lovecraft-portrait.jpg Cthulhu, Necronomicon, R’lyeh – vjerojatno ste se sreli s jednim od ovih pojmova, ako ne u literaturi, onda barem u nekom RPG-u, stripu ili pjesmi. No, tko je uopće bio H.P. Lovecraft i kakav je njegov utjecaj na fantasy i SF žanr?

Cthulhu, Necronomicon, R’lyeh – vjerojatno ste se sreli s jednim od ovih pojmova, ako ne u literaturi, onda barem u nekom RPG-u, stripu ili pjesmi. No, tko je uopće bio H.P. Lovecraft i kakav je njegov utjecaj na fantasy i SF žanr?

lovecraft-young.jpgHoward Phillips Lovecraft rođen je 20. 8. 1890. u Providenceu, glavnom gradu Rhode Islanda. Utjecaja na njegovo odrastanje najviše su imale majka i tete budući da mu je otac hospitaliziran zbog mentalne bolesti kada je Lovecraft imao tek dvije i pol godine. Pet godina kasnije u bolnici je i preminuo. Jedina muška figura koja je bila dulje vremena prisutna u njegovom životu bio je djed s majčine strane koji ga je često zabavljao fantastičnim pripovjetkama. Nažalost, preminuo je kada je Lovecraftu bilo pet godina. Sve to skupa rezultiralo je dosta zaštićenim odrastanjem tijekom kojeg je mladi Lovecraft većinu vremena provodio zatvoren u svojoj sobi na katu jer je bio dosta boležljiv. Iako nije bilo idealno, Lovecraft u kasnijim osvrtima svoje djetinjstvo smatra najsretnijim razdobljem svog života.

lovecraft-profile.jpgLovecraft je od malih nogu pokazivao interes za znanost (posebno astronomiju i kemiju) kao i za grčku mitologiju, što će kasnije imati utjecaja na njegovo pisanje. Prema crkvenom nauku bio je poprilično skeptičan, no s druge strane se izjašnjavao kao poganin i opisuje kako je gradio oltare Panu, Apolonu i Ateni i često promatrao rub šume noću u nadi da će ugledati satire ili neko drugo mitološko stvorenje. Još u ranoj dobi je krenuo s pisanjem, inspiriran upravo grčkim epovima – napisao je skraćenu verziju Odiseje, prilagođenu njegovom uzrastu. No ipak, najveći utjecaj na Lovecraftovo pisanje imale su noćne more koje su ga redovito mučile. U njima je često susretao ”night-gauntse”, demonska leteća stvorenja bez lica koja je kasnije opisao u svojim pričama.

Iako je očito bio prilično bistar mladić, Lovecraft nikada nije stekao zanimanje, niti zadržao stalan posao. Školovanje je zbog bolesti prekinuo prije završetka srednje škole. Ostatak života se uzdržavao novcem koji je naslijedio od djeda. Kako je Lovecraft pisanje smatrao više hobijem nego zvanjem od kojeg bi mogao zaraditi za život, nikada nije dobio značajnu naknadu za svoje objavljene radove. Ovakvo shvaćanje pisanja kao ”džentlmenske razonode” je, zajedno s raznim drugim Lovecraftovim stavovima, produkt njegove općinjenosti 18. stoljećem.

Lovecraftovo prvo objavljeno djelo je kratka priča Dagon, objavljena 1919. u The Vagrantu i 1923. u Weird Tales. Tijekom ovog razdoblja započeo je razmjenjivati pisma sa širokim krugom kolega pisaca, između ostalih i s Robertom E. Howardom, autorom serijala o Conanu, Augustom Derlethom i Clarkom Ashtonom Smithom. Upravo je to razlog opstanka Lovecraftovog nasljeđa – za života je stvorio stvaralački krug u kojem su on i kolege često razmjenjivali ideje, posuđivali likove, ubacivali jedni druge u svoje priče i slično.

lovecraft-portrait.jpgGodinu dana kasnije, 1924., Lovecraft se oženio i preselio u New York. Ova selidba iz w.a.s.p.-ovskog Providencea u metropolu New Yorka teško je pogodila Lovecrafta, pogotovo jer nije nikako uspio naći posao, za što je krivio useljenike. Odbojnost koju je New York izazvao u njemu može se vidjeti u pričama ”He” i ”The Horror at Red Hook”. Nekoliko godina kasnije Lovecraft se razvodi od Sonie Greene i vraća u Providence gdje će živjeti ostatak života.

