portal052Portal je puzzle-platform igra iz 2007. godine izdana za Windows, XBox 360 i PS3. Ovaj neobični singleplayer kreirao je Valve Corporation, poznat po klasiku Half Life, a svojom je originalnošću omotanom u pristupačnost postigao značajan uspjeh.

 

portal046Naziv: Portal
Platforme
: Windows, Mac, Xbox 360, PS3
Izdavač: Valve Corporation
Razvojni studio
: Valve Corporation
Godina: 2007.
Žanr
: platformski puzzle FPS
Multiplayer
: ne
Minimalna konfiguracija
: 1.7 GHz CPU, 512 MB RAM

Portal je puzzle-platform igra iz 2007. godine izdana za Windows, XBox 360 i PS3. Ovaj neobični singleplayer kreirao je Valve Corporation, poznat po klasiku Half Life, a svojom je originalnošću omotanom u pristupačnost postigao značajan uspjeh.

portal048Igrač u ulozi djevojke Chell budi se u sterilnom laboratorijskom kompleksu, u malenoj ćeliji gdje im se obraća elektronički glas nadzornog tijela GLaDOS. Bez tko, kako, kada i gdje, Chell je gurnuta u ulogu testnog subjekta u kojoj joj GlaDOS pomaže i sugerira nagradu ako test uspješno izvrši. Međutim, kako Chell napreduje kroz sve kompleksnije zadatke, počinje se ispostavljati da jedina komunikativna veza GLaDOS i nije sasvim neutralno tijelo, a eksperimentiranje počinje poprimati formu obmane.

portal050Igran iz prvog lica, u Portalu je inkorporirana ideja klasičnih platformskih igara s FPS-om. Izvorno su mehaniku igre razvili mladi programeri u Nuclear Monkey Softwareu za svoj projekt Narbacular Drop. Članovi Valvea primijetili su potencijal u igri i pozvali ih u svoju tvrtku, iz čega se rodio danas čvrsto etablirani naslov od tima 10 ljudi. Igra se oslanja na prolaženje kroz logički uređene prostorije u kojima se koristi nekoliko finti temeljenih na fizici. Igrač se služi logikom kako bi različite eksperimentalne uvjete razriješio i nastavio dalje kroz institut pritom otkrivajući pozadinu onoga što uopće čini. Glavna ideja igre je korištenje portal guna koji kreira dimenzionalnu vezu između dvije površine kroz koju igrač prolazi, a na tu mehaniku se zatim nadovezuju različiti novi elementi, poput plazme koja se odbija od zidova ili momentum brzine. Novi elementi progresivno otežavaju prolaženje povećavanjem težine, odnosno čine zagonetke zanimljivijima, a većinu je zagonetki, što su kompleksnije, moguće proći na više načina, ovisno na koji način razmišljate ili se želite zabavljati.

portal052Budući da su jedini likovi Chell i GLaDOS, a da u igri nema niti jedne prolivene kapi krvi, igra očekuje poseban interes igrača. Iako kratka (3-5 sati, +/-), igra se sporo i zahtijeva dodatni misaoni angažman, a hladna atmosfera, sterilnost, jednostavna grafika i mistična (izvrsna) ambijentalna glazba dua Kelly Bailey i Mike Morasky možda će nekima biti previše neobična kombinacija. Za druge, primijetiti će posebnu atmosferu koja se stvara iz jednog čina igre u drugi i razvoj karaktera GLaDOS koja intrigantno postaje – sve. Svi odnosi, svi likovi, sav dijalog i sav svijet. Otkriva tajne Chell, prostora igre i sebe, kreira priču, kreira radnju, kreira obrate, daje dovoljno informacija da širi priču, a opet ostavlja sve zraku do samog kraja, pa i tad. Osvježavajući detalj je crni humor, ironičan i sarkastičan, koji GLaDOS upotrebljava, isprva povremeno i spontano, a kasnije se počinje pretvarati u metoda samog razmišljanja, u konačnici pretvarajući igru u ironiju samu. Oni koji su igrali Half Life otkriti će kako se radnja odvija u istom svijetu i vremenu kada i spomenuta igra, što bi, bilo zbog poveznice, bilo zbog kreativnog dizajna razina karakterističog za Valveove dizajnere, moglo rezultirati nostalgičnom potrebom za ponovnim igranjem starog klasika.

portal054Portal je, ukratko, poput kakvog dobrog SF filma. Moon iz 2009., primjerice. Nije baš sasvim za bilo koga, ali je opet iznimno pristupačan zbog kompleksnosti unutar jednostavnosti i pun detalja koji ga čine naprosto drugačije dobrim iskustvom. Svakako mu treba dati priliku.