suikodenSuikoden je jedna od najstarijih i najpopularnijih JRPG serija koja nastavlja živjeti rastućom popularnošću. Trenutno broji pet glavnih i nekoliko manjih spinoff naslova, a nadolazeći nastavci su u produkcijskom planu. Budući da se u srži naslovi međusobno ne razlikuju, slično kao što svatko zna što očekivati od Total War ili Armored Core serijala, ovo je kraći prikaz onoga što ovaj zanimljiv Konamijev serijal nudi.

suikodenSuikoden je jedna od najstarijih i najpopularnijih JRPG serija koja nastavlja živjeti rastućom popularnošću. Trenutno broji pet glavnih i nekoliko manjih spinoff naslova, a nadolazeći nastavci su u produkcijskom planu. Budući da se u srži naslovi međusobno ne razlikuju, slično kao što svatko zna što očekivati od Total War ili Armored Core serijala, ovo je kraći prikaz onoga što ovaj zanimljiv Konamijev serijal nudi.

Prvi Suikoden izdan je 1996. godine za PSX, dvije godine kasnije za Sega Saturn i Windows (a još kasnije za Mobile i PSP) i u kratkom je roku stekao veliku popularnost. Igra je u osnovi hardcore JRPG u kojem igrač preuzima ulogu mladog protagonista na putu velike avanture, ali Suikoden je taj aspekt originalno metodološki preoblikovao. Radnja igre je temeljena na ideji klasičnog kineskog romana Shui Hu Zhuan (Suikoden u japanskoj transkripciji) u kojem se pojavljuje legenda o 108 odabranih boraca koji će promijeniti poredak svijeta. Igrač počinje kao princ velikog carstva, ali uskoro postaje član pokreta otpora koji iz prikrajka pokušava spriječiti uništavanje vlastite zemlje i ljudi. Radnja Suikodena njegova je snažna karakteristika, a za mnoge osvježenje od drugih RPG serijala koji tematski često zalaze do metafizičkih razina. U Suikodenu se radi o dobro izvedenim političkim odnosima, prijevarama i problemima koji u carstvima mogu nastati, a svaka igra serijala, u kontekstu gameplaya, to prenosi na nekoliko zanimljivih načina.

Paralelno s razvijanjem opće radnje, igraču je pružena velika sloboda istraživanja. Ideja o 108 likova doslovno je implementirana: kao jedan od vođa otpora, igrač otkriva što se u carstvu događa i pritom putuje zemljom u potrazi za ljudima koji će mu se pridružiti u borbi protiv carstva, tako oblikujući protagonista za kojeg se čini da doista može realno promijeniti stvari. Za gameplay, to konkretno znači 108 igrivih, raznovrsnih likova koji se u svijetu nalaze kao integralni dio priče, a sa sobom nose i mnoštvo sporednih questova koji će značajno povećati sate zabave i tonu drugih likova koji ispunjuju iskustvo. Prvi Suikoden to nije u potpunosti iskoristio, za razliku od drugog ili trećeg dijela, pa više podsjeća na Gotta Catch ’em All, ali je u njemu ideja dobro začeta. Stil priče nikada ne izlazi izvan zadanog okvira, zadržavajući karakteristiku političkih intriga kroz svaki serijal, nekada razvijenu bolje (Suikoden II i Suikoden III), a nekada lošije (Suikoden IV, Suikoden V). 

SUI1Na zadovoljstvo igrača, u turn based borbi moguće je imati do šest (uobičajeno je 3-4) aktivnih likova koji se raspoređuju u dva reda. Ovisno o mjestu, klasi i napadima, određene pozicije mogu se bolje ili lošije iskoristiti, a svi oblici napada – obični, magije, vještine i predmetni – imaju svoje uvjete i domete. Princip razvoja likova zadržava XP gain i automatski povećava statistički predodređene parametre likova, ali mu mijenja internu strukturu. Za svaki level up potrebno je sakupiti 1000 XP bodova, a količina XP-a koja se dobiva ovisi o razlici u razinama između protivnika i igrača. Ovaj zanimljiv koncept dobar je zbog toga što u svakoj novoj zoni nije potrebno bjesomučno grindanje, ali nije moguće niti postati nadmoćan, tako da igrač uvijek ima izazov, a opet izravno osjeća napredak. Neizostavni element je opremanje likova, ali ono se odvija prema standardnoj JRPG formuli. S druge strane, aspekt magije uklopljen je u priču o runama koje podaruju magične moći. Sistem se razlikuje od drugih sistema JRPG-a, najsličniji je mehanici iz D&D-a. Ovisno o atributu magije likovi stječu razine spellova, gdje se otključavaju slotovi. Neki lik tako može bacati level 5 spell jednom, ili level 1 spell pet puta, a različite rune daju im različite mogućnosti. Spellovi jesu orijentirani na tipično all out napadanje protivnika i liječenje vlastitih članova, ali sa spinom. Rune koje se daju likovima otključavaju im različite sposobnosti unutar i van borbe, a spellovi kombiniraju boostove, statuse i konkretnu štetu u kombinaciji s pozicijama na battle gridu. Spellovi su na prvi pogled prilično megalomanski, no u stvari su kreature te koje ih diktiraju.

