Chrono_Cross_0_100Chrono Cross je fantasy RPG za PSX konzolu iz 2000. godine kojeg je u svom zalasku razvio Square kao indirektni nastavak klasika Chrono Trigger. Za Chrono Cross okupljen je tim koji je radio na Chrono Triggeru te eksperimentalnoj igri Radical Dreamer, povezanoj s radnjom oba Chrono naslova, a direktorsku palicu preuzeo je Masato Kato, izvorno kreator priče i scenarist sva tri naslova.

Chrono_Cross_0_250

Naziv: Chrono Cross
Platforme: PSX
Izdavač: Square
Razvojni studio: Square
Godina: 2000.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Chrono Cross je fantasy RPG za PSX konzolu iz 2000. godine kojeg je u svom zalasku razvio Square kao indirektni nastavak klasika Chrono Trigger. Za Chrono Cross okupljen je tim koji je radio na Chrono Triggeru te eksperimentalnoj igri Radical Dreamer, povezanoj s radnjom oba Chrono naslova, a direktorsku palicu preuzeo je Masato Kato, izvorno kreator priče i scenarist sva tri naslova.

Svijet Chrono Crossa je u načelu Zemlja gdje postoji sličan razvoj povijesti kao u stvarnosti, od prahistorije do tehnološki napredne budućnosti, uz tu razliku što je igra prožeta elementima fantastike. Chrono Cross nije problem pratiti bez prolaženja Chrono Triggera, iako je izravno povezan s njim i prožet referencama, ali je istina da će oni koji prođu Chrono Trigger, pa čak i Radical Dreamers, moći sveukupnu radnju bolje smjestiti tijekom igranja Chrono Crossa. U Chrono Crossu igru započinjemo kao mladić Serge u malenom ribarskom selu na glavnom kontinentu arhipelaga El Nido. U naizgled bezazlenom sakupljanju materijala za prijateljičinu ogrlicu, Serge doživljava neobjašnjiv susret i pada u nesvijest. Nakon buđenja na istom mjestu gdje je pao, nitko ga ne može prepoznati. U nastojanju da otkrije što mu se dogodilo, tihog protagonista će sudbina povesti u avanturu epskih proporcija.

Kreatori Chrono Crossa htjeli su elementima igre ponuditi nov izazov igračima što je rezultiralo jedinstvenim sistemom borbe i razvoja lika. Drugi interes bilo je distanciranje naslova od Final Fantasyja.

Chrono_Cross_1_250Igrač upravlja likom u 3D interaktivnom prostoru koji je ograničen područjem prohodnosti. Postoji unaprijed određen broj lokacija koje se može istraživati, a između njih kreće se po prekrasno dizajniranoj karti svijeta. Za razliku od većine JRPG-ova gdje su borbe s kreaturama nasumične, u Chrono Crossu kreature se kreću stvarnim prostorom i možemo birati želimo li se s njima sukobiti. Igra je ultimativno linearna, ali u smislu usmjerenja prema pričanju jedne priče. Istovremeno pruža vremena i mogućnosti istraživati El Nido. Kroz dijaloge se natukne ono sljedeće što bi se trebalo učiniti, ali igrači uglavnom sami moraju pronaći, istražiti i zaključiti što i gdje da bi napredovali. U kontekstu priče, mnogo je likova, skrivenih stvari i događaja podložno igračevim odabirima pa dva igrača mogu na različite načine prolaziti radnju i završiti igru. Zbog toga što je po interaktivnom i pripovjedačkom sadržaju Chrono Cross iznimno bogat, posjeduje veliku vrijednost ponovnog igranja. Autori su na to i računali pa su omogućili biranje opcije New Game+ gdje igrač zadržava sve što je imao iz prošle igre. Omogućen mu je turistički prolazak kako bi se mogao