Posljednje desetljeće Lovecraftova života bilo je i najplodnije. Za to vrijeme napisao je svoja najpoznatija djela koja su tada objavljivana primarno u šund magazinu Weird Tales. No kako zarade nije imao, a novac koji je naslijedio od djeda se polako topio, Lovecraft je bio prisiljen živjeti u sve skromnijim uvjetima. Umro je 15.3.1937. u Providenceu, od posljedica loše ishrane (prehrana mu se uglavnom sastojala od krafni i kave) i raka debelog crijeva.

Najveći utjecaj na Lovecrafta imala su djela Edgara Allana Poea i Lorda Dunsanyja. No uz literarna djela važno je napomenuti i Lovecraftove interese koji su imali značajan utjecaj na njegovo pisanje, posebno interes za znanost odakle i potječe njegova ateistička filozofija sasvim mehaničkog i materijalističkog svemira. Upravo je to jedna od najprisutnijih tema u njegovim djelima – čovječanstvo se nalazi usred mora kaosa, potpuno nesvjesno drevnih sila koje stalno prijete uništenjem ljudske rase.

lovecraft.jpgRazna božanstva prisutna u Lovecraftovim djelima su također odraz ove filozofije, pogotovo Azathoth, slijepi bog-idiot koji konstantno stvara i uništava, služeći kao svojevrsna pokretačka sila u svemiru. Nijedno od ovih božanstava nije nužno zlo ili dobro – najvjerojatnije su im takvi koncepti sasvim nepoznati, niti uopće imaju odnos prema čovječanstvu. Jedina iznimka je Nyarlathotep, glasnik drevnih bogova koji se ukazuje ljudima u jednom od svojih tisuću lica, najčešće kao Crni Faraon. Dio čovječanstva svjestan drevnih bogova su razni kultovi koji generacijama prenose znanje o skrivenoj povijesti svijeta. Pojavljuju se i razne tuđinske rase, poput letećih gljivica s Yuggotha (Plutona) ili drevne rase s Yitha iz priče ”At the Mountains of Madness”.

Za obične ljude, protagoniste Lovecraftovih priča (najčešće razne učenjake ili istraživače koji redovito dijele neku osobinu s Lovecraftom), uvid u mitos znači propast. I najmanje saznanje o makinacijama drevnih bogova i tuđinskih rasa za obične smrtnike znači brz pad u ludilo iz kojeg više nema povratka. Dobar dio Lovecraftovih priča pisan je kao izvještaj svjedoka izloženog mitosu koji se trudi dokumentirati situaciju u kojoj se našao i logički je objasniti. Takvi pokušaji su na kraju uvijek bezuspješni što stvara temelj za najvažniju karakteristiku mitosa – nesposobnost njegovog shvaćanja, poput sasvim obrnute gnoze.

Iako za života nije bio poznat, već se nakon 1940-tih počinje stvarati krug sljedbenika Lovecraftova djela koji se do danas znatno proširio. Lovecraft je imao utjecaja na pisce poput Stephena Kinga, koji ga smatra najvažnijim piscem horora 20. stoljeća. Također, tu su i drugi poput Clivea Barkera, Alana Moorea, Neila Gaimana, redatelja Johna Carpentera i Guillerma del Toroa, te umjetnika Junjija Itoa i H.R. Gigera. Lovecraft je utjecao i na mnoge glazbene grupe, neke od kojih su: H.P. Lovecraft, Metallica, Black Sabbath, Nile, The Darkest of the Hillside Thickets…

cthulhu.jpgOd svih pojmova koje vežemo uz Lovecrafta i mitos, najpoznatiji je Cthulhu. Prvi put uveden u priči ”The Call of Cthulhu”, ovaj visoki svećenik drevnih bogova koji mrtav sanja u ruševinama potopljenog grada R’lyeha postao je ikona za čitav mitos. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici da je on jedan od rijetkih entiteta koji nisu neopisiva amorfna masa, već nalikuje hibridu zmaja i hobotnice. Čak ima i frazu koja se veže uz njega: ”Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn” (”u svom domu u R’lyehu mrtvi Cthulhu čeka sanjajući”) kao i par stihova iz Necronomicona – ”That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons of time even death may die”.

