box_artDragon Age II izdan je nako mnogo hypea i željnog isčekivanja, no odmah po svom puštanju u prodaju izazvao je mnoge kontroverze. Pročitajte našu recenziju jednog od najslavnijih RPG-ova današnjice.

box_artNaziv: Dragon Age II
Platforme
: Windows, Mac, Xbox 360, PS3
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio
: BioWare
Godina
: 2011.
Žanr
: RPG
Multiplayer
: ne
Minimalna konfiguracija
: Windows XP SP3 ili Windows Vista SP2, Intel Core 2 Duo 1.8 GHz ili AMD Athlon 64 X2 1.8 GHz, 1 GB RAM (XP) ili 1.5 GB RAM (Vista, Windows 7), NVIDIA GeForce 7900 GS ili ATI Radeon HD 2600 Pro, 256 MB Video Ram, 7 GB HDD
Preporučena konfiguracija: Intel Core 2 Quad 2.4 GHz ili AMD Phenom II X3 Triple core 2.8 GHz, 2 GB RAM (XP) ili 4 GB RAM (Vista i Windows 7), NVIDIA GeForce 460 ili ATI Radeon 5850

Dragon Age II akcijski je RPG za PC, Mac, Xbox 360 i PS3. Nastavak super popularnog Dragon Age: Originsa iz radionice BioWarea i pod okriljem Electronic Artsa, izašao je nakon samo godinu i pol dana razvoja, unoseći izmjene u svim aspektima igre. U nastavku, igrač preuzima ulogu heroja Hawkea, izbjeglice koji je napustio Ferelden tijekom ratnih događanja prošlog dijela.

screenshot0

Na početku igre likovi razgovorom započinju radnju. Igrač kroz priču o usponu Hawkea prolazi događaje koje jedan od njegovih prijatelja, Varric, prepričava drugoj osobi. Radnja je podijeljena u činove i fokusirana na grad Kirkwall u regiji Thedas gdje Hawke dolazi kao izbjeglica, a proteže se kroz 10 godina, do točke kada Hawke postaje “Champion of Kirkwall”.

Novu avanturu serijala Dragon Age igrač započinje čovjekom, unaprijed osmišljenim herojem radnje, u jednoj od tri moguće klase ponuđenom na izbor – warrior, rogue ili mage. Bira njegov spol, izgled lica i prve vještine. Pregledavanjem vizualno osiromašenog izbornika moguće je vidjeti zadržan sistem razvoja i kontrole lika. Sakupljanjem XP bodova kroz borbu i rješavanjem zadataka napreduje se po razinama. Na početku svake razine svaki lik dobiva 3 boda koje igrač može ručno ili automatski distribuirati na šest primarnih atributa koji utječu na različite parametre igračeve interakcije van i unutar borbe, te jedan ili više bodova za otključavanje novih vještina povezanih u razvojne lance. Napredak lika, osim statistički, ne ukazuje na neke zanimljive elemente. Kako su likovi unaprijed pripremljeni za specifičnu klasu i oružja, razvijanje u drugom smjeru ne čini ih zanimljivima, a opcija autorazvoja unaprijed demonstrira jednostavnost dizajna. Razine se dostižu podosta brzo i prilagođene su tempu radnje i protivnicima, a sustav sam po sebi nalikuje srezanom JRPG konceptu koji je općenito poharao ovaj naslov i konvertirao ga u konzolaški RPG. Ipak je BioWare poznati održavatelj istočne tradicije.

