deadisland015Nakon što je objavljen kreativno originalan i intrigantan trailer za Dead Island, nešto što se tek priželjkivalo postala je jedna od iščekivanijih igara godine.

boxartNaziv: Dead Island
Platforme: Windows, PS3, Xbox 360
Izdavač: Deep Silver
Razvojni studio: Techland
Godina: 2011.
Žanr: FPS/RPG
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Core2Duo 2.66 GHz ili ekvivalent , 1 GB  RAM, NVIDIA GeForce 8600 GT, ATI Radeon 2600xt ili ekvivalentna grafička kartica, 512 MB VRAM, 2 GB HDD

Nakon što je objavljen kreativno originalan i intrigantan trailer za Dead Island, nešto što se tek priželjkivalo postala je jedna od iščekivanijih igara godine.

Multiplatformski Dead Island je 1st/3rd person survival horror s elementima RPG-a izdan za PC, PS3 i XBOX. S Chromeom kao pokretačem, razvio ga je Techland, a izdao Deep Silver.

Nakon uvoda poznatog iz trailera igrač može birati između četiri lika. Osim vizualno, funkcionalno se razlikuju svojom osnovnom oružanom specijalizacijom. Ispostavlja se kako ste vi i još troje jedini imuni na ugrize zombija koji su se preko noći pojavili na otoku užitaka, i sada se pridružujete preživjelima kako biste im svojom prednošću pomogli izbaviti se iz odmora iz noćne more. Selekcija lika ne utječe na mnogo toga, osim možda osobnog zadovoljstva. Većina igre prolazi u kombiniranom korištenju raznog oružja za blisku borbu koje dolazi u tri specijalizacije – melee, blades i thrown weapons, a četvrta – firearms, ne može se ni iskoristiti do kasnije faze igre kada je moguće naići na ponešto veću količinu vaternog oružja. Kada se i može, ne postoje značajne razlike između sposobnosti u korištenju vatrenog oružja od strane melee likova, kao što zapravo firearms lik nema nikakvih problema s korištenjem meleea. Uz to, postoji razinsko ograničenje na korištenje oružja pa se tako primjerice pištolj ni ne može koristiti dok se ne dosegne 10. level lika, što u konačnici znači da je odabir likova kozmetika koja otkriva prvi osnovni nedostatak igre, manjak replay valuea u aspektu likova i streljanje imerzije. Pitate li se što je s pričom i questovima, nema razlika.

deadisland014

Uvodno igranje karakteristično je po tome što nemamo pojma što igramo. Techland se ne šali, na raspolaganju nam je velik otok, a što više lutamo njime, otkrivamo da je sve više interaktivnih opcija integrirano i međuovisno o našim nastojanjima. Ovakva mješavina prioriteta rijetko se nalazi, no kako bi je se približilo, najjednostavnije bi bilo reći da je Dead Island spoj Elder Scrollsa III: Oblivion, Fallout 3, Grand Theft Auto i Left 4 Dead naslova koji su osnovali i utvrdili sve što se događa u Dead Islandu. Stoga, borba se vodi u realnom vremenu iz prvog ili trećeg lica protiv skupina zombija, sandbox prostor može se istraživati, likovi i oprema su nadogradivi, mogu se koristit vozila, a za izvršene zadatke i borbu dobiva se iskustvo.

deadisland015

Borba ima podjednako pozitivnih i negativnih aspekata. S predanošću programirana brutalnost pruža mogućnost raznovrsnog, agresivnog masakriranja živih mrtvaca na stotine načina i ishoda koji zbog intenziteta sukoba i vizualnih prezentacija lako pumpaju adrenalin i dovode igrača u osjećaj borbe za život, pogotovo kada momci okruže igrača ili ga iznenade u stupici. Vrste oružja i napada različito utječu na tjelesno stanje protivnika, a krvi i komada mesa ima u izobilju. Ljubitelji divljačkog batinjanja i općenito oni kojima je sječa zombija pojam zabave ovdje će se pronaći. Drugi će, međutim, primijetiti nedostatke. Osim čudne perspektive zbog koje ponekad izgleda kao da ne možete zamahnuti na pola metra, a ponekad kao da dosežete nekoliko metara u dalj, što bi neke moglo iritirati, postoji i taj magičan Dead Island udarac nogom koji ponekad gazi ono što je pred igračem, a ponekad izgleda kao Mr. Fantastic u akciji dok jednim udarcem odbija hordu na udaljenosti od dva metra. To arkadno stopalo presudni je potez u većini borbi, a često i posluži kao zamjena za prave udarce, odnosno pomogne u šparanju opreme. Unijeli su aspekt degradacije oružja, njegovim korištenjem se troši, ali implement je nerealan. Razumljivo je da se neka drvena daska može rastaviti na komade nakon puno udaraca, no čekiću se to nikada neće dogoditi. Ipak, troše se podjednako i iznimno brzo. Potraje li borba, potrebno je izvlačiti hrpu predmeta kako bi se dovršila. Valja imati na umu da je lik podležan stamini i ne može divljački mahati jer se rapidno umara, a nemali broj puta zombiji će se kao metci zabiti u vas i na mjestu vas ubiti. Nakon što se potrudite nadograditi i urediti oružje, postane iritantno. Još jedan aspekt koji može zasmetati je gotovo ekskluzivno melee borba. Moguće je pronaći vatrenog oružja i streljivo koje ćete potrošiti za čas, i u konačnici se vratiti batinjanju. Jasno, htjeli su reći da na otoku nije lako pronaći raketni bacač, no s druge strane tada su se mogli pobrinuti da oružja budu raznovrsna i da je za njihovo stvaranje potrebno pronaći materijala i prave ljude. Nešto takvo tek kasnije se ispostavlja prisutnim, mogućnost elektriziranja oružja ili dodavanja zapaljivosti, no mnogima će biti zlo od oblivionskog seciranja.

