prstendruzinaNa početku nove dekade 21. stoljeća donosimo vam izbor 10 djela fantastike koja su obilježila ono nedavno minulo. Koje knjige sačinjavaju naš izbor? Saznajte više u članku…

Ulaskom u novo desetljeće ne možemo se ne osvrnuti na književna postignuća u proteklom desetljeću. Izbor je, kao i uvijek, težak jer je prostor sužen na 10 naslova koji prije svega moraju zadovoljiti prvi kriterij – da su objavljeni u razdoblju od 2001. do kraja 2010. godine. 

Kako se može vidjeti iz izbora, u njega su ušla samo djela iz strane fantastike, koja su svojim izlaskom na police diljem svijeta svojom popularnošću i/ili kvalitetom zavladali bestseller listama i/ili osvojili važne književne nagrade. 

Na listi se nalaze cijeli serijali (ili dijelovi serijala/tetralogija/trilogija) koji su napisani u razdoblju zadnjih deset godina, te dva samostalna romana. Romani su navedeni nasumično, dakle nisu poredani redom s obzirom na kvalitetu, prema broju prodanih primjeraka ili nekom sličnom kriteriju. 

Romani su na ovoj listi jer su ostavili neki važan trag u fantastici ili utjecali na popularizaciju ovog donedavno (moglo bi se reći) marginalnog žanra.  


harry_pHeptalogija Harry Potter – J.K. Rowling

Izbor Harryja Pottera autorice J.K. Rowling kao jedne od knjiga desetljeća prirodan je kao disanje. Štrkljavi dječak s debelim naočalama i ožiljkom na čelu zapravo je početak masovne popularizacije fantasyja kao žanra. Iako su u Velikoj Britaniji prva tri romana (Kamen mudraca, Odaja tajni i Zatočenik Azkabana) objavljena krajem devedesetih godina, hrvatska izdanja serijala Harry Potter počela su s objavom 2001. godine, i tako se hrvatska publika zarazila pottermanijom. Sjetimo se samo dugih redova pred knjižarama kod objave svakog novog prijevoda. Čak su se i originali na engleskom iščekivali s nestrpljenjem. Romani su prevedeni na ukupno 67 jezika, te nominirani za razne nagrade i nagradice, od kojih je jedna od značajnijih nagrada Hugo za Plameni pehar. 

Radnja romana je malo kome nepoznata, ali ćemo je ukratko ponoviti. Harry Potter je 11-godišnjak koji živi s ujakom, ujnom i bratićem – najgorom rodbinom na svijetu. Nakon godina maltretiranja i želje za odlaskom, Harry saznaje da je potomak roditelja čarobnjaka. I ne samo to, već da je on sam najpoznatiji čarobnjak u čaobnjačkom svijetu koji se odvija nevidljiv pred običnim ljudskim (bezjačkim) očima. U sedam romana koliko ih je Rowling objavila, pratimo 7 godina Harryjevog školovanja u poznatoj čarobnjačkoj školi Hogwarts, u kojoj pratimo Harryjevo odrastanje, školske zgode ali i rastuću opasnost od crnog maga zbog kojeg je Harry ostao siroče. 

Harry Potter počinje kao roman za djecu, no svakim novim nastavkom roman postaje sve mračniji i sve je više, s elementima horora, nasilja, smrti i seksualnosti, namijenjen nešto starijoj čitateljskoj publici. Romani prema kronologiji izlaska:

Harry Potter i Kamen mudraca, Harry Potter i Odaja tajni, Harry Potter i Zatočenik Azkabana, Harry Potter i Plameni pehar, Harry Potter i Red feniksa, Harry Potter i Princ miješane krvi  te  Harry Potter i Darovi smrti.

 

sumrakTetralogija Sumrak – Stephenie Meyer

Nakon čarobnjaka, čitateljski svijet prošlog desetljeća na koljena su doveli vampire. Autorica Stephenie Meyer sa svojim je literarnim prvijencem, baš kao i J.K. Rowling, unijela novine u vampirsku mitologiju te uspjela napraviti opojnu ljubavnu priču u stilu Shakespearevog Romea i Julije ili Orkanskih visova Emily Jane Bronte, koji su autoričini književni uzori. Što je bila pobjednička kombinacija ovog bestsellera, pogodio je Igor Kljajić u odličnoj recenziji romana.

