne želi se praviti da želi “postati vampir”, već traži činjenice iz nekog klasičnijeg priručnika. Ipak, takav čitatelj će vjerojatno već pri pogledu na naslov shvatiti da ovaj priručnik nije za njega.

Što se tiče preporuke za dob čitatelja, Kako postati vampir sigurno će se prije svega svidjeti starijoj djeci i adolescentima – zaljubljenicima u vampire.  

Stoga dragi vampiroljupci, uživajte čitajći, ali nemojte se previše uživjeti kako ne biste završili ovako!

vampa

 

 

 

 

 

 

 

Naslov knjige: Kako postati vampir
Autor: Amy Gray
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 19,5 x 15,2 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 144 str.
Prevoditelj: Andrea Pongrac
Jezik originala: engleski