pic_article_silentstorm_3_tn.jpg Nakon što sam odigrao Fallout Tactics po sedmi-osmi put, požalio sam se frendu poznatom po ogromnoj zbirci igara da mi fali nešto slično samo originalnije. Ne lezi vraže, pri slijedećem našem susretu dao mi je nekoliko taktičkih igara, od kojih je jedna nosila naslov Silent Storm.

pic_article_silentstorm_3_tn.jpgNaziv: Silent Storm
Platforme: Windows
Izdavač: JoWood
Razvojni studio: Nival Interactive
Godina: 2003.
Žanr: turn-based taktička igra sa elementima RPG-a
Multiplayer: ne

Nakon što sam odigrao Fallout Tactics po sedmi-osmi put, požalio sam se frendu poznatom po ogromnoj zbirci igara da mi fali nešto slično samo originalnije. Ne lezi vraže, pri slijedećem našem susretu dao mi je nekoliko taktičkih igara, od kojih je jedna nosila naslov Silent Storm.

Imajući dosta vremena, malo sam proučio priručnik prije no sam počeo igrati igru. Onda sam odjurio po ručnik kako bih pokupio svu onu slinu koja mi je iscurila. Ukratko, tu je bilo sve što bi jedan history freak-WWII zaljubljenik sporih refleksa poželio. Drugi svjetski rat? Check! Igranje na poteze? Check! Izvorna oružja? Check! RPG elementi? Check! Spominjali su se i nekavi SF elementi, ali na to nisam u početku obratio pažnju.

Kad sam učitao igru, odabrao stranu za koju sam želio igrati (uvijek počnem prvo kao saveznik, a drugi put kao sile osovine), došao sam do dijela gdje se oblikuje glavni lik. Tko god je igrao FT otprilike zna o čemu se radi: postoji izbor između nekoliko specijalnosti, formira se nekoliko osobina lika, opremi ga se i onda se bira ekipu. I bilo je tako…uglavnom.

Igra nudi između šest unaprijed stvorenih likova, po jedan iz svake branše: izvidnik, inžinjerac, grenadir, snajperist, bolničar ili pak vojnik ‘opće prakse’. No, za one koji vole detalje tu je i puno više opcija. Osim što se može stvoriti lik različit od onih ponuđenih, može mu se i fino uštimati vanjski izgled- od toga koliko liči muškom ili ženskom spolu, do obrva, debljine usana, desetak vrsta naočala, brada, brkova, ožiljaka, poveza na oku…teoretski je moguće imati njemačkog grenadira muškobanjastu crnkinju plave kose, ako baš želimo ići u ekstreme.

pic_article_silentstorm_4_tn.jpg O specijalnosti izabranog lika ovisi koju će opremu imati, da li će biti naoružan samo pištoljem ili će imati snajpersku pušku. Nažalost, MG42 nitko nema na početku.

E a sad slijedi formiranje ostatka ekipe, je li tako? Krivo!

Najprije slijedi solo misija. Ona je različita za saveznike i za osovince. A nakon toga nalazite se u stožeru svojih snaga gdje može izabrati između nekoliko prostorija. U stožeru saveznika, u svakoj se prostoriji nalazi osoba s kojom će te se upoznati i koja će vam pomoći oko nečega – bilo to liječenje, izbor oružja i opreme ili pak podaci o mogućim suradnicima. U stožeru osovine obavijesti su putem zvučnika, a stvari se uzimaju direktno iz ormarića. Kasnije u toku igre, otkriva se još jedna soba…

Kao i uvijek, najbolje je imati u ekipi po jednog specijalista iz svake branše. Izvidnik možda ne puca dobro iz mitraljeza, ali se zato može prišuljati neprijatelju i služiti kao osmatrač ostatku ekipe. Inžinjerac najbolje otkriva eksplozivne zamke, i može otvarati brave, mada je to manje bitno, kasnije ću objasniti zašto. Grenadir jedini može pošteno baciti težu ručnu bombu, a to je baš praktično kad imate pred sobom 4-5 neprijatelja na hrpi. Ili razvaliti zgradu.