Kao (gotovo) svaki veliki knjževni megauspjeh, doživo je svoju ekranizaciju, dajući novu snagu tsunamijskom valu popularnosti. Roman je preveden na 38 jezika, a podatak od prošle godine možda najviše ilustrira ljubav publike: 100 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta. Knjige iz serijala osvojile su cijenjene nagrade kao što je British Book Award za dječju knjigu godine, no najviše nagrada dolazi od izbora čitatelja. Oni su serijal Sumrak održavali pri vrhu svih značajnih bestseller lista na svijetu.

Glavna radnja serijala vrti se oko glavne junakinje Belle Swan, mrzovoljne tinejdžerice čija je prva ljubav naoko običan mladić Edward Cullen. On pripada obitelji koja se pokušava što bolje uklopiti u ljudsko društvo, živeći i djelujući u američkom gradiću Forksu. Kroz serijal sve više upoznajemo svijet vampira, ali i opozionističku vrstu – vukodlake. U Sumraku pratimo ljubavni trokut Bella-vampir Edward-vukodlak Jacob, te borbe između vampira, vukodlaka i ljudi.

Tetralogija obuhvaća romane: Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina  Praskozorje, a 2010. godine Meyer je objavila kratki roman Kratki dugi život Bree Tanner, sporednog lika u romanu Pomrčina

 


prstendruzinaPovratak Gospodara prstenova

Iako je najpopularnija trilogija svih vremena, Gospodar prstenova velikog Tolkiena, prvi put objavljen davne 1954./1955., Gospodar prstenova (ali i druge Tolkienove knjige vezane za Međuzemlje) doživio je veliki povratak među čitateljsku publiku zahvaljujući trećoj filmskoj adapaciji romana Petera Jacksona i poduzeća New Line Cinema. Time je zaslužio mjesto u ovoj top listi, ali i samim tim što je alfa i omega svake fantasy liste i žanra općenito.

Netipično za mnoge filmove snimljene po književnim bestsellerima, ovo je jedna od najkvalitetnijih filmskih ekranizacija ikada, a Jackson je odradio nimalo lak posao vrhunski pretočivši 3 romana u 3 suvisla filma. U tom razdoblju od 3 godine (2001.,2002. 2003.) u kojima je film rušio sve rekorde gledanosti i uzimao brojne Oskare, trilogija Gospodar Prstenova doživjela je mnoga reizdanja na svim jezicima. Mnogima, upravo mladim generacijama žednima dobre knjige, Tolkien je bio prvi susret sa fantasyjem, a njegova kvaliteta donijela je nove zaljubljenike u ovaj šaroliki žanr. 

Trilogija Gospodar prstenova obuhvaća romane: Prstenova družina, Dvije kule i Povratak kralja. Zaljubljenici u Međuzemlje sigurno su nakon trilogije potražili još i Hobita, Silmarilion i Hurinovu djecu.

Onima koji tek sada ulaze u svijet fantasyja preporučamo da pročitaju članak o Prstenovoj družini, njegov prvi i drugi dio. Nadamo se da ćete se “zaraziti” Tolkienom kao i mnogi drugi čitatelji prije vas.

 

olujaGeorge R.R. Martin – Oluja mačeva i Gozba vrana 

George R.R. Martin objavio je prvi dio svog epskog serijala Pjesma Leda i VatreIgra prijestolja – 1996. O njemu više možete pročiatati u recenziji romana.

Ukratko, Pjesma Leda i Vatre vrhunska je kombinacija povijesne inspiracije (Ratovi ruža) i fantasyja koja prati borbu raznih plemenitaških obitelji u borbi za prijestolje koja se širi na cijelo područje Sedam kraljevstava, ali i izvan njegovih granica… 

Martina smatraju majstorom pripovijedanja, no njegov realistični stil nije siromašan zanimljvim usporedbama i dinamičnim dijalozima, a osjećaji prikazani u njegovim romanima ni u jednom trenutku nisu patetični. 

