gsdd_100Golden Sun: Dark Dawn treći je naslov u sada već klasičnom Golden Sun nizu JRPG-ova za Game Boy Advance. Novi nastavak, izdan u Europi početkom mjeseca, prebacuje igru na Nintendo DS, ali igra ostaje vjerna dosadašnjem japanskom RPG sistemu razvojnog tima Camelot.

gsdd_01

Naziv: Golden Sun: Dark Dawn
Platforme: Nintendo DS
Izdavač: Nintendo
Razvojni studio: Camelot Software Planning
Godina: 2010.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Golden Sun: Dark Dawn treći je naslov u sada već klasičnom Golden Sun nizu JRPG-ova za Game Boy Advance. Novi nastavak, izdan u Europi početkom mjeseca, prebacuje igru na Nintendo DS, ali igra ostaje vjerna dosadašnjem japanskom RPG sistemu razvojnog tima Camelot.

Golden Sun je smješten u izmišljeni kontinent ravnog svijeta Weyard u kojem obitava životna energija alkemije, magije nazvane Psynergy koja se sastoji od četiri elementa: vatre, vode, zemlje i zraka. Najvažniju ulogu u očuvanju reda u svijetu nose adepti sposobni upravljati psinergijom. Prva dva naslova razvili su baštinu Weyard svijeta i stvorili konzistentne temelje radnje. Iako drugi nastavak završava zaokruženo, scenarist je  pronašao način da igru nastavi, pa je tako sada Weyard ponovno u opasnosti. Radnja započinje 30 godina nakon posljednjeg događaja, a stavlja nas u ulogu mladog Matthewa, sina heroja koji su zaslužni za očuvanje Weyarda u proteklim nastavcima. Ubrzo po začetku igre Matthew i njegovi prijatelji, također djeca bivših heroja, otpuštaju se u svijet s nekoliko namjera na umu, ali će ih avantura odvesti u neočekivanom smjeru.

gsdd_03Igrači bi se mogli unaprijed zabrinuti da neće razumjeti zbivanja u svijetu Golden Suna. Na sreću, Camelot se pobrinuo za to. Početak igre više od jednom ponavlja većinu toga što se događalo u proteklim nastavcima te kako je došlo do sadašnje situacije. Odmah potom upoznati smo s interaktivnim riječima tijekom dijaloga. Svi važni pojmovi, imena i pojave u Weyardu mogu se dotaknuti, nakon čega se na drugom ekranu otvara enciklopedija. Iako su popriličnu količinu podataka vezanih za samu priču mogli zanimljivije integrirati u radnju na novoj konzoli, svejedno je pohvalno to što su učinili i igrači bi mogli biti zadovoljni takvim rješenjem. Igra kroz dosta dijaloga i poruka uvijek označava interaktivne riječi, stoga ako vam koji upis promakne, imat ćete priliku dodati ga kasnije. Usto, enciklopedija popisuje i neke druge elemente igre poput određene vrste kreatura na koje ćete nailaziti. Treće “pomagalo” za shvaćanje priče su mnoge reference i događaji važni u samoj radnji Dark Dawna koji će novim igračima pomoći da osjete Golden Sun, a stare igrače obradovati vjernim razvijanjem serijala. Unatoč trudu, oni koji nisu igrali prijašnje naslove ipak budu osjećali manju prazninu, no možda ih to ponuka da odigraju prošli klasik.

gsdd_07Igra zadržava klasično japansko napredovanje odlaženjem iz događaja u događaj, iz lokacije u lokaciju uz pratnju glavne priče, pa bi u tom smislu jedan dio igrača mogao biti nezainteresiran. Slobodnog istraživanja svijeta nema, a igra je i unutar uređenja kakav jest ekstremno linearna, do te točke da s vremenom gubite mogućnosti vraćanja na stare lokacije. To ne bi bio problem da nije do toga da vas igra tjera da smjesta sve istražite. Ukoliko, primjerice, ne dođete do određenog oružja spremljenog u tipične škrinje, kasnije ga više niti nećete imati gdje pronaći. Kako igra ultimativno uvijek ide naprijed i rijetko da vas ikad ostavi da mislite o radnji, male su šanse za praktičnim ponavljanjem igre kada je jednom prođete. Ali za proći je će vam sigurno trebati preko 30 sati.