deadisland016

Pitanja koja su vezana za realističnost igre zapravo dolaze iz njenog nametanja. Dead Island želi biti survival igra koja simulira zombi apokalipsu na malom prostoru i s time u vidu uključuje mnoštvo takvih elemenata, od spomenutog sastavljanja oružja do potraživanja resursa. Problem je što iz tih elemenata izviru arkadne gluposti koje ne zanimaju jedan tip igrača, ali će ići na živce drugima. Primjerice, svi likovi u igri ponašaju se kao da na otoku ima jako malo resursa kojih nestaje i teško ih je pronaći, no mjesta gdje su resursi nabavljivi se obnavljaju. Stoga situaciju u igri ne možete shvatiti ozbiljno, ako vam ženska s cicetinama u bikiniju, kojoj jasno ne pada na pamet odjenuti se, plače o tome kako će umrijeti od gladi, a lijevo od nje je hladnjak s obnovljivim resursima. Igračima arkade se fućka, onima koji bi ipak htjeli iskusiti ideju Dead Islanda narušava osjećaj survivala.

deadisland018

Igrač dobiva questove od mnoštva ljudi, a zadaci ga potiču da se kreće duž otoka i priprema pristup rješavanju problema. U tome pomaže korištenje vozila, iako će zbog grozne fizike i slabe vidljivosti nekima dići tlak. Zadaci nisu naročito kreativni, ništa što prije nismo vidjeli i nekome koga zanima batinjanje sasvim dovoljni, ali s druge strane po svojoj prirodi često apsurdni, a ispostavlja se da nitko na otoku ništa nije sposoban učiniti osim igrača. Svi oni čuče u svojim bazama uvijek na istom mjestu s istim problemima, a igrač se smiče svijetom i bori s tisućama respawnajućih zombija. Jedini pravi interes zadataka je dizanje iskustva i grindanje koje otključava nove bonuse na štetu, nadogradnju i poneke vještine, a sve ostalo nije relevantno, pa tako zadaci ne uključuju bilo kakvo produbljenje svijeta Dead Islanda. Uz ovaj aspekt dolazi nekoliko stravičnih bugova koji se ne moraju, ali mogu pojaviti. Isključivanje i uključivanje questova bez pitanja, potrebno ponovno posjećivanje likova da bi se quest aktivirao, checkpoint sistem snimanja koji vas može vratiti nekoliko sati igre unatrag i poništiti masu obavljenog posla, i slično. Razumljivo je, koga to ne dohvati, igra mu je puno zabavnija, ali koga dohvati, taj će ih prokleti do smrti.

EDG232.h_dead.s_7

Razgovaramo li o atmosferi, iskustva su također podijeljena. Iako adrenalin može dobro tresti, a iz nekih perspektiva upravo je genijalan odabir ovako lijepog okruženja za inače mračnu tematiku, no pitanje je perepcije koliko zapravo jezivo može biti kada je jedini doista horror element igre zombij sam, a ostalo podsjeća na Grand Theft Auto Vice City. Možda se u konačnici više “smijeha” pobuđuje razvojem situacija, nego li horrora. Uz loše glasove i plastičnost likova, ne pogađa vidjeti kako u bazenu punom krvi otac drži mrtvu obitelj. Naprosto ne pogađa. Priča nije za pamćenje, a zbog mnoštva grafičkih bugova – koje opet možete, a i ne morate doživjeti – zaista teških bugova, poput raspadanja tekstura, Dead Island opet i ovdje u sebi ima klicu nevaljalosti koja mu ruši kredibilitet. Vrijedi spomenuti da njegov multiplayer mod do 4 igrača, kao i većina multiplayera, znatno povećava razinu zabave, koja doduše ne proizlazi iz igre, već iz igrača.

EDG232.h_dead.s_8

Dead Island čudo je od igre. Količina sadržaja kao interaktivnih mogućnosti i količina sadržaja kao skupa koncepcija i ideja doseže u rezultatu zaista neobične iskustvene proporcije. Možemo je istovremeno percipirati kao odličan i hrabar naslov do grla natrpanog neiscrpnim igrivim aspektima, a možemo reći i da se radi o najobičnijem poluproizvodu bez ikakve originalnosti i očigledno nedovršenim mehanikama igre. Dead Island je, međutim, neizraziva masa koja nikako ne može biti samo jedno od ova dva pogleda, već je mješavina iz koje negdje čini igrače zadovoljnima, negdje ih izbezumljuje, a najviše sebe čini prosječnom. U svakom slučaju vrijedi pokušati odigrati, a ako izbjegnete užasan broj bugova (između ostaloga i korumpiranje save datoteka), biti će Dead Island ugodno iskustvo.