box_artDeus Ex je legendarni akcijski FPS s RPG elementima iz 2000. godine kojeg je razvio Ion Storm, a izdao Eidos Interactive. Igra je izvorno razvijena za Windows računala s Unreal engineom, no zbog pozitivnog odjeka naknadno je razvijen za Mac OS i Playstation 2.

screen1Naziv: Deus Ex
Platforme: Windows, Mac, PS2
Izdavač: Eidos Interactive
Razvojni studio: Ion Storm
Godina: 2000.
Žanr: FPS sa RPG i stealth elementima
Multiplayer: ne

Deus Ex je legendarni akcijski FPS s RPG elementima iz 2000. godine kojeg je razvio Ion Storm, a izdao Eidos Interactive. Igra je izvorno razvijena za Windows računala s Unreal engineom, no zbog pozitivnog odjeka naknadno je razvijen za Mac OS i Playstation 2.

screen2U distopijskoj cyberpunk budućnosti igrač preuzima ulogu JC Dentona, novog nanotehnološki augmentiranog operativca svjetske antiterorističke organizacije UNATCO. Čovječanstvo je sasvim blizu potpunog kaosa, a posljednja je svjetska prijetnja pandemija “Gray Death” za koju postoji lijek, ali koji se distribuira ovisno o socijalnom statusu. Uz preostale užase koji se šire svijetom, elitističko ponašanje izazvalo je eksploziju terorizma i separatizma. JC Dentonu predano je vodstvo u njegovoj prvoj akciji protiv terorističke organizacije NSF, no tijekom izvršavanja ciljeva, JC počinje otkrivati anomalije u planu. Uskoro će biti stavljen između dvije vatre, a njegove odluke uvući će ga nepovratno duboko iza prividnog svijeta kojim je do tog trenutka bio okružen.

screen3Deus Ex na svojstven način inkorporira FPS i RPG elemente s avanturističkim i stealth žanrom. Nalik klasičnom shooteru, kretanje i borba odvijaju se iz prvog lica u realnom vremenu, ali mehanika igre većinski pripada RPG žanru. Za napredovanje ili istraživanje igrač je nagrađen skill pointovima koji se koriste za razvijanje Dentovih sposobnosti u 11 polja operativnih vještina, poput upotrebe pištolja, hakiranja računala ili plivanja. Nadalje, igrač može na Dentona instalirati nanotehnološke module koji mu omogućuju nadljudske sposobnosti poput iznimnog skakanja, nevidljivosti, povećane tjelesne snage ili preciznijeg ciljanja. Bez obzira na koncept koji se razvija tijekom prohoda, igra nudi jednako kvalitetno, ali posve različito iskustvo. Moguće je proći igru, a da nikoga uopće ne eliminirate, proći je da se igrača uopće ne spazi van storytelling sekvenca, koristiti samo eksplozive ili samo shocker, uopće ne razvijati vještine, ubiti i uništiti sve što se da, glumiti noir detektiva, kibernetskog razarača, koristiti nano-augove ili uopće ne koristiti ili bilo što drugo što igraču uopće padne na pamet. Module, kao i vještine, moguće je nadograđivati i međusobno kombinirati prema potrebama. S obzirom na utjecanje na svijet, mogućnosti su enormne, no to ne proizlazi iz same mehanike, koliko iz dizajna svijeta.

screen4U Deux Exu igrač se kreće sandbox prostorima koji omogućuju slobodno istraživanje. Primjerice, u New Yorku je istraživanje ograničeno na jedan kvart. No, sve su lokacije pomno razrađene od podzemlja do vrhova zgrada, a ciljevi su, koje Denton mora i ne mora izvršiti, narativno pokriveni i smisleni unutar priče i motivacije likova. Da bi se zadaci izvršili, postoje razne metode prohoda koje ovise o igračevoj mašti jer razine nude bogate mogućnosti prolaska. Svaki je prostor prohodiv bez obzira na metodu razvijanja Dentona pa je tako moguće primjenjivati stealth metode, hakiranje, elektronički bypassing, obijanje, frontalni sukob, nešto šesto ili sve po malo. Izvršiti upad iz zraka, provlačiti se kroz podzemne sisteme, udariti na prednja vrata, izazivati opću paniku stealth metodama ili pak učiniti sve to.