Golden Sun je preuzeo i sistem psinergije sa starih naslova, time malo razbivši monotonost linearnosti. U svakoj lokaciji u koju dođete, okolina je logički uređena kao splet zagonetki koje treba riješiti da bi se prošla ili da bi se došlo do nekog objekta. Svaki član u timu s kojim prolazite igru vlada jednim elementom i može koristiti naučene psinergije izravno u svijetu. Npr. psinergijom Grip možete dohvatiti udaljen objekt i povući se do njega ili psinergijom Fireball otapati led. Napredujući kroz igru lokacije imaju sve kompleksnije sisteme rješavanja, ali nikada nisu preteške. Nekada će se možda dogoditi da morate stati i razmisliti, ali teško da je takvo što minus igri. Nadalje, kreatori su se oko mnogih lokacija iznimno potrudili i stvorili zanimljive komplekse koji se nikada ne ponavljaju te uvijek imaju jedan element iznenađenja više. Kako ćete ih rješavati, učit ćete metode prolaženja i elemente u svijetu koji mogu biti upravljani psinergijom. Na taj način, igra je jedan velik skup mini-igara.

gsdd_08Psinergija se koristi i u borbi koja je sada 3D i vizualno je atraktivna. Borba je također standardan JRPG koncept: izmjene redova među likovima prema brzini, odabiranje napada i izračunavanje štete i efekata. Borba je turn-based, no za razliku od dosta JRPG-ova turnovi nisu vremenski ograničeni, pa imate vremena za potez. Za borbu su dizajnirali mnoštvo kreatura uz dobro tempiran raspored glavnih neprijatelja. Svaka lokacija ima uvijek nekoliko vrsti kreatura, a njihove težine naočigled variraju. Pa ipak, budući da je razvoj likova klasičan, a borba u svijetu započinje slučajnim nailaženjem na kreature, uz nešto strpljenja možete snagu likova podići na razinu na kojoj se progresija olakšava, primarno iz razloga što borba nije teška. Većinu borbe s običnim bićima moguće je dovršiti fizičkim napadima ili uz provjerenu kombinaciju psinergija. Za izvođenje psinergija potrebna je mana, ali igra u tom smislu nije štedna. S druge strane, obnavljanje psinergije vrši se doticanjem kristala koji se nalaze na putu u igri ili korištenjem posebnih predmeta. Ni jedni ni drugi nisu česti, pa bi se moglo ponekad dogoditi da se nađete u nemogućnosti prolaženja neke lokacije tijekom igranja. Valja pripaziti.

No, ima toga još u borbi. Likovi su podijeljeni prema klasama koje se mogu mijenjati ovisno o upotrebi vrste oružja, a kontinuiranim se korištenjem razvijaju različite vještine koje se automatski tijekom borbe aktiviraju. Tako primjerice razvijanje luka i strijele vodi do poteza poput višestrukog ispaljivanja. Uz oružja i opremu, koja se nadograđuju i popravljaju, u Weyard svijetu postoje još i Djinnovi kojih je sedamdesetak. Djinn su bića čiste energije elemenata i mogu se hvatati i koristiti u borbi. Starije generacije igrača podsjećati će čitav koncept na Pokemone. Djinni pojačavaju statistike likovima i mogu se nadodavati i razvrstavati po članovima tima tako da nude mnogo kombinacija koje različito utječu na statistike. Uz to ih se može koristiti u borbi kao vrste napada. Najbolji aspekt Djinna jest to što oni iskorišteni ili posebno rezervirani Djinnovi mogu biti prizvani kao summoni. Prizivanje summona je vizualno bombastično, udjeljuju mnogo štete i daju borbi jedan poseban štih.

gsdd_09To nas vodi do atmosfere. Likovi su in-game dizajnirani kompaktno djetinjasto pa je neke scene ponekad teško shvatiti dramatično. U borbi je dizajn realističan, iako u anime stilu. S druge strane, grafika je odlična, jedna od najboljih za NDS, a svijet iznimno lijep. S pažnjom nacrtano, odskače od tipičnog okruženja zapada i prepuno je skladnih boja i oblika, obogaćeno začuđujuće dobrom glazbom Motoi Sakurabe. Kao i igra, glazba sa svakim novim napretkom postaje sve bolja. Doista, za osjećaj igre je šteta što je Golden Sun uopće handheld naslov, pogotovo kada su u pitanju audio i video aspekti. Iskusni igrači ovakvih RPG naslova unaprijed će prepoznavati kalupe razvoja radnje i priče, ali mogu očekivati nekoliko slatkih iznenađenja za pozitivan utisak. Jedini značajniji problem radnje jest to što dijalozima treba vječnost da završe. Ponekad su nalik napasnom poznaniku kojeg se teško riješiti kada naiđe na ulici. Simpatičan interaktivan plus igri je opcija korištenja emotikona tijekom dijaloga kojima pokazujete računalu što mislite, ali je igra pronašla način da vas uglavnom dovede na isto za svaki emotikon koji odaberete, pa je opcija čisto više finesa nego li funkcionalan dodatak kojim možete utjecati na tijek dijaloga. Kako je igra linearna, uglavnom ćete čitati i potvrđivati, ali imat ćete opciju u nekoliko navrata i sami odlučiti što dalje.

Sve u svemu, novi Golden Sun je djelomično klasičan, a djelomično originalan naslov koji, u praksi, nadilazi većinu naslova ne samo s Nintendo DS-a nego općenito, stoga ga vrijedi odigrati. Naravno, ako vam ne odgovaraju linearnost i ostale tipične karakteristike RPG-ova s istoka, igra vas neće uvući ili impresionirati kao pravog ljubitelja, ali ona je svejedno prepuna zabave pa vam može poslužiti kao lahka razonoda za razbijanje dosade.