george-rr-martin150Ono što o njemu već niste znali, vrijeme je da saznate! Pročitajte članak o jednom od najjačih autorskih imena na fantasy sceni – Georgu R.R. Martinu.

george-rr-martinŽivotna priča Georgea Raymonda Richarda Martina počinje 20.9.1948. godine u Bayonneu, New Jersey. Otac Raymond Collins Martin bio je lučki radnik, a oženio se s Margaret Brady, s kojom je osim Georgea imao i dvije kćeri –  Darleen Martin Lapinski i Janet Martin Patten.

Sam Martin se 1975. godine vjenčao s Gale Burnick, ali brak ne traje dugo, te se razvode 1979. godine. Ove godine u veljači ženi se s Parris McBride nakon gotovo trideset godina sretne veze.

Već u osnovnoj školi na neki način započinje i Martinova karijera. Naime, pisao je i prijateljima prodavao priče o čudovištima i uključivao dramaturško čitanje istih – genijalnost i kreativnost na djelu.

Kao srednjoškolac postao je obožavatelj i kolekcionar stripova. Ponosni je vlasnik prvog izdanja Spidermana i Fantastične četvorke. U to doba počinje amaterski pisati fikciju za strip-fanzin. Nedugo su na svjetlo dana izašli stari brojevi strip-fanzina s pričama napisanim tijekom srednje škole. Tada su vrijedile nekoliko centa, a danas na E-bayu postižu cijenu od nekoliko stotina dolara. 

Martinova prva profesionalna objava bila je 1971. godine za časopis Galaxy, s pričom The Hero. Iste godine diplomirao je novinarstvo. Doduše, put od početaka do profesionalne spisateljske karijere nije bio nimalo lak. Dovoljno govori podatak da je jedna njegova priča odbijena čak 42 puta od strane raznih izdavača.

Neobeshrabren i uporan, 1973.g. nominiran je za nagrade Hugo i Nebula sa pričom With morning comes mistfall. Nije ih osvojio i tako se pridružio Hugo i Nebula losers klubu. Na 34. svjetskoj SF konvenciji 1976. godine s prijateljem Gardnerom Dozoisom organizirao je prvu Hugo losers zabavu.

Osim spisateljske karijere, Martin napreduje i na drugim područjima. Nekoliko godina (1973.-1976) organizirao je šahovske turnire za Continental chess association. Kao profesor novinarstva radio je na Clark Collegeu 1976.-1978. Svo to vrijeme radio je kao pisac “na pola radnog vremena”, a tek 1979.g. postaje pisac s punim radnim vremenom. Član je Science Fiction and Fantasy Writers of America; člji je bio regionalni direktor i počasni predsjednik. Također je član Writers’ Guild of America West.

Seli se u Hollywood 1986.g. zbog ugovora za CBS kao urednik za Twillight zone. Iduće godine postaje ekskluzivni konzultant za Beauty and the Beast, također za CBS, a 1988. postaje i producent, te 1989. glavni producent. Uz to je i izvršni producent za Doorways – napisan za Columbia Pictures Television koji je snimljen  1992-1993.

Iako je glavnina djela G.R.R. Martina fantasy i horror žanra, okušao se u SF-u, zatim  u tzv. future-historyju  kao i političko-vojnoj fikciji; Night of the Vampires uvršten je u antologiju Best military SF of the 20th century. Napisao je i knjigu za djecu (The Ice Dragon, 2006.).

 Godine 1991. započeo je pisanje, sada već legendarnog djela, Pjesme Leda i Vatre, čiji peti dio stiže na police svjetskih knjižara 12. srpnja, a prve igrane scene TV-serije Game of Thrones u produkciji HBO-a stižu na ekrane. Fantasy Flight Games izdali su društvene igre temeljene na bitkama iz Pjesme Leda i VatreGame of Thrones – 2003.godine, a 2010. Battles of Westeros.

Kritičari opisuju njegov rad kao mračan i nadasve ciničan. Njegova prva novela Dying of the Light napravila je smjernicu za glavninu budućeg rada. Mnoga djela su melankolična, likovi često nesretni ili nezadovoljni pokušavajući opstati s nadom i idealizmom u okrutnom svijetu. Imaju više lica, svaki s iznenađujućom, intrigantnom prošlošću, pobudama i ambicijama. Likovi su vrlo kompleksni i niti jednom nije udijeljena nerealistična doza sreće – nesreće, ozljede i smrti likova autor smatra bitnim za dubinu priče. Stoga, ne podnosite li realan prikaz života i smrti, najbolje da potražite neko drugo štivo.

Djela su mu prevođena na četrnaest svjetskih jezika uključujući i esperanto. Poznat je po pristupačnosti prema obožavateljima, a sa službenim fanklubom Brotherhood without banners ima i više nego dobar odnos. Redovan je gost na fantasy i SF konvencijama, a nama najbliže bit će ove godine u Poljskoj u Nidzicama na XVIII Festival of Fantasy and Science Fiction 16.-19.06.2011.

George Raymond Richard Martin ne samo da piše o vitezima – on ih i skuplja. Kao pravi strastveni kolekcionar okružio se minijaturama srednjovjekovne tematike raznih poizvođača i kvalitete.

Rado čita knjige i gleda filmove. Naravno naglasak je na fantasyju, horroru i SF-u koje voli još od djetinjstva. Martinove osvrte na književna i filmska djela koja pročita/pogleda, sa svom konstruktivnom kritikom i nadasve britkim izričajem, možete pratiti uz sve ostale novosti vezane za privatan i poslovan život na njegovoj službenoj web stranici