stalker_boxart_100Stalker: Call of Pripyat je računalna igra ruskog studija GSC, treći dio franšize nakon Clear Skyja i Shadow of Chernobyla. Igra svoju priču nastavlja na original, Stalker: Shadow of Chernobyl i opisuje vojnika koji se infiltrirao u Zonu, područje koje zauzima černobilska nuklearna elektrana, grad Pripyat i njegova okolica.

stalker_boxart_150

Naziv: S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Platforme: Windows
Izdavač: bitComposer Games
Razvojni studio: GSC Game World
Godina: 2010.
Žanr: FPS sa RPG elementima
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP2, Vista SP1, Intel Pentium 4 2.2 GHz ili AMD Athlon XP 2000+, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce 5900 ili ATI Radeon 9600 XT, 128 MB video RAM, 8 GB HDD, DirectX 8.0
Preporučena konfiguracija: Windows XP SP2, Vista SP1, Intel Core 2 Duo E8300 ili AMD Phenom II X2 550, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 260 ili ATI Radeon HD 4870, 1 GB video RAM, 8 GB HDD, DirectX 9.0

Stalker: Call of Pripyat je računalna igra ruskog studija GSC, treći dio franšize nakon Clear Skyja i Shadow of Chernobyla. Igra svoju priču nastavlja na original, Stalker: Shadow of Chernobyl i opisuje vojnika koji se infiltrirao u Zonu, područje koje zauzima černobilska nuklearna elektrana, grad Pripyat i njegova okolica.

Zona je dom tragačima za blagom, samoprozvanim stalkerima, koji su došli u Zonu u potrazi za artefaktima, anomalnim formacijama, rijetkim i traženim predmetima u svijetu zbog svoje jedinstvenosti i različitih utjecaja na okolinu, većinu kojih i sam igrač može upotrijebiti.

Zona u trećoj inačici ove igre ima manje područja, ali svako je razrađeno i detaljno napravljeno do zadnjega skloništa. Prvo područje je Zaton, močvara u blizini sredine Zone, popularno među novijim stalkerima zbog relativne sigurnosti pri lovu na artefakte, a velike količine istih. Igrač započinje upravo u ovoj regiji. Glavno okupljalište stalkera je Skadovsk, ogromni nasukani tanker. Iako skupljalište stalkera samaca, ovo je i stajalište bandita što ih često dovodi u konflikt u kojem igrač odlučuje: može pomoći banditima pljačkati, istjerati ih iz toga područja ili jednostavno ostati neutralan. Drugo mjesto koje igrač posjeti jest okolica tvornice Jupiter, Yanov – željeznička stanica gdje su stalkeri odlučili napraviti utočište. Dom je dvije frakcije, Duty i Freedom, koje igrač tijekom igre može podržati na račun njihovih protivnika, mijenjajući njegov odnos s ostatkom regije, stvarajući prijatelje i neprijatelje. Posljednje područje je Pripyat, grad u blizini elektrane, nedostupan običnim stalkerima, mjesto koje protagonist posjeti pred sam kraj. Pripyat je, za razliku od dosadašnjih nastavaka, veoma veliko i detaljno napravljeno područje, zajedno s mnogim zgradama koje igrač posjeti za vrijeme istraživanja tog pustog mjesta.

stalker_1_250Protagonist igre je major Degtyarev, vojnik iz ukrajinske tajne službe. Poslan je u Zonu s jednostavnom misijom – otkriti što se dogodilo s vojnim helikopterima koji su se bez ikakva očita razloga srušili u koordiniranom napadu na černobilsku tvornicu. Major svojim izborima gradi tijek igre i sam završetak koji ovisi o svim igračevim odlukama. Poslan je kao stalker i kreće se u svojoj istrazi ponašajući se kao jedan od mnoštva stalkera u trku na sredinu Zone, zajedno s hordama ostalih koji su nahrupili s padom Zonine zaštite.

