rage023Rage je futuristično-postapokaliptični FPS razvijen u studiju id Softwarea i izdan pod imenom Bethesda Softworksa. Nakon duge suše izvorno originalnih FPS-ova, Rage dolazi kao veoma anticipirani naslov za Xbox 360, PS3 i Windows te se od njega mnogo očekuje.

rage_coverNaziv: Rage
Platforme: Windows, PS3, Xbox 360
Izdavač: Bethesda Softworks
Razvojni studio: id Software
Godina: 2011.
Žanr: FPS/RPG
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Intel Core 2 Duo ili ekvivalent , 2 GB  RAM, NVIDIA GeForce 8800 256 MB ili ATI Radeon HD 4200 256 MB grafička kartica, 25 GB HDD, Steam

Rage je futuristično-postapokaliptični FPS razvijen u studiju id Softwarea i izdan pod imenom Bethesda Softworksa. Nakon duge suše izvorno originalnih FPS-ova, Rage dolazi kao veoma anticipirani naslov za Xbox 360, PS3 i Windows te se od njega mnogo očekuje.

Radnja se događa u budućnosti. Igrač se budi u svemirskom brodu, u prostoriji ispunjenoj hibernacijskim kapsulama. Vrlo brzo izlazi na svjetlost planeta Zemlje i prije nego uopće shvati gdje je, upada u gužvu. Upuštanjem u avanturu otkriva djeliće priče sve dok se ne sastavi potpuna slika.

Nisu ispunjena očekivanja. Priča Ragea prilično je siromašna, a budući da je igra strogo linearna, unatoč prostranosti kadra prosto je jednosmjerna. U nekim drugim slučajevima to bismo mogli shvatiti kao potpuni minus jer se priča, to malo što je ima, igraču dostavlja bez neke pomno razrađene direkcije, prihvatljivog osjećaja ili tehnike za pripovijedanje. Ovdje je priča samo podloga za setting igre, ništa važnija od priče iz Duke Nukema ili Serious Sama.

rage018

I developeri to daju do znanja. Kada iz broda kročite na tlo, smjesta će vas pokupiti prvi dobri čiča i odvesti do obližnjeg grada. Igra se odvija nakon udara asteroida u Zemlju, a kao rezultat toga okruženje i dizajn nisu puno drugačiji od Fallout: New Vegasa (Bethesdin) ili filma Mad Max, uz dodatak kibernetike i visoke tehnologije. I prije nego se došlo do prvog daha, čiča će vam dati pištolj i ključeve vozila u ruke te vas poslati u prvu jazbinu da rasturite bandite. Idi, ubij; obavi nekoliko poslova za nas, a mi ćemo te opremiti. Nitko mu ne pomaže i ne objašnjava situaciju. On je tu da obavi posao.

rage020

Drugim riječima, u prvih pola sata možete dobiti kompletnu sliku čitave igre pa ako vam se svidi, izvrsno, možete dalje. Ako ne, odustanite odmah. Igra funkcionira ovako: vozite se ili hodate iz grada u okolne lokacije obaviti neke zadatke. Zatim vas puštaju u idući grad u kojem vam nitko ne vjeruje pa hodate okolo i obavljate zadatke. Zatim vas puste u idući grad u kojem vas nitko ne voli pa obavljate zadatke i saznate nešto malo o priči. Zatim još malo pucate i završite igru. Ali bila bi laž reći da je igra monotona, osim ako vas već sam koncept ubija u pojam.

Kontra monotonosti u korist ide relativno slobodan svijet koji istovremeno nije posve isprazan. Iako igra kontrolira kuda idete i što radite do točke da vas, što se idejnog rješenja tiče, baca 14 godina u prošlost, tako da vam (koji  tobož vodi u novo prostranstvo) prepriječe put s nekoliko cigala ili postave dvije stolice. U tom prostoru ima zanimljivosti, od čega vrijedi istaknuti tri najznačajnije.