Slijedili su nastavci obavljeni 1998. Sraz kraljeva te Oluja mačeva i Gozba vrana objavljeni u 2000-tim godinama. 

Oluja mačeva je osvojila prestižne nagrade Nebula i Locus za najbolji roman. Gozba vrana je prvi roman Pjesme Leda i Vatre koji je zasjeo na prvo mjesto New York Times bestseller liste. 

 

jantarnidalekozorPhilip Pullman i Jantarni dalekozor

Philip Pullman osvojio je svijet izuzetnom trilogijom Njegove tamne tvari, čiji je prvi dio Polarno svjetlo objavio 1996. godine, a drugi nastavak Tanki bodež je uslijedio 1997. godine. Na našu top listu, čiji prvi kriterij ulaska jest da je izdana u minulom desetljeću, je ušao zadnji dio trilogije Jantarni dalekozor

Jantarni dalekozor je veliki završetak originalne trilogije. Osvojio je nagradu Whitbread kao roman 2001. godine. 

Glavna junakinja romana je Lyra Belacqua, “živahna i prgava dvanaestogodišnjakinja koja odrasta u koledžu Jordan u Oxfordu, veoma sličnom našem Oxfordu, no po mnogočemu drugačijem.” Trilogija se odlikuje bogatstvom i ljepotom stila, neobičnom kombinacijom motiva paralelnih svjetova i magičnih bića. Pullman u svojoj trilogiji uvodi nove poglede na društvo, religiju i vječnost, ujedno stvarajući jednu od najljepših ljubavnih književnih priča. 

Nemoguće je u ovako malom prostoru članka navesti sve finese i ljepote Pullmanog svijeta, stoga vas potičemo da pročitate recenziju trilogije.

 

tama_koja_prethodiR. Scott Bakker – Princ ničega i Aspekt-car

U prošlom desteljeću među velike fantasy pisce ušao je američki pisac R. Scott Bakker s trilogijom Princ Ničega (Tama koja prethodi, Ratnik-Prorok i Tisućslojna misao) te započetom trilogijom Aspekt-car (Rasudno oko). “Trilogija Princ Ničega prikazuje sveti rat između inritskih kraljevstava i poganih fanimskih zemalja oko svetog grada Shimeha.”, a Rasudno oko smještena je “dvadeset godina nakon događaja iz proteklih knjiga, trilogija o Aspekt-Caru prikazuje Kellhusa, sada vođu Inrita, kako otvoreno progoni i sukobljava se s Savjetom.”

Bakker se prije svega istakao neobičnom osobnošću i pojavom, a njegovi romani odlikuju se drugačijim stilom u kojem je zbližio filozofiju i fantasy. Romane odlikuje strujom svijesti, do te mjere da je ponekad nejasno što govori, pogotovo ako su u pitanju dinamične, akcijski nabijene scene. Nije toliko spretan ili sposoban kao pisac, nema bogatstvo opisa, ali je jako pedantan u dijalozima. Pogotovo u serijalu Princ ničega jer tamo igre riječima i dvorske intrige sačinjavaju važan element priče.

Više o Bakkeru možete pročitati u članku Život i djelo.

 

sookieCharlaine Harris i Sookie Stackhouse

Američka spisateljica Charlaine Harris družila se sa svojim književnim likom – Sookie Stackhouse – cijelo prošlo desetljće, a neće nas napustiti niti u novom desteljeću u koje smo ušli. Prvi roman Dead Until Dark (Mrtvi do mraka) objavljen je u SAD-u 2001. godine (kod nas je preveden tek prošle godine u nakladi Algoritam). Po objavljivanju je osvojio nagradu Anthony, a svakim novim romanom Harris osvaja brojne top liste.