Razvaliti, uništiti, dakako. Jer u ovoj igri (napokon) okolina je potpuno interaktivna. S rijetkim izuzecima, kao što su baza i podzemni hodnici, sve se može uništiti. Bacite li protutenkovsku granatu na zid kuće, često ćete napraviti rupu koja se proteže kroz više katova. Nema više šatora otpornih na metke. Puščani metak prolazi kroz zidove, podove, vozila…i pogađa neprijatelja na drugoj strani. Ako su vrata zaključana, par hitaca će ih pretvoriti u triješće. Ako su željezna, nekoliko rafala lake strojnice otvorit će put kroz zid pored njih. Ako ne vidite, nego samo čujete neprijatelja (koji se onda prikazuje kao crvena silueta označena ikonom uha) i ne znate čuči li ili stoji – bacite bombu.

pic_article_silentstorm_5_tn.jpg Grafika je također izvrsna (naravno, u okviru vremena kada je igra izašla – op.ed.). Lišće treperi na stablima i opada od puščane vatre, plamenovi veselo pucketaju kad se zapali kakvo vozilo, crte lica i detalji opreme mogu se jasno vidjeti na likovima. Promašaji ostavljaju udubljenja na tlu.

Oružja su poslastica za svakog ljubitelja drugog svjetskog rata. Autori navode da je u igri preko 80 stvarnih modela naoružanja. Nisam brojao. No tu su svi biseri vremena – od pištolja (samo mausera ima 3 modela, pa nagant, luger, sauer, walther, tt…), preko pušaka (čak i neki češki i poljski modeli, kojima su opskrbljene pozadinske jedinice osovine), automata (bergmann, MP 38, 40, 41, Sten, beretta, PPD, PPSH…) do Brena, MG34, MG 42, DP, RPD-a, i drugih strojnica toga vremena. Potom, dvadesetak modela ručnih bombi, svi modeli ručnih bacača, druga oprema kao štapini dinamita, tnt, zavoji i medicinski instrumenti, sonde za razminiranje…

AI je relativno inteligentan, tako da će često protivnik baciti svoje oružje kako bi pokupio neko bolje koje leži na podu i raspalio po vama. Izloženi neprijateljski vojnici povući će se u zaklon, osobito ako su pogođeni.

Naravno, tu je i cijeli repertoar ozljeda i rana, od privremenog sljepila, paralize, do gubitka AP (Action pointa) i SP (skill pointa) koje može vratiti jedino kvalificirani bolničar.

pic_article_silentstorm_6_tn.jpg No niti jedna igra nije bez mana, pa ni ova. Jedna po meni najveća mana leži u samoj osnovnoj priči (slijedi spoiler):

Panzerklein. Pod ovim se pojmom krije, za sve praktične svrhe, power armor primitivne tehnologije. Radi se o teško naoružanom oklopnom odijelu, kojeg tajno razvija još tajnija organizacija koja je u stvari glavni neprijatelj u igri. Jednom u njemu igrač je praktično otporan na bilo kakvo klasično oružje. Dugi rafal iz mg42 iz neposredne blizine nanijet će u najboljem slučaju vrlo blagu ozljedu. Srušena kuća na glavu, s eksplozijom nekoliko bačvi benzina neće nanijeti nikakvu. Ozlijediti ga može jedino beam weapon, kojeg posjeduju članovi tajne organizacije, kojim su naoružani neki panzerkleini, a jedan se model može naći u random encounteru. Po meni, takvi SF elementi uništavaju draž ove igre. U više navrata sam odustao od igranja pri samom kraju jer mi više nije bilo zanimljivo. A bez PK-a se igra ne može dovršiti.

Mada je AI u načelu dobro izveden, ponekad će se protivnici ponašati kao idioti i samo nalijetat na vaše cijevi, kada bi mogli ostati sakriveni. No to se događa i u stvarnom životu, zar ne?

Igra sadrži i neke manje povijesne neistine, tipa da je JB Tito bio srbin (jedan je od likova mladi hrvatski partizan). Također se nalaze i manje pravopisne greške (lee-enfiled rifle clip), što se može objasniti time da tvorcima igre engleski nije materinji jezik. Nime, igra nam dolazi iz Rusije.

pic_article_silentstorm_7_tn.jpg Uz sve navedeno, za današnje strojeve igra nije previše zahtjevna. Ja sam ju (s najslabijim grafičkim postavkama) igrao i na svom starom pentiumu III s 394 mb rama, što bi vjerojatno bila najslabija konfiguracija za ikakvo upotrebljivo igranje. Kao jednu tehničku poteškoću treba istaknuti da igra nakon većih eksplozja ili rušenja može privremeno zablokirati – na nekoliko sekundi do minutu, ovisno o konfiguraciji kompjutera.

Ako ste voljeli Fallout Tactics, Silent storm ćete obožavati.
Igra ima i ekspanziju, Silent Storm: Sentinels, koja se odvija nakon drugog svjetskog rata, s istim likovima, no o tome možda neki drugi put…