Grafička i audio strana igre za ono je vrijeme prosječna, ni po čemu naročito zanimljiva. Međutim, veoma loša strana Suikodena koja ga nikada ne napušta tiče se dizajna svijeta. Veliki, i previše veliki prohodni prostori izuzetno su grafički skromni i istraživački isprazni, a sve relevantno što se na mapi nalazi su ili očigledni NPC-i ili banalno nasađene škrinjice s blagom. Veći budžet i bolje developerske mogućnosti nisu naročito zanimale kreatore, budući da igre iz naslova u naslov (izuzev nešto veće predanosti Suikodenu II u smislu 2D i Suikodena III u smislu 3D detalja) zadržavaju grafičko siromaštvo. Također se može primijetiti i pomalo nepotrebna sporost tijekom razgovora i animacija, sporost koja nema veze s tehničkom prirodom stvari nego pukim razvojnim odabirom koji bi nekima mogao naročito ići na živce u novijim naslovima.

U kasnijoj fazi igre opozicije se počinju konkretno sukobljavati, kada igrač postaje general bitke. Suikoden to simpatično implementira kao dio gaminga. Princip borbe je kamen – škare – papir, tako da jedne jedinice pobijaju druge, druge treće, treće prve, pa ovisno o količini i rasporedu postoje veće i manje šanse da se uspjeh postigne. Osim ovog dva tipa sukoba postoje i dueli u kojima igrač parira protivniku i pokušava ga potezima onesposobiti. Konamijev pristup srednjovjekovnim bitkama toliko je jednostavan da je gotovo smiješan, ali kao zabavni element funkcionira savršeno i omogućuje da važnije dijelovi priče dobiju na težini. Pripovjedački skroman, ali igrivošću natrpan, prvi je Suikoden utabao siguran put do budućih naslova.

SUI2Suikoden II izdan je za PSX između 1997 i 2000 u tri zone, a kasnije za Windows i PSP. Kao nastavak, Suikoden II je višestruko bolji naslov, pomnije razvijen u svim aspektima. Zadržavajući iste ideje, fokus je pao na njihovu nadgradnju. U kontekstu priče, Suikoden je znatno intrigantniji, prirodniji i detaljniji, a u kontekstu likova postiže veću koherentnost s pričom, pažnja je predana znatno većem broju kako PC-a tako i NPC-a, te se općenito lakše povezati s većinom lica ozbiljnijih sudbina nego li iz prvog dijela, što mu je dalo traženog duha. Borba je zadržana iz prošlog dijela, ali su velike strateške bitke doživjele preporod. Uz osnovne prednosti jednih jedinica nad drugima, implementiran je sustav polja kojim se jedinice kreću i postižu prednosti nad drugima. Jedinice su također podijeljene na leader i support, nose Attack i Defense vrijednosti, a mogu imati i posebne sposobnosti. Mogući ishodi su pobjeda, poraz i neodlučeno, ali postoji i moral. Jedinice se mogu povući ili ostati boriti do smrti, no u potonjem slučaju, umru li u doista likovi u borbi, umiru i u igri. Uz audio-vizualni napredak, Suikoden II je jedno od ljepših i sadržajnijih konzolaških iskustava i prva prava preporuka u serijalu.