Igra je dizajnirana otvoreno, igrač bira gdje će i kada ići, te ne postoji slijed događaja što je veliki užitak u prekrasno konstruiranoj Zoni. Teksture iz igre napravljene su na temelju slika iz pravoga Pripyata što daje još veću realnost ovome svijetu. U Zoni se susrećemo s močvarama, selima, srušenim tankerima, gradovima, tvornicama i spiljama što pruža nelinearno i raznoliko iskustvo. Područja su dizajnirana tako da nema potrebe za višesatnim putovanjima, svaki je dio terena napravljen tako da nema praznoga hoda. Cijela Zona je išarana anomalijama, područjima u kojima je realnost savijena. Anomalije mogu biti psihičke, toplotne, fizičke, električne, itd. Neke od anomalija su vječno goreće selo, drveće koje raste korijenjem uvis te jezero ključajućih kiselina. Zonu jednostavno morate vidjeti da biste je shvatili.

U igri se izmjenjuju dan i noć, te je to jedna od igara u kojoj ćete učestalo koristiti svjetiljku i night vision, posebno u noćnim misijama gdje vam okrilje mraka može dati prednost nad preciznim AI-jem, bili to mutanti, stalkeri, banditi ili anomalije. Tijekom dana Zonom prevladavaju stalkeri i banditi i sve je relativno normalno, ali kada sunce zađe, izranjaju mnogo veći problemi. Anomalije više nisu lako uočljive, iza svakoga kuta može vas čekati čopor pasa ili jedno od većih mutiranih stvorenja, kimere nalik mutiranim medvjedima koje napadaju skačući na igrača iz daljine, itd.

stalker_2_250Igra je kombinacija RPG-a i FPS-a: u prvom je licu te se većina borbi može precizno završiti bez ikakvih problema, ali je RPG element više nego zadovoljavajući – glavni lik svojim odlukama odlučuje o svojim posljedicama, a njegovi talenti ovise o izborima tijekom igre. Za one koji vole imati hrpe plijena, igra pruža desetke vrsta oružja i oklopa te mnoštvo nadogradnji na iste. Od znanstvenog odijela možete napraviti pancir košulju koja još i štiti od štetnih utjecaja Zone, a poluautomatski pištolj možete preraditi u potpuno automatski. Uz osobne nadogradnje, oružju se može ugraditi prigušivač, snajperski ciljnik, itd.

Umjetna inteligencija jedna je od najboljih u igrama do sada. Protivnici se skrivaju iza objekata, koriste potpuni arsenal naoružanja i pokrivaju se fluidnije od dobrog dijela FPS-ova na tržištu. Kreću se koordinirano; dok neki prilaze, drugi pucaju po igraču. S promjenom težine protivnici su precizniji i smrtonosniji, a anomalije pružaju manje tolerancije za pogreške.

Svijet Stalkera uz svoj realan izgled hvali se i realnim ponašanjem. Cijelo područje je isprepleteno četama stalkera koji se kreću u potrazi za artefaktima, poput protagonista. NPC-ovi su pohlepni i koriste svaku priliku: ako je stalker došao do artefakta prije vas, on je njegov, i jedini način za uzeti ga jest ubijanje toga stalkera, što će pak naljutiti njegovu frakciju. Usputne čete koje nemaju neku specifičnu misiju će uvijek biti tu za ponuditi protagonistu pratnju do odabranoga mjesta, uz visoku cijenu. Uz putujuće stalkere u potrazi za artefaktima, protagonist sreće i mnoštvo raznolikih likova, od trgovaca koji švercaju artefakte iz Zone, do luđaka koji pozdravlja protagonista sačmaricom, a svaki lik ima svoju povijest i dubinu. Okolina diše, glavni lik svjedoči borbama frakcija, napadima mutanata na kampove stalkera i anomalijama koje razaraju i one najiskusnije – ništa nije statično u Zoni.