screen5Mnoštvo interaktivnih objekata mogu se iskoristiti proizvoljno, primjerice sastaviti piramidu objekata i koristiti nano module za penjanje i skakanje jer eto baš upravo ovdje želite ovu ogradu preskočiti i vidjeti što se sve baš ovdje može…ili ugušiti tugu neuspjeha u alkoholu, odigrati sam sa sobom partiju biljara, aktivirati nano modul za snagu pa se potući u lokalu. Neograničeno vrijeme omogućuje temeljito istraživanje. Ljepota je u tome što su se developeri pobrinuli za svaki milimetar prostora pa čak i kada se učini da ste otišli i ondje gdje niti developeri nisu, nešto otkrijete. Lokacije su natrpane tajnama, easter eggovima, sporednim pričama, sakrivenim NPC-ima i sasvim slatkim detaljima, jedinstvenim u Deus Ex svijetu. Nema copy-pastea, nema generiranja, sve što se u svijetu nalazi, ima svoj smisao ne za igru, već za svijet. Inteligentnost puzzle-dizajna razina i interaktivnost sadržaja na koju će igrači nailaziti doista djeluje kao opipavanje nečije genijalnosti. Većina igrača čak i nakon temeljitih višestrukih prolaženja kompletne igre još uvijek ne uspijeva otkriti sve i opet se, koliko god bili kreativni u svojim igrama, čini da su developeri i baš ovaj vaš opaljeni potez uzeli u obzir. Čar lokacija je i originalan način povezivanja i cjepkanja priče, lokacija i misija koje simulira život ili čak racionalnost novelističke priče, omogućuje emotivno vezanje za likove i mjesta i finiju koheziju onoga što se nalazi u njemu. Igra pamti što se u kojem dijelu učinilo, a na razne načine igračevi odabiri i potezi odlučuju o ishodima nekih dijelova priče. Najčešće se radi o neizravnom djelovanju pa se mogućnosti otkriju tek primjećivanjem i istraživanjem.

screen6Priča koju igrač proživljava u Deus Exu pripada u sam vrh storytellinga. Izgrađuje kompleksnu radnju inspiriranu teorijama zavjera, političkim igrama i relevantnim događajima dosadašnje političke povijesti. U mračnom tonu i zbivanjima potpuno smještenim tijekom noći, u priču o sudbini svijeta uvlače se Illuminati, M12, ECHELON i FEMA, Templari, Men in Black, kriptozoologija, izvanzemaljci, urote pandemija i pokreti otpora, tajne organizacije, hakeri, špijuni, bio-oružje, kibernetika, nanotehnologija i umjetna inteligencija, za početak. Uz spekulativno razmatranje političkih stanja i koncizno, tematski značajno filozofiranje o našem svijetu, izgrađuje se i osobna priča. Radnja kreće bezazleno, ali kako igrač napreduje, dubina, prožetost i kompleksnost se raslojavaju osvježavajući gameplay, a istovremeno intrigirajući igrača. Briljantna izvedba odnosa gameplaya i storytellinga završava klimaktičkim krajem koji će većinu ostaviti “otvorenih usta”, u najmanju ruku u potpunom zadovoljstvu utrošenog vremena. Igra je također prošarana šiframa i kodovima, dnevnicima, bilješkama, izvješćima i knjigama detaljiziranim referencama i aluzijama, a putem računala i javnih info-preglednika mogu se čitati e-poruke i dnevne vijesti. U igri je moguće pronaći i niz literarnih radova. Opširna količina tekstova služi simulaciji stvarnosti Deus Exa, daje uvid u dijelove priče, služi povremeno kao tutorial ili tips & tricks, otkriva tajne, a napisane priče, inspirirane sci-fi i cyberpunk autorima, služe zabavi. Denton je info-linkom spojen s različitim ljudima i bazama pa tijekom solo infiltracija komunicira s ljudima koji mu udjeljuju savjete, provode ga kroz misiju, daju informacije o svijetu ili su dio dijaloga.

screen7Izbornik omogućuje pregled nosive opreme, stanje zdravlja i nano-augmentacije te informacija koje se prikupe, no unatoč zanimljivosti inventorija, pomalo je smiješno što je moguće šuljati se kroz ventilaciju zgrade s raketnim bacačem, deset pušaka, pedesetak alata i deset kila različitog eksploziva. Kreatori nisu razvili ideju nano oružja pa Denton pripada skupini game likova s magičnim torbicama. No zapravo je jedini pravi manjak Deus Exa iznimno loš AI protivnika. Slabo reagiraju, ne primjećuju, zaboravljaju, ne razmišljaju, a kada otkriju Dentona, agresivno se kreću, nekontrolirano pucaju i stvaraju opći kaos. U to je vrijeme doduše bio problem kreirati AI za igre koje koriste stealth i sandbox kombinaciju. Između ostalog, i popularni serijal Tenchu, orijentiran na stealth, je imao isti problem koji su Ion Storm pokušavali razviti u igri Thief. Također, zbog RPG elemenata borba može biti frustrirajuća. S druge strane, kada igrač shvati propuste u ponašanju NPC-a, borba postaje bezazlena. Ipak, zbog svih ostalih aspekata koji su k tome upakirani u jedinstvenu atmosferu zahvaljujući briljantnoj elektronskoj glazbi Alexa Brandona i izvrsnim zvučnim i grafičkim rješenjima, laka borba i neadekvatan AI postaju sporedni.

Originalan, kompleksan i bogat, Deus Ex je ultimativno iskustvo koje poput vina s otjecanjem vremena postaje sve kvalitetnije, a koja će još dugo, dugo sloviti kao možda najbolji izraz gamerskog naslova uopće.