Necronomicon je još jedan pojam koji zahtjeva objašnjenje. Radi se o fiktivnoj (op. a. – naglašavam, fiktivnoj – postoje razne verzije za koje autori tvrde da su ”prava stvar”, od kojih je najpoznatiji Simon Necronomicon, no u najboljem slučaju se svode na varijacije sumeranskih tekstova sa tu i tamo ubačenim Cthulhuom. Vaš put do gospodarenja mitos magijom nažalost ne počinje u lokalnoj knjižari. Iznimka je zbirka Lovecraftovih priča naslovljena Necronomicon, koju preporučam.) knjizi koju je napisao ”ludi Arap” Abdul Alhazred i tokom stoljeća su razne kopije prošle kroz mnogo ruku dok nije ostalo tek nekoliko primjeraka od kojih je najpoznatiji onaj u knjižnici Sveučilišta Miskatonic, jednog od poznatih Lovecraftovih fiktivnih lokaliteta. Za ime knjige Lovecraft kaže da mu je došlo u snu. Mogli bismo ga prevesti kao ”slika zakona mrtvih”, od grčkih izraza ”nekros”, ”nomos” i ”eikon”. Necronomicon navodno sadrži mnoštvo tajni mitosa i razne magijske rituale za prizivanje mitos entiteta.

dunwich_horror-cover.jpgOsim literature, glazbe, stripa i filma, Lovecraftovo naslijeđe ostavilo je traga i na gaming sceni. Chaosium od 1981. izdaje Call of Cthulhu roleplaying game, trenutačno u šestom izdanju. Tu je i Call of Cthulhu TCG, izdan od strane Fantasy Flight Gamesa, kao i board game Arkham Horror. Nedavno smo imali priliku zaigrati Dark Corners of the Earth, PC igru smještenu u Lovecraftov Innsmouth. Naravno, osim igara koje se direktno bave mitos tematikom, Lovecraftov utjecaj se može naći i u drugim pen & paper i PC igrama. Od najpoznatijih možemo izdvojiti Quake (pojavljuju se Dimensional Shambleri, Formless Spawn of Tsathoggua, kao i Shub-Niggurath) i neke od NPC rasa u Dungeons & Dragonsima (Mind Flayeri, inspirirani Cthulhuom i Shoggothi koji su direktno posuđeni iz mitosa).

Za kraj, što reći osim preporučiti neka od najvažnijih Lovecraftovih djela. Na hrvatski je prevedno tek nekoliko priča i Houellebecqova biografija ”H.P. Lovecraft: protiv svijeta, protiv života”, tako da ćete vjerojatno biti primorani trpjeti Lovecraftov arhaični stil pisanja pun izraza koji su već početkom 20. st. bili zastarjeli. Ali, isplati se.

Zbirke:

Necronomicon: The Best Weird Tales of H.P. Lovecraft, izdavač Gollancz – Ova zbirka na svojih 880 strana sadrži sve najvažnije Lovecraftove priče što je čini sjajnim štivom za početak.

The Dreams in The Witch House and other weird stories, The Thing on the Doorstep i The Call of Cthulhu, izdavač Penguin Press – Ove tri zbirke uz poznatije Lovecraftove priče sadrže i mnoštvo manje poznatih. Priče je uredio S. T. Joshi, književni kritičar i vodeća figura na polju istraživanja lika i djela H.P. Lovecrafta.

H.P. Lovecraft: Tales, izdavač Library of America – Također sjajna zbirka na 850 strana, značajna zbog toga što uvrštava Lovecrafta u kanonske američke pisce.

Priče:

The Call of Cthulhu, Dagon, The Dunwich Horror, The Shadow Over Innsmouth, The Colour Out of Space, At the Mountains of Madness – Sve redom priče koje se bave poznatijim mitos entitetima – Cthulhu, Dagon, Yog-Sothoth, Deep Onesi, drevna rasa s Yitha…

The Silver Key, Through the Gates of the SIlver Key, The Dream-Quest of Unknown Kadath – Tri priče koje se bave likom Randolpha Cartera, sanjara na putovanju kroz fantastične Dreamlandse i njegovom potragom za Kadathom, izgubljenim gradom drevnih bogova.

Cool Air, Pickman’s Model, Rats in the Walls, The Outsider, The Music of Eric Zahn, Herbert West: Reanimator, The Case of Charles Dexter Ward, Facts Concerning the Late Arthur Jermyn and His Family
– Neke od najboljih Lovecraftovih kratkih priča.