frazetta-self-portrait.jpg Ovog je ponedjeljka preminuo fantasy i SF ilustrator Frank Frazetta. U čast njegova života i djela pripremili smo vam ovaj članak u kojem možete saznati sve o jednom od najvećih ilustratora našeg vremena.

frazetta-self-portrait.jpgKada je osvanula vijest da je slavni fantasy slikar Frank Frazetta umro, moja prva reakcija bila je tužni smiješak. Frank je umro niti godinu dana nakon svoje supruge Ellie. I nije teško shvatiti kako osoba koja je toliko puna strasti i emocija da se to prelijeva u njegove radove ne ostaje na svijetu dugo nakon svoje velike ljubavi. Frank Frazetta živio je život punim plućima, slikao je, bavio se sportom, imao avanture i veliku romansu koja je trajala preko pedeset godina. Nama su ostala njegova djela koja bismo trebali iskoristiti kao motivaciju da i mi živimo život.

Frank je rođen u Americi, u četvrti Brooklyn u New Yorku 1928. Već kao dijete pokazivao je veliki talent za crtanje i to do te mjere da su njegovog oca pozvali u školu koju je pohađao i uvjerili tog tradicionalnog Talijana da sina upiše u umjetničku školu. Tamo je upoznao svoje prijatelje s kojima će kasnije započeti svoju karijeru. Od te grupe najpoznatiji su danas Angelo Torres i Nick Meglin, glavni crtač i urednik MAD Magazinea. Jedni drugima su pomagali u radu i nalaženju posla još sredinom 1940-ih. Frazetta svoju karijeru počinje graditi na stripovima i radi u tada najprestižnijim kompanijama EC Comics, Avon Comics i National Comics (koji su postali DC Comics), radio je na svim žanrovima od smiješnih životinja do vrlo realističnih SF i western stripova. Njegov stil tada je vrlo sličan stilu Hala Fostera koji je poznat i kod nas zbog svog stripa Prince Valiant. Prvi strip koji je radio sam bio je Thunda – king of Kongo, u osnovi kopija Tarzana, na kojem je radio 1952. Od 1955. do 1962. radi kao ghost artist na Li’l Abner stripu. Ghost artist je crtač koji radi većinu crteža na stripu i za to dobiva plaću, ali nije naveden nego zasluge preuzima osoba koja je strip stvorila.

frazetta-ellie.jpg1956. Frank i Ellie su se oženili i 1962. su već imali 3 djece kada je Al Capp, vlasnik Li’l Abner stripa rekao Frazetti da će mu srezati plaću na pola. Frazetta daje otkaz na licu mjesta. Tu počinju najteže godine u Frankovoj karijeri. Strip scena se još nije počela oporavljati od kraha i Frank dobiva odbijanac za odbijancem uz obrazloženje da je njegov stil zastario i da se takav stil više ne prodaje. Preživljava crtajući erotski strip za Playboy. 1964. za Mad Magazine radi crtež Ringa Starra i tu mu kreće nova karijera. United Artists Studio ga unajmljuje da slika postere za njihove filmove. Posteri koje je slikao bile su vrlo dinamične karikature. Postaje vrlo popularan i plaćen je preko 3000 dolara po posteru. U ranim šezdesetima to je bilo jako puno novaca. Kada mu jedan od direktora u studiju za koji je radio kaže da se drži karikatura i ne pokušava raditi realistično, tvrdoglavi Talijan se zainatio i odlučio vidjeti da li se može probiti slikajući vodenim bojama i uljem na platnu, realistično.

Prvu naslovnicu je prodao za izdanje knjige Tarzan za samo 150 dolara. Svaka sljedeća slika mu je udvostručavala poštu od fanova, ali pravi boom nije napravio sve do naslovnice za Conana. Conan je bio na tržištu već godinama, svakih par godina izašlo bi novo izdanje i imalo je svoju cult publiku. Ali tek sa Frazettinim naslovnicama prodaja je eksplodirala. Prodavalo se doslovce na milijune primjeraka. Kada su izdavači shvatili što se događa, počeli su ga unajmljivati sve više i više. Kada on nije mogao uzimati više posla, počeli su otkupljivati prava na njegove slike i onda tražiti knjigu kojoj bi ta naslovnica odgovarala. Ili čak unajmljivati pisce da pišu knjigu na temelju naslovnice. Što je do dana današnjeg jedinstveni slučaj. Slika Death Dealer stvorila je cijelu franšizu. Knjige s Frazettinim naslovnicama su se prodavale i po pet do deset puta bolje od knjiga s alternativnim naslovnicama. Ali najfascinantniji dio svega bio je Frazettin pristup. Do tog trenutka ako bi izdavač naručio sliku, original je pripadao njima. Frazetta je prodavao samo pravo na objavljivanje, a originale zadržavao. Danas je to standard u industriji i mnogi slikari se uzdržavaju prodajući originale, ali započeo je to Frazetta. Frazettini originali danas postižu nevjerojatne cijene. Skice odlaze za nekoliko desetaka tisuća dolara. Slike vodenim bojama i preko stotinu tisuća. Zadnje prodano ulje na platnu, „Conan the Conqueror“, prodano je za milijun dolara.

frazetta-million.jpgU kasnijim godinama Frazettu je pratilo loše zdravlje. Infekcije štitnjače su mu teško narušile zdravlje. Stvarna katastrofa ga je pogodila 2001. Serija malih moždanih udara mu je onesposobila desnu stranu tijela. Frazetta, dešnjak, nije mogao slikati nekoliko godina što mu je teško palo, ali umjesto da odustane ili padne u depresiju Frazetta, koji je već u poznim godinama sam sebe učio slikati lijevom rukom, i u tome uspjeva. Do kraja života vrijeme provodi na svojem imanju, slikajući i baveći se lakim sportskim aktivnostima. Na njegovom imanju je i mali muzej njegovih slika otvoren za javnost. Frank se često znao žaliti da on nema ključeve muzeja jer se Ellie bojala da bi raznosio slike. Do svoje smrti 2009. godine, muzejem je upravljala Ellie. Nakon njene smrti Frankovo zdravlje počinje propadati i doživljava novu seriju moždanih udara.

Frank Frazetta je fantasy umjetnosti donio više nego što bi se na prvi pogled reklo. Njegova popularnost donijela je prva priznanja fantasy umjetnosti, njegovo tvrdoglavo odbijanje da preda originale donijelo je kontrolu nad vlastitim stvaralaštvom novim generacijama umjetnika, a njegova živa, strastvena, snažna djela probudila su maštu u tisućama koje su ih imale priliku vidjeti.