screenshot1

Borba se odvija u realnom vremenu s mogućnošću pauziranja i iznošenja naredbi, te je zadržana opcija uređivanja taktičkog ponašanja svakog pojedinog lika. Pogurnuta prema vizualnoj spektakularnosti, pojednostavljene je težine. Vještine koje se otključavaju za korištenje prebacuju se na hotkey lanac koji je prikazan pri dnu ekrana te su pripisane odgovarajućim brojevima na tipkovnici. Pritiskanjem brojeva izvode se potezi, a svaki potez ima cooldown. U načelu identičnog načina borbe kao mnogi MMO naslovi, npr. Cabal, igrač će udarati brojku za brojkom izbacujući razorne napade koji uvijek pogađaju i komadaju protivnike uz prštajuće galone spržene krvi i komada tijela, a slično će činiti njegovi suborci koji, iako mogu biti upravljani igračem, u načelu čine isto što i igrač, bombardiraju protivnika aktiviranim napadima i uništavaju mobove. Od borbe to je sve pa ona može zadovoljiti samo ako težite upravo tome. Taktički pristup moguć je u suvišku mašte jer je besmisleno taktički prilaziti nečemu što je osmišljeno da bude uništeno u tren oka. S istim mehaničkim greškama i lošim idejnim rješenjima iz prošlog nastavka, pauziranje i pažljivije raspoređivanje likova potrebno je samo na posljednjoj razini težine. Ne zato što taktička težina raste, već zato što se protivnici u valovima pojavljuju sa svih strana igrača, spawnajući se iz praznog zraka (ponekad na glavu igračevih likova) i okružujući ga uvijek na isti način, uvijek ispočetka, što igrača, zbog brojčane nadmoći protivnika, uvijek baca u stupicu. Neadekvatno rješenje težine dolazi do izražaja iz razloga što je širina kamere dovoljno ograničena, a upravljivost dovoljno nepraktična da igrač ne vidi većinu borbe koja se zapravo odvija. Bar nije ironičan opis pod difficulty opcijom, gdje je Nightmare razina “za taktičke genijalce”.

screenshot3

S radnjom u gradu Kirkwallu, sve se odvija povezano s njim, što znači da nema avanturizma. Grad nije dostupan u cijelosti, već se izlaskom iz zone aktivira mapa grada gdje igrač zatim skače iz lokacije u lokaciju. Ovisno o otvorenim lokacijama, linearna igra jasno pokazuje igraču gdje može i što treba činiti, a aktiviraju li se dodatna pomagala za orijentaciju (jer ih igra sama po sebi dovoljno integrira), poput simbola koji označuje na karti gdje se nalazi traženi NPC, prolaženje je gotovo pa priglupo jednostavno. S druge strane, s obzirom na dizajnersku siromašnost i opću neistraživost grada te naivnost zadataka i likova, aktiviranje pomagala nije na odmet jer skraćuje nepotrebno trošenje vremena na lutanje gradom praznim u svim mogućim zamislivim aspektima. Dodatna opcija je izmjena dana i noći, no to se zapravo ne događa, već je integrirana u klik na mapi. Osnovno je pravilo dizajniranja da se poluprovedene ideje nabacaju besmisleno u igru, to svaki developerski kepec zna.

screenshot2

Osim neumjesno smiješno utrpanih zadataka koji se provlače kroz činove, jedini interaktivni (nekomunikativni) NPC-i su razni prodavači opreme, no jednom kada se shvati da je samo glavnom liku moguće mijenjati opremu, a da ostali ne mogu koristiti niti sva oružja, dođe čovjeku osjećati se tužno. Zadaci su podijeljeni na nekoliko tipova, od glavnih questova do rumora koje je tek kasnije moguće istražiti, pa je glavnu priču moguće proći u desetak, petnaestak sati, a sporedni zadaci to produljuju na nekoliko desetaka. Ipak, govorimo ovdje o isključivom čišćenju i ubijanju. Neoriginalnost zadataka je zanemariva naspram nevjerojatne činjenice da je većina igre duplicirana. Nakon kraćeg vremena moguće je primijetiti kontinuirano recikliranje lokacija i njihovih sadržaja, pa tako, primjera radi, postoji nekoliko tipova dungeona koji se do u najsitniji detalj ponavljaju na idućim questovima ili su pak različite zgrade iznutra identičnog dizajna. Za one koji ljepotu nalaze u detaljima, igra vrvi njihovim manjkom, nešto što će svaka osjetljiva duša osjetiti na stotinu primjera. Kao da to nije dovoljno, dobar dio sadržaja posprdno je izvađen iz igre i ubačen u DLC pakete koji su se pojavili isti dan kada je igra izašla. Ipak su DLC paketi materijal koji se naknadno razvija dok se radi na novim naslovima.

