box_artPlanescape: Torment računalni je RPG za Windows iz 1999. godine. Razvio ga je legendarni Black Isle, kreator skupine ponajboljih RPG-a uopće, a izdao Interplay. Na bazi Infinity Enginea, modificiranog posebno za Torment, Black Isle napravio je korak u nepredviđenom smjeru.

box_artNaziv: Planescape: Torment
Platforme: Windows
Izdavač: Interplay Entertainment
Razvojni studio: Black Isle Studios
Godina: 1999.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Planescape: Torment računalni je RPG za Windows iz 1999. godine. Razvio ga je legendarni Black Isle, kreator skupine ponajboljih RPG-a uopće, a izdao Interplay. Na bazi Infinity Enginea, modificiranog posebno za Torment, Black Isle napravio je korak u nepredviđenom smjeru.

Torment je inspiriran makabrističkim, grotesknim svijetom Planescapea, multiverzuma koji se sastoji od različitih dimenzija postojanja. Prvi dio igre smješten je u Sigil, grad u centru dimenzije, gdje priča započinje buđenjem bezimenog glavnog lika u mrtvačnici. Ne zna što ovdje radi, nema uopće pojma tko je i zašto je, a prvi izvor informacija je letjeća lubanja Morte. Tijelo  Bezimenog je unakaženo ožiljcima, a leđa ispunjena urezanim uputama. Tijekom probijanja kroz mrtvačnicu Bezimeni otkriva da je mrtav, i to ne prvi puta, te se upušta o razotkrivenje svojeg ja, u duboku potragu kroz jedan od najbizarnijih svjetova računalnih igara.

PT1Torment je izometrični RPG prepoznatljivog Infinity Enginea D&D serije igara s prijelaza stoljeća u kojima se igrač pri interakciji sa svijetom služi mišem. Remodeliranog izbornika za Torment, većina ekrana sada je preglednik prostora, s manjom skupinom opcija naguranih u podnožju zaslona. Moglo je biti i bolje, budući da igra nije podržavala niti jednu rezoluciju osim 640×480 (sada je to moguće), ali ovako preuređeno sučelje omogućuje solidan pregled prostora. Slično, unutarnji izbornici preuređeni su da odgovaraju atmosferi i potrebama igre, a načelno zadržavaju iste opcije – pregled lika, opreme, magije, dnevnika, mape, i slične, klasične elemente RPG igara. Dodane su skraćene i detaljne opcije na desnom mišu, ponekad nezgrapne, često korisne, stoga je opća funkcionalnost opcija ugodno unaprijeđena, iako likovi imaju više problema s pathfindingom.

PT2Razlika koja se na prvi pogled primjećuje estetički je i stilski pristup igri. Mračna, bizarna atmosfera približena je nevjerojatno detaljnim, predanim dizajnom prostora i nastojanjem da se svi elementi koji ne pripadaju svijetu njemu prilagode. Tako, primjerice, u igri ne piše “Exit to Windows” već “The Abyss”, što se konceptualno primjenjuje u svim aspektima igre i uz druge predano razrađene elemente briše svake granice sa nametljivom stvarnošću tehničkih strana igara. Arhitektura, sadržaji prostorija i stanovnici Planescape svijeta drugačiji su od tolkinenovskog fantasya, zanimljivi u uvrnutosti i ispunjeni neobičnim duhom. Igra pršti od dizajnerske kreativnosti, ali bi mogla zasmetati sivilost. Pod snažnim je utjecajem makabrističkog s elementima steampunka i burtonovštine, u tom kontekstu briljantna, ali uistinu prevladava paleta sive, sivo plave, sivo zelene i sivo crvene, što bi nekima nakon određenog vremena moglo dosaditi. Vrijedi spomenuti, grad Sigil nije jedino mjesto gdje se odvija radnja, pa će tako Bezimeni otići i u prostranstva Baatora, no kreatori su pažljivo odabirali lokacije, jednu neobičniju od druge. Adekvatno vizualnim kvalitetama, uz neobičnu sintetičko-orkestralno-tribalističku glazbu, u igri se nalaze odlični vokalizirani dijalozi i rijetko viđena posveta specijalnim efektima, prvenstveno za prostor kojim se Bezimeni kreće. Svaka lokacija, ovisno što se na njoj događa, ima svoju audio pozadinu, koja opet varira ovisno o promjenama, te ovisno o kretanju Bezimenog. S obzirom da je Black Isle paralelno radio i na drugim naslovima te ga je istovremeno pritiskao Interplay, uopće je čudo kako su u audio-vizualnom polju uspjeli biti ovako originalni i  detaljni.

PT3Ipak, moć Tormenta da ostavi duboku impresiju nalazi se korak dalje od audio-vizualnog dijela. Vjerojatno je dovoljno samo navesti osnovne karakteristike likova, pa da se razumije distinktno odstupanje od klasičnog razrađivanja. Od ružnog mrtvog antiheroja i njegova pomoćnika leteće lubanje čija je osnovna crta osobnosti seksualna opterećenost, preko nevine, dobronamjerne sukube, do vječno plamtećeg, vatrom okruženog i krajnje poremećenog maga, ili po izboru, živući oklop ili možda mehanička kocka, neobični likovi temeljito razvijeni i smisleno inkorporirani u priču svijeta i priču Bezimenog. Uz njih, svijet je natrpan sporednim likovima, jednako različitim i neobičnim, ali uvijek za priču relevantnim, te nizom NPC-a koji nude različite mogućnosti interaktivnosti. Količina svijeta koji Bezimeni istražuje zapravo je podosta mala, ali ono što jest prisutno, detaljizirano je, dinamično, važno, svrhovito, te svijet nije ovdje zbog Bezimenog, već svatko ima svoju sudbinu u kojoj se Bezimeni tek naknadno pojavljuje, u impozantnom spletu internih zbivanja. Fantastičan aspekt Tormenta je dijalog, kojeg ima iznimno mnogo i koji zahtijeva biti shvaćen ozbiljno. Dobar dio vremena igre provodi se u čitanju, u izvrsnim dijaloškim raspravama bogatih opcija koje funkcioniraju na dvije razine. Iz perspektive spisateljske kompetentnosti, pažljivo napisani, napeti i puni vrijednih misli; iz perspektive mehanike, slojeviti, s mnoštvom mogućnosti i izrazito utjecajni na ishode odnosa. Povratno, mnoštvo akcije odvija se na drugoj razini, upravo kroz dijaloge, a manje van njega, fizički.

PT4Iz tog, pa i nekih drugih manje relevantnih razloga, ali u svakom slučaju zbog namjera kreatora, najveći minus je lagana, dosadna borba koja rijetko kada izaziva zadovoljstvo izazova, ali s druge strane igra igru ega, pa izaziva zadovoljstvo nadmoći. Bez obzira, borba je u potpunosti potisnuta, većinu igre može se proći kroz dijaloge i izbjegavati sukobe, zbog čega je i izgradnja lika problematična jer se samo uz neke visoke karakteristike, poput mudrosti i inteligencije, može većinski iskusiti igra, otkriti mnoštvo tajni. Iz dijaloga izvire najviše experience bodova, a igra doista nagrađuje mnoštvom materijala, pa je istraživanje interesantno. Likovi također mogu međusobno razgovarati, te njihove prošlosti i razmišljanja istraživati, što ponovno otkriva razne vidove igre, unaprjeđuje likove, daje im bonuse, itd. Likovi su ograničeni u opremanju, na ovaj ili onaj način restrikcije postoje, primjerice Morte ne može nositi baš ništa, a Bezimeni samo nešto. Ipak, umjesto klasičnog principa, opremanje je zamijenjeno s nekoliko odličnih, maštovitih ideja. Primjerice, Bezimeni traži svoje dijelove tijela, koji mu zatim otkrivaju prošlost i daju statističke bonuse, a za Mortea je moguće pronalaziti zube koji se na njega instaliraju i daju mu statistički napredak. Također, umjesto tipične opreme, Torment ima koncept tetovaža koje daju različite bonuse i funkcioniraju kao zamjena za opremu. U duhu igre, briljantno, samo sveukupno zahtijeva adaptaciju.

PT5Planescape: Torment najoriginalniji je RPG u povijesti igara, rušitelj i provokator stotine tropa i klišeja strogo usmjeren na pripovjedačke i estetičke elemente igre, na metode uvlačenja igrača u autentični, neponovljivi svijet bizarne atmosferičnosti, i iznošenja kompleksne radnje osobne prirode s filozofijskom pozadinom putem jedinstvenih likova kroz jedinstvene događaje. Njegov jedini nedostatak je nezahtjevna, neizazovna borba koja u sebi ne posjeduje nikakvu žar, pa stoga nije niti naročito zabavna, ali je opet sporedne uloge i načelno posve potisnuta. Stoga, naime, igra je ovdje za one kojima iskustvo ne ovisi o borbi, ali i oni kojima ovisi bi je trebali pokušati igrati jer Torment, naime, u sebi njeguje nepopravljiv šarm nepoznatog.