lupin3Slijedi i drugi dio članka o profesorima Obrane od mračnih sila u serijalu knjiga o Harry Potteru, u kojem možete čitati o profesorima Lupinu i Moodyju. Alert – spojleri!

lupinTreća godina školovanja malog čarobnjaka Harryja Pottera uvela nas je u nešto mračniji svijet magije. Sirius Black je pobjegao iz zatvora, i cijela priča o svijetu magije kroz Zatočenika Azkabana poprima jednu tamniju notu koja seriju prati do samoga kraja. Harry i društvo su nešto stariji, probleme na koje nailaze postaju ozbiljniji, a jedan od interesantnijih likova u Zatočeniku Azkabana je upravo novi profesor Obrane od mračnih sila, Remus Lupin.

lupinpromoIza Remusa stoji malo veća pozadina koju imamo priliku upoznati kroz pet knjiga, nego iza ostalih profesora Obrane. Remus je pohađao školu sa Harryjevim ocem i majkom, tada Jamesom Potterom i Lily Evans, Harryjevim kumom Siriusom Blackom, te Severusom Snapeom i Peterom Pettigrewom koji su se kasnije pridružili smrtonošama. Bio je smješten u Griffindore, te je sa svojom trojicom prijatelja, Jamesom, Siriusom i Peterom, napravio Mapu za haranje koja je u kasnijim godinama veoma dobro poslužila Harryju u snalaženju na školskim hodnicima. Remus je bio slaba zbravlja budući da ga je kao dijete ugrizao vukodlak. Zbog toga se kao učenik morao skrivati u Vrištavoj daščari jednom mjesečno kako ne bi naudio drugim učenicima. Zbog izolacije je često znao nauditi sam sebi, no uvelike su mu pomagali njegovi trojica prijatelja animagusa (osobe koje mogu poprimiti oblik životinje) koji su s njim provodili najteže dane. Nakon škole, Remus se skupa sa svojim prijateljima pridružio Redu feniksa i borio se u Prvom čarobnjačkom ratu protiv Voldemorta i njegovih pristaša. 

Na Harryjevoj trećoj godini, Dumbledore je Lupinu ponudio mjesto profesora Obrane od mračnih sila. Iako učenici nisu znali za njegovu boljku, ostali profesori su toga bili svjesni, a Remusa je na mjestu profesora u vrijeme punog mjeseca zamjenjivao Severus Snape. Lupin je kao profesor, kroz svih sedam godina bio najkvalitetniji; učenike je podučio kako da prepoznaju i obrane se od mračnih bića te da se nauče suočit sa svojim najvećim strahovima. Iako su Slytherini, predvođeni Dracom Malfoyem osuđivali Remusovu siromašnu odjeću i boležljiv izgled, Remus je među učenicima imao reputaciju kvalitetnog i poštovanog profesora, mnogi su ga čak i smatrali jedinim pravim profesorom Obrane od mračnih sila.

lupin2

Lupin je osim redovne nastave, Harryju držao i zasebna predavanja gdje ga je učio kako što efikasnije prizvati Patronusa (čarolija koja ga može obraniti od dementora).  Nešto prije kraja školske godine, Harryjev kum, Sirius Black, u tom trenu odbjegli zločinac, provalio je u Hogwarts. Budući da je Remus smatrao kako je Sirius kriv za smrt Harryjevih roditelja pohitao je naći svog starog prijatelja. Iako se na kraju ispostavilo da je Sirius potpuno nevin, Remus je tokom cijelog tog događaja poprimio oblik vukodlaka. Zbog toga je, kada se vratio u normalu, napustio posao, budući da su sada svi učenici i njihovi roditelji znali za njegovo stanje.

Nakon Voldemortovog povratka, Lupin se ponovo pridružuje Redu feniksa. Osim što je znao raditi u Potterovoj straži, postaje i špijun među vukodlacima, kako bi iz njih izvukao informacije o Voldemortovu djelovanju. Nakon Dumbledoreove smrti, zaručuje se, a potom i ženi Nymphadorom Tonks, s kojom dobija i dijete kojemu daje ime Teddy kojemu Harry postaje kum. Lupin je jedan od mnogih koji je sudjelovao u poslijednjoj bitci u čarobnjačkom svijetu, gdje i umire od strane smrtonoše Antonina Dolohova.

Remusa Lupina je na ekranu utjelovio David Thewlis koji je glumio u filmovima Sedam godina u Tibetu (zbog kojeg mu je zabranjen ulazak u Kinu), Zmajevo srce i Kraljevstvo nebesko.

moodyNakon Remusa Lupina, na mjesto profesora obrane od mračnih sila dolazi umirovljeni auror Alastor „Divljooki“ Moody. Jedan od najvažnijih članova Reda feniksa i vrsan auror, prihvača Dumbledoreov poziv da predaje Obranu od mračnih sila. Budući da ga po dolasku u Hogwarts otima smrtonoša Barty Crouch jr., koji poprima njegov oblik, sam Moody nije imao puno prilike za podučavanje. Barty Crouch jr. koji je preuzeo Moodyjev identitet, odlično je glumio svog zatočenika, iako je u predavanjima pokazivao koliko je okrutan, pokazujući tako učenicima tri Neoprostive kletve, te je na njima pokazivao kako je to biti pod Imperiusom. Ta činjenica nije čak ni bila toliko strašna, budući da su njegovi učenici iz toga naučili kako se nositi s Neoprostivim kletvama (pogotovo Harry i svi ostali koji su sudjelovali u borbi protiv Voldemorta. 

moody2Moody tj. Crouch kroz cijelu Harryjevu četvrtu godinu pomagao da Harry stigne do finala Tromagijskog turnira kako bi ga odvukao Voldemortu koji je spremao svoj povratak. Ta akcija je rezultirala smrti učenika Hufflepuffa, Cedrica Diggoryja. Kada se razotkrilo tko je on zapravo, Croucha je za kaznu poljubio demetor, koji mu je time isisao dušu.

Pravi Moody je nakon godine dana u zatočeništvu odustao od posla profesora Obrane od mračnih sila zbog sve veće paranoje za svoje dobro i posvetio se djelovanju u Redu feniksa. Moodyjeva želja i spremnost da zaštiti Harryja i obavi posao kako treba, odvele su ga u smrt. Pri seljenju Harryja na sigurno, nakon što se iselio iz kuće njegove tetke i tetka, smrtonoše se presrele Red feniksa.  Moody je letio s Mungungusom Fletcherom, koji se kad su uletjeli u zasjedu smrtonoša, ustrtario i aparirao, što je ostavilo Moodyja kao savršenu metu. Smrtonosna kletva koju je ispalio sam Lord Voldemort, pogodila je Alastora Moodyja po sred lica i tako ga usmrtila. Njegovo tijelo nisu pronašli, budući je palo s preko 1000 metara, no Harry je u Ministarstvu magije pronašao njegovo umjetno oko, te mu prvom prilikom priuštio „pogreb“.

Alastora Moodyja je u filmovima utjelovio Bendan Gleeson, koji je glumio u uspješnicama kao što su Troja, Hrabro srce i Bande New Yorka. S druge strane, Bartyja Croucha jr. utjelovio je David Tennant, daleko najpoznatiji po ulozi Doctora u seriji Doctor Who.

david