SUI3Suikoden III izašao je 2002. godine za PS2 i općenito se smatra najboljim naslovom u serijalu iz Suikoden II. Suikoden III zadržava ideju političkih intriga zemalja iz prva dva dijela, ali s pripovjedačkom formom ide korak dalje. Umjesto jednog lika, omogućuje igranje s tri različita lika iz tri različite sukobljene strane čije se sudbine isprepliću, faktički otvarajući tri različite igre u jednoj (za razliku od primjerice Dragon Agea) uz veliki gameplay value i izvrsno sročenu radnju. Razvoj likova zadržan je iz prošlih nastavaka uz dodatak učenja posebnih auto-vještina kojima može donijeti prevagu u borbi. Standardna borba unaprijeđena je dodavanjem radijusa i smjerova napada, te nestatičnim poljem borbe u kojem se likovi bore u parovima. Sitne izmjene za nešto zanimljivije borbe uključuje i niz mini-igara. Ratni sukobi također su doživjeli nadogradnju, sada smješteni na gridove koji podsjećaju na Potapanje Brodova ili Heroese – ovisno o lokaciji, stječu pozitivne ili negativne okolnosti. Bitke također zahtijevaju ratnog stratega o kojem ovisi količina poteza, a vođe iz protekle igre sada imaju na raspolaganju dijapazon napada. Negativna strana borbe je nepotrebno pojednostavljenje u kojem jedinice više ne čine što igrač odabire već se ponašaju prema prethodno određenim skriptama. 

SUI4Briljantnu dvojku i trojku slijedi Suikoden IV iz 2005. za PS2 koji i nije najzlatniji grumen u rudniku, uglavnom zato što se Konami odlučio za, pa, naprosto lošeg developera. Nedovršeni grafički engine i niz bugova u skriptama učinio je igru s jedne strane vizualno zastarjelom, s druge strane natrpanom glitchevima. Radnju su prebacili na područje oceana i zbivanja između otočnih zemalja, što su učinili i sa velikim bitkama prebačenim u mornaricu, ali je kretanja kamere na zemlji siromašne grafičke prezentacije poluneupotrebljivo, a kretanje broda s kojim se putuje od otoka do otoka zastrašujuće loših kontrola izuzetno sporo i s ogromnim encounter rateom koji igrača baca u beskraj borbi. Priča je znatno pojednostavljena i ne sadrži nikakva naročita uzbuđenja niti nove metode pripovijedanja, a zapravo gotovo svih 108 ratnika nema nikakve pozadine iza sebe. Smiješna strana ove ideje je činjenica da je dvostruko kraća od drugih naslova, te unutar elemenata borbe ne pruža nikakve posebne novine s kojima bi odagnala ostale minuse, ali su se zato odlučili na potez koji je razljutio svakog sljedbenika naslova – smanjili su broj likova u borbi na četiri. Također se, kao trećerazredne napisan scenarij, igra slabo nadovezuje na druge naslove i zaista je se, ali zaista može preskočiti bez ikakve štete.

SUI5Suikoden V izašao je brže-bolje 2006. za PS2 kao fix igračima, ali dobar fix. Prema svim aspektima vraćen je na ispravan put i kreće se između kvalitete drugog i trećeg Suikodena. Odigrati drugi i treći dio značilo bi ne imati previše problema s igranjem još kojeg naslova, a to bi u ovom slučaju bio Suikoden V koji, doduše, pati od ozbiljnog problema dinamike. Njegovo pošteno vrijeme igranja premašuje 40 sati, međutim polovina od toga odvija se nevjerojatno sporo, bezinteresno i deprimirajuće neprivlačno. Zamah dobiva tek znatno kasnije, ali je dobro pitanje koliko će se kome doista dati pregaziti preko petnaestak sati ničega – čemu zaista ne pomaže dizajnerska siromašnost okoline, slabija od svih Suikodena. Možda, ako će se imati višak vremena. Izmijenjeno je pozicioniranje likova u standardnoj borbi, sada imaju 6×4 polja slobode, a ovisno o lokacijama rastu im i smanjuju se statistike povezane s međusobnim komboima koje igrači mogu izvoditi. Veliki strateški sukobi kombiniraju zemaljske i pomorske bitke na pokretnoj mapi i bez grid sustava, povećavajući tako zanimljivost i intenzitet, stoga je Suikoden serijal tu doživio napredak. Za pretpostaviti je, slijede i zračne bitke. 

Zaključno, Suikoden je prilično zanimljiv, pomalo i potisnut naslov koji se kontinuirano razvija u pozitivnom smjeru. Želite li ga isprobati, što je svakako preporuka, vrijedi pokušati s II ili III u svakom slučaju. Zatim vrijedi provjeriti V, za koji će trebati imati strpljenja, pa I, koji je najjednostavniji, a IV može biti slobodno preskočen jer čak niti smrtnim fanovima nije naročito apelirao. Veselo igranje!