stalker_3_250Atmosfera u igri je tamna i ima postapokaliptičan osjećaj borbe za preživljavanjem. Igrač se stavlja u poziciju u kojoj je sve protiv njega, bori se protiv hordi mutanata koje ga progone, gladi uzrokovane danima provedenim u divljini, opasnosti radijacije, anomalija, pohlepnih ljudi i zombija. Sve to ostavlja utisak na igrača i osjećaj olakšanja kada se dostigne utočište, te pražnjenje torbi punih artefakta nakon borbe protiv Zone. I u jednostavnome hodu od jednog mjesta do drugog igrača može zaustaviti bezbroj prepreka. Stalker pruža borbu za životom jer i najopremljeniji lik, spreman za kraj igre, na kraju krajeva može umrijeti u trenutku. Jedina prednost nad početnikom mu je više prostora za greške koje Zona ne oprašta. Pogrešan korak u polju anomalija, ignorirano sviranje detektora, prerano izlaganje; sve su to greške koje koštaju života u Stalkeru i čine iskustvo puno više ispunjujućim. Igrač nikada nema potpunu kontrolu; sve do zadnjeg trenutka igra je borba za preživljavanje, što je čini mnogo napetijom od većine. Ne postoji dobar lik, samo dobar igrač.

Stalker svoju tamnu atmosferu podržava i odličnom grafikom koja podržava sve od DirectX 8 grafičkih kartica, do najnovijih DirectX 11 inačica. Dizajn Zone je napravljen prema području iz stvarnosti te je kao model korišteno fotografirano okruženje černobilske zone isključenja, s Pripyatom i okolinom. Zvučna pozadina je ugodna i pristaje atmosferi igre, duboki tonovi i sporiji ritam koji simboliziraju blizinu opasnosti na svakome koraku.

Stalker je svojevrsna igra, uspješno spaja FPS, RPG i survival žanr pod jedan naziv, i superiorna je sličnim survival igrama. Uz veoma efektivan AI, opasnost na svakome koraku, i dubinu priče, ova igra drži igrača priljepljenog uz računalo dok je ne završi, a poslije toga ostavlja još toliko stvari za raditi da se na nju slobodno može potrošiti preko 100 sati igranja. Uz mnoštvo izbora koji utječu na tok igre, igraču je svako ponovno igranje drukčije i jedinstveno u usporedbi s prošlim izborima.

Iako igra ima mnogo dobrih strana, nije sve baš med i mlijeko. Ima par krutih dijelova, moglo se dosta toga usavršiti. Na primjer, u jednoj sceni kada glavni lik pregledava tijelo, u dosta navrata vidimo ga ispod tijela. Dosta zadataka iz igre također obećava nastavak, ali onda se samo završi bez traga. Priča, iako dobra, ostavlja dosta grubu radnju koju karakteriziraju mjesta na koja glavni lik dospije, a ne sama priča. Posljednji od propusta nije zbog grešaka u igri, nego zbog nemara proizvođača: igrač je u igru ubačen grubo, bez ikakvog predstavljanja ili pomoći, izbačen je u ovako opsežan svijet bez pripreme. Par minuta upoznavanja s osnovama ne bi mnogo oduzelo, a igru bi veoma mnogo približilo svakodnevnome igraču.

stalker_4_250No uz svoje propuste i prednosti, Stalker je ipak priča za sebe. U svijet igara uvodi rijetke elemente, ovo je igra koja ne spada pod stereotipe. Dok ostale igre koriste veličinu sadržaja, Stalker uz kratke dijelove postiže mnogo više, konstantan osjećaj akcije, potrebe za preživljavanjem. Uz jedinstven sustav zarađivanja novca riskirajući vrat u anomalijama, do štednje svakoga metka kao da je zadnji te krvarenje lika kad god je pogođen, igra ne dopušta igraču odmor dok ga isti ne zasluži.

Stalker je igra koju se može preporučiti svim ljubiteljima postapokaliptičnog žanra, napetosti, horora i inteligentne pucačine jer ovo je igra koja ostaje u sjećanju i dugo nakon prelaska, adrenalinom napucana borba za preživljavanje vrijedna svake pohvale.