Knjige o telepatskoj konobarici Sookie Stackouse gospođi Harris polako su probijale put ka uspjehu, no ono što ju je vinulo u “književna nebesa” jest TV serija HBO-a True Blood, napravljena prema romanima. Tu opet imamo spregu filmske i književne umjetnosti u stilu “ruka ruku mije”. Knjiga je otvorila put popularnoj seriji, a ona još više potvrdila odličan književni serijal. 

Ljepota romana je u drugačijem pristupu vampirologiji. Harris promatra vampire kao etničku manjinu unutar ljudskog društva koja se, boreći se protiv vlastite nasilne prirode, pokušava prilagoditi ljudskom bontonu. To im ne uspijeva baš svaki put, olako rečeno, tako da je serijal pun krvi, mrtvaca, seksa i psihičkih ožiljaka, ali i dobrog crnog humora. U isto vrijeme, lik Sookie je čovjek odbačen od vlastitog društva, koji pokušava naći svoje mjesto u nadnaravnom svijetu…

Za bolje upoznavanje sa Sookie pročitajte recenziju.

 

eragonTetralogija Nasljeđe i Christopher Paolini

Christopher Paolini je i sam bio 15-godišnjak kada je počeo pisati o Eragonu, 15-godišnjem dječaku koji postaje Jahač zmajeva u bajkovitoj zemlji Alagaesiji. Jedan od najmlađih autora na svijetu koji je sa svojim prvijencem postao tako popularan u fatasy literaturi. Zanimljivo je da je nagrade koje je osvajao uglavnom dobivao glasovima publike. 

Nakon prvog romana Eragon, uslijedio je Prvorođeni i Vatra, kod nas objavljeni u nakladi Kapitol. 

U svakom slučaju, Eragon je ponovno otvorio put popularnosti lika zmaja u fantastičnoj literaturi, pa se tako javljaju serijali Kronike Geographia Imaginaria Jamesa A. Owena te Temeraire Naomi Novik, u kojima su zmajevi također glavni likovi i pokretači radnje.

Više o romanu pročitajte u recenziji prvog dijela Nasljeđa – Eragonu.

 

jonathanSusanne Clarke – Jonathan Strange i gospodin Norrell

Zašto smo uvrstili ovu knjigu na top listu najboljih knjiga desteljeća? Prvijenac Susanne Clarke je proglašen najboljim fantastičnim romanom od Tolkiena, a osvojio je šest prestižnih književnih nagrada (Hugo, Locus, World Fantasy Award…). 

Clarke je svoje remek-djelo pisala deset godina. Pred kraj romana je postala očajna jer ga nikako nije mogla dovršiti, ali ju je na završetak “inspiriralo” milijun funti predujma što je dobila od izdavačke kuće Bloomsbury (ista kuća je prepoznala vrijednost Harry Pottera). 

U svijetu je ovaj roman puno “toplije” primljen nego u Hrvatskoj, u kojoj je objavljen u nakladi Vuković & Runjić. Kod nas rijetki znaju za ovaj odličan roman od preko 800 stranica, koji neki svrštavaju u žanr “alternativne povijesti” zbog radnje koja je smještena u Englesku 19. stoljeća, no u retke knjige duboko je upletena magija.

Pročitajte recenziju romana i zaključite zašto je tako dobro primljen kod kritike i publike.

 

americki_bogoviNeil Gaiman – Američki bogovi

Drugi roman na ovoj listi koji je samostalni roman, uz Jonathana Strangea, mjesto je zaslužio svojim kultnim statusom i osvojenim nagradama Hugo, Nebula i Bram Stoker. Objavljen je 2001. godine, i prethodila mu je tzv. blog turneja – promocija preko bloga u kojem je Gaiman popularizirao Američke bogove.

U romanu Gaiman stvara originalnu priču o borbi starih bogova koje su američki doseljenici doveli sa sobom u SAD sa novim bogovima koje su s vremenom stvorili: Medija, Tehnologije i Autocesta. 

Ako još niste pročitali ništa Gaimanovo, koji se prije svega proslavio svojim stripovima, preporučamo vam ovaj roman koji će vas iznenaditi originalošću i osebujnim stilom.

Više o ovom cijenjenom romanu pročitajte u recenziji.