screenshot5

Ako su sadržani saveovi iz prošle igre, moguće ih je importirati. Iako igrač vodi drugog lika, odluke koje je poduzeo iz prošle igre utječu na neke aspekte radnje, ali za prošlu igru nije vezano ništa značajno. U Dragon Age II uloženo je truda u utjecanje igračevih odluka na ishode, no, slično prošlom nastavku, tek ih nekoliko zapravo nešto znači. Većina nazovi-odluka prividno utječu na zbivanje gdje su često ishodi identični, samo u obratnim pozicijama ili se pak radi o sitnim promjenama. Igrač donosi odluke putem dijaloga koji su dizajnirani nalik onima iz Mass Effecta, druge Biowareove igre. S desne strane igrač bira između dobrog, neutralnog i zlog odgovora, a s lijeve strane mu se ponekad nude opcije naknadnog istraživanja teme, te, također preuzeto iz Mass Effecta, voice-overed lik ne govori ono što piše u opciji odgovora, već odgovara nešto nalik tome. Drugim riječima, gotovo nikada ne kaže ono što mislimo, već ono što se treba reći u igri. Problem je u tome što oba Mass Effect naslova posao obavljaju nemjerljivo uvjerljivije. Argument u prilog tome dolazi iz činjenice da, za razliku od situacija u spomenutim naslovima, u Dragon Age II često nije niti moguće odlučiti što učiniti, već Hawke odlučuje za nas. Vjerodostojnost ionako kontroverznog odnosa “dobra i zla” u njihovom moralnom dijaloškom kotaču je pod velikim upitnikom u ovom izdanju, gdje jedan zloćudan komentar bude “zločeste” naravi, drugi odluči o nečijem životu, a neutralne opcije su, osim besmislene, često loša egzekucija humora. Sav govor ponovno izvode profesionalni glumci. Osjetljive uši će, međutim, primijetiti da je gluma ispod Biowareovog standarda te su izmijenjeni uvjeti preskakanja iznimno nepotrebno oduženih sekvenci razgovora i isključeni titlovi, što će frustrirati. Ipak je vrijeme da glumci dobiju više kredita za Biowareovo mlaćenje novca.

screenshot4

Slično prošlom nastavku, likovi povezani s glavnim igračem reagiraju na igračeve odluke i iznose tijekom svih rasprava svoja mišljenja i stavove, što nadalje omogućuje razvoj odnosa i romanse, kao i napuštanje igrača ukoliko dođe do kritičnog neslaganja s njim. Igra ostavlja indikatore kada likovi o nečemu žele pričati, no nije s njima moguće to raditi bilo kada, nego samo u stožeru, centralnom mjestu gdje likovi obitavaju. Također nije moguće razgovarati s likovima izvan tog mjesta, iako je zadržano chattanje koje se pojavljuje dok se likovi uokolo kreću. Likovi variraju od pristojno zanimljivih do sasvim blijedih, međusobni razgovori su solidno razvijeni, ali u načelu su i vizualno i sadržajno ispod likova iz prve igre. Ipak je potrebno više od godine dana razvoja da se stvore intrigantni likovi.

Dragon Age II je ekstremno polovan proizvod ispunjen masom propusta i djelomično dovršenih aspekata igre u kojem će rijetko tko pronaći zadovoljstvo igranja. Već je s današnjim danom utvrđena katastrofa zvana Dragon Age II diljem svijeta, no kreatori su uspjeli oko lošeg naslova stvoriti iznimno negativnu atmosferu namještanjem ocjena, kritika, recenzija i intervjua vezanih za Dragon Age II, te patroniziranjem igrača i manipuliranjem njihovih aktivnosti. Bar se možemo veseliti svijetloj budućnosti BioWareove RPG revolucije.