pullman.jpgSvoje najpoznatije djelo ‘Njegove tamne tvari’ počeo je stvarati 1993. godine, a tri godine kasnije objavljen je prvi roman iz trilogije – ‘Polarno svjetlo’.

pullman.jpgPhilip Pullman rođen je u Norwichu u Engleskoj. Kad mu je bilo samo sedam godina, ostaje bez oca koji je poginuo pri padu aviona. Majka se preudala i obitelj se seli u Australiju. Tamo je Pullman otkrio komične knjige i stripove, a najviše je volio Supermana i Batmana. Školovao se u Harlechu, a dosta vremena provodio je s djedom koji je bio svećenik u Norfolku. Negdje u to doba otkrio je djelo Johna Miltona “Paradise Lost” (Izgubljeni raj) koji će kasnije imati najveći utjecaj pri pisanju trilogije ‘Njegove tamne tvari’. Od 1963. godine pohađao je Exeter College u Oxfordu, a kasnije je priznao da nije baš s užitkom slušao satove engleskog jezika jer je smatrao da mu to ne ide baš najbolje.     
 
Oženio se 1970. godine s Judith Speller, počeo raditi kao učitelj i pisati školske drame. Prvi objavljeni rad nazvao je ‘The Haunted Storm’ (Progonjena oluja). S tom je knjigom 1972. osvojio nagradu za najboljeg mladog pisca. Potom je napisao ‘Galateu’,  fantastično-fikcijski roman za odrasle. Ipak, knjige za djecu prevagnule su u njegovu stvaralaštvu pa je prva knjiga za djecu izdana 1982. godine, ‘Count Karlstein’ (Grof Karlstein).
      
Dao je otkaz na mjesto učitelja otprilike kad mu je objavljena druga knjiga, ‘The Ruby in the Smoke’ (Rubin u dimu, 1986.). Potom je opet, od 1988. do 1996. godine, radio dio radnog vremena kao profesor na fakultetu Westminster, Oxford, te paralelno nastavio pisati knjige za djecu. Još i danas često kritizira sustav školovanja u Velikoj Britaniji, zamjerajući da su djeca podvrgnuta prevelikom testiranju, a premalo ih se uči kako istinski i maštovito promišljati o stvarima oko sebe. Pullman je objavio oko 20 knjiga, većina kojih je namijenjena djeci. Napisao je i nekolicinu kratkih priča, i to bajki – ‘The Firework Maker’s Daughter’, ‘I Was A Rat!’, ‘Clockwork’, ‘All Wound Up’ itd.     
 

Svoje najpoznatije djelo ‘Njegove tamne tvari’ počeo je stvarati 1993. godine, a tri godine kasnije objavljen je prvi roman iz trilogije – ‘Polarno svjetlo’. Ta knjiga odmah je osvojila medalju Carnegie, jednu od najprestižnijih nagrada za dječju književnost u Velikoj Britaniji, te nagradu Guardian. 1997. objavljen je nastavak ‘Tanki bodež’, a 2000. ‘Jantarni dalekozor’. Neke priče je objavljivao i u listu ‘The Guardian’. Od 2004. godine radi kao predavač na fakultetu Exeter u Oxfordu, gdje se i školovao.

Philip Pullman kaže da je većinu romana napisao u svom vrtu, a danas je s novim financijskim mogućnostima uredio radnu sobu u kući u kojoj živi sa svojom obitelji. Kad ne piše knjige za djecu, u svojoj radnoj sobi izrađuje drvene predmete i svira gitaru ili klavir. Prema svojim djelima je kritičniji od bilo kojeg profesionalnog kritičara i svaku smatra nesavršenom, no svaka mu je podjednako draga.

U Pullmanovim djelima jasno je izražen njegov stav o religiji. Mnogi Britanci ga smatraju najgorljivijim ateistom, a za sebe kaže da odnos prema religiji nije nikada skrivao. Pullman tako smatra da bi Boga, ako postoji, bilo previše sram pokazati se ljudima koji su u njegovo ime radili užasne stvari.     

I za kraj: –  ‘Njegove tamne tvari’ preporučam da pročitaju samo i isključivo čitatelji spremni na hrabre pustolovine, spoznavanje istine, uz simpatične i dobro okarakterizirane likove, te mnoštvo emocija koje će uz ovu knjigu zasigurno izbiti na površinu.

Pan je spuznuo na klupu i skrutio joj se u krilu. Bili su sigurni zajedno u mraku, ona i njezin daemon i njihove tajne. (Izvor: „Jantarni dalekozor“, str. 389, SysPrint)