rage025

Prvo, borba je, iako nije izazovna, zabavna. Inteligencija protivnika nije na razini, ali su dovoljno divlji i agresivni da stvaraju probleme, a unaprijed pripremljene skripte kretanja na mnogim područjima dočekaju igrača s iznenađenjem. Oružja i oprema su zanimljivi, stvaraju dobar osjećaj “pod rukom”, kao i borba sama – što će reći da je programming na mjestu, ali i animacije. Protivnici su prilično živahni i životni. Integrirane su već klasične opcije kupnje opreme i oružja s posebnim naglaskom na nadogradnju, što će veseliti one koji vole početi s Glockom, a završiti na Glocku s nuklearnim bombama. S obzirom da igra ima podosta drugih zanimljivosti o kojima će biti riječ u sljedećim paragrafima, postoje trenuci kada će se činiti kao da ne igrate FPS, nego RPG. No, sve te sporedne stvari moguće je slobodno preskočiti i posvetiti se sukobima. U tom slučaju je vrijeme igranja skraćeno, ali opet ne bi trebalo biti manje od 7 sati, inače ste se zbilja žurili. Igru možete protegnuti i na 20 sati.

rage021

Drugo, igra na opću radost sadrži hrpetinu mini igara; TCG jednostavnog, ali svejedno catchy koncepta (nije baš Magic, ali nije niti Gormiti), utrke vozila (sadržajem i izgledom podsjećaju na Mario Cart ili Crash Team Racing), dječje igre, nož među prstima, FPS turnir (Quake 3 ili Unreal Tournament) itd., a na podosta lokacija i u dosta situacija dodaju se i slično igrajući elementi, poput otkrivanja slabih točaka bosseva (koji najbliže podsjećaju na God of War ili Hercules) ili štogod slično, npr. vožnja i borbe vozila, skrivene podzemne lokacije koje funkcioniraju kao dungeoni itd. Inteligentno implementirano. Stoga, igra ne mora biti kontinuirani crush, kill ‘n’ destroy, već se moguće zabavljati i nekim drugim aspektima. Ništa nije posebno originalno i specijalno razrađeno (osim ako ste newbie gamer), ali funkcionira. Ponekad je i simpatično.

rage023

Treće, može se spomenuti aspekt vezan za razne mini igre, ali svejedno kao odvojena stavka. Uz spomenute nadogradnje oružja koje su zanimljive same po sebi, pogotovo ako uzmemo u obzir raznovrsnost, tu su i razni customizing modovi i elementi vezani za vozila, sam izgled lika, i natjecanja. Podesivo, uresivo, obojivo, promjenjivo, po izboru, ovisno o razvijanju lika, i u svakom slučaju dobro došlo. Na moment, zvuči kao Grand Theft Auto ili Test Drive.

Pod treće može se uzeti i svijet sam po sebi – siromašan ljudima koji ondje postoje uglavnom u onom broju u kojem ima zadataka te potpuno nerealni odnos igračeva lika prema cijelom svijetu, kao i oni prema njemu ili međusobno. Ipak, likovi su prilično zanimljivi, dijaloški, dizajnerski i animacijski. Govorimo li o dijalogu, igrač ne sudjeluje u njemu, već govore samo NPC-i. Njihovi su glasovi, međutim, prilično dobri i odlično odgovaraju likovima. Dizajnerski, govorimo o klasičnim cybersteampunk postapokaliptičnim likovima (s malo modernog toucha kada su u pitanju rasne djevojke i djevojčice), ali svaki je posebno dizajniran od glave do pete, pamtljivi su i razlikuju se u osobnosti, iako sama ne dolazi do izražaja nigdje konkretno osim u razgovorima. Na kraju su tu i zanimljive animacije koje ih nastoje zaživjeti, velik broj jedinstvenih pokreta i njihov stalni mali rad nečega što ih ne zadržava uvijek na istom mjestu. Okolina je oku ugodna, a gradovi nisu monotoni. S druge strane, većina lokacija gdje se odvija borba podosta je hororistična i napeta kao dobar kontrast sigurnim gradovima, a dobro potkovana glazba koja varira ovisno o situacijama besprijekorno pomaže.

rage026
U globalu, Rage je prilično dobra igra jednostavna karaktera koja to, za razliku od nekih drugih naslova sličnog kalibra, nadoknađuje sadržajem i raznim zabavnim dodacima – tu je sada i funkcionalan multiplayer. Posebno je bezvezno što svijet nema intrige, a ne bi škodilo i da je više od 25% gamerskog pučanstva moglo igru pokrenuti. Dvije gige patcha i još uvijek ne funkcionira na polovici sistema. Dakle, pokušati isprobati.