box_artKao najnoviji članak u našoj seriji recenzija klasičnih video igara, donosimo vam recenziju Icewind Dalea, jednong od poznatih RPG-ova rađenih u Infinity engineu tijekom prelaska stoljeća.

shot1Naziv: Icewind Dale
Platforme: Windows, Mac
Izdavač: Interplay
Razvojni studio: Black Isle Studios
Godina
: 2000.
Žanr
: RPG
Multiplayer
: da, kooperativni za do šest igrača

Icewind Dale je RPG iz 2000. godine koji pripada Infinity obitelji, nazvanoj tako prema BioWareovom game engineu koji koriste. Razvio ga je Black Isle Studios, izdao Interplay, a igra se stilom orijentira prema hack & slash žanru, time razlikujući se od ostalih članova obitelji.

Slično ostalim naslovima Infinity serijala, igra je dizajnirana prema super-popularnom Dungeons & Dragons Forgotten Realms settingu iz kojeg crpi ideje. Radnja je smještena u regiju Icewind Dale. Igračeva družina svraća na svom putu u grad Easthaven gdje susreće Hrothgara koji ih poziva sudjelovati u inspektorskoj ekspediciji u grad Kuldahar gdje se odvija serija neobjašnjivih događaja. Jednom kada družina napusti Easthaven, zarobljava se u lanac događaja i odgovora koji leže iza pitanja o Kuldaharu.

shot2Prije početka igre, igrač kreira jednog do šest likova putujuće družine koju će kontaktirati Hrothgar, a igrač može birati i eksperimentirati s koliko likova želi igrati. S pravilima preuzetim iz druge edicije AD&D-a, igraču je omogućen široki raspon kreiranja od šest rasa i osam klasa. Black Isle nudi više informacija igraču o D&D konceptu od BioWarea, ali minimalno predznanje je iznimno dobrodošlo. Igra dopušta slobodnu distribuciju bodova na D&D atribute, što zbog velikog raspona mogućih likova ponekad u neiskusnih igrača izazove loše prvo iskustvo. Icewind Dale je isključivo akcijski orijentiran i zahtijeva dobro distribuirane bodove kako bi se iz likova izvukao maksimum, pa je tek iskusnijima preporučeno isprobati netipične pristupe igri. Slično kao u Baldur’s Gate, igrač osim klase i rase selektira spol, ime, glas, tjelesne boje, alignment, grafički portret i ovisno o klasi, vještine i sposobnosti. Likovi napreduju po razinama sakupljajući XP borbom i izvršenim zadacima, ali većina toga se pri napretku automatski izračunava, stoga je menadžment razvoja likova malen, posebno kada se uzmu u obzir ograničenja poput opcije dual klase samo za human rasu i level cap. S druge strane, igra je okrenuta prema pojačavanju igrača kroz magičnu opremu do koje nije lako doći i gotovo uvijek služi kao nagrada za trud u punom smislu.

shot3Icewind Dale koristi načelno neizmijenjeni izvorni Infinity engine pa je svima upoznatima s Baldur’s Gate serijalom sučelje prijateljski prepoznatljivo. U sredini igrač vodi likove kroz prostor i stupa s objektima u interakciju. S desne strane nalazi se opširan i funkcionalan preglednik koji sadrži opcije poput inspekcije mape, inventorij likova, spellbook, dnevnik i slično, a s lijeve strane se nalaze avatari likova. Ispod glavnog prozora nalaze se razne dodatne opcije za likove, borbu i igru općenito, te mali korisni message box koji tekstualno prati što se na ekranu događa. Ovisno o opcijama u glavnom izborniku, sveukupno je moguće prikazivati više ili manje toga. Minus izometrične preglednosti Icewind Dale je iznimno mala rezolucija 640×480 zbog koje veliki likovi zauzimaju puno prostora, a kamera daje slabu preglednost. Ekspanzija i posebni modovi kasnije omogućuju igranje na većoj rezoluciji.

shot4Icewind Dale je strogo orijentiran na borbu i sasvim linearno vodi igrača kroz pristojnu quest priču pričanu iz perspektive naratora koji priču dijeli na poglavlja, pa je i sama igra tako podijeljena, gdje svako poglavlje ima ograničeno dostupne lokacije. Na početku tijekom obitavanja u Easthavenu moguće je pozabaviti se s nekoliko sporednih zadataka koji služe prvenstveno uhodavanju. Jednom kada se Easthaven napusti igra sasvim površne sporedne zadatke povezuje u glavni zadatak koji se sastoje od čišćenja mobova od preko stotinu vrsti kreatura i rješavanju jednostavnijih avanturistički zagonetki, primjerice sakupljanja ključeva koji otvaraju ova ili ona vrata. Igra je poprilično duga i zahtijeva posvećenost borbama, ali je težina apsolutno podesiva na više razina i time prigodna za većinu gamerske populacije. Osim što je težinu i iskustvo igre moguće podesiti kroz kreiranje tima, gdje se igranje s npr. šest fighter humana drastično razlikuje od igranja s izmiješanim klasama i rasama, ali i nekim drugim parametrima, ako primjerice igrač odabire ne koristiti destruktivnu magiju, u izborniku je moguće podesiti težinu prema jednostavnom konceptu oduzimanja i dodavanja težine protivnicima. Na normal težini igra je dobro balansirana, više težine su definitivno za zahtjevnije igrače, a niže težine omogućuju nešto slobodniji avanturistički duh igranja s brzom borbom.

shot5Određena skupina, posebno manje D&D zagriženih igrača, primijetiti će da se borba, zbog puke mehanike, često zna odužiti, a da igra ima mnoge situacije kada se stvara utisak da je radnja stala, sasvim usporila na licu mjesta i nikako da se neka određena zona ili dio priče prođe. Zbog beskarakternosti likova koji čine tim, te mogućnosti zamjenjivanja članova tima i velikih šansi da likovi umru i ne mogu se vratiti, teško se na klasičan način povezati sa svojim likovima, a neki od elemenata, poput alignmenta ili spola, nemaju gotovo nikakvog praktičnog utjecaja. Igrači koji teže istraživanju svijeta i njegovo interaktivnosti biti će uglavnom razočarani jer je Icewind Dale u tom području van nužnih dijaloga i lootinga sasvim siromašan, uz iznimku što nudi razne informacije o regiji, ljudima i predmetima koji ga nastanjuju i time obogaćuje baštinu prostora.

Grafička i zvučna prezentacija su u najmanju ruku izvrsne jer osim kompletno rukom dizajnirane igre i solidnih animacija, borbe posjeduju posebnu čar u sukobu mača i magije, povećavajući doživljaj rastom različitih sudionika u borbi. Audio sekcijom vladaju zanimljivi zvučni efekati, glasovi kreatura i voice-overi likva, a igru krasi odličan soundtrack poznatog Jeremya Soulea.

Vrijedi spomenuti, ekspanzija imenom Heart of Winter produljuje avanturu likova koje je moguće eksportirati iz prošle igre za čitavu novu prijetnju Icewind Daleu, a zajedno s dodatkom Trials of the Loremaster povećava, ispravlja i nadograđuje sadržaj Icewind Dalea. Icewind Dale vrijedi početi igrati, a ako vam se naslov svidi, Heart of Winter produljenje je s još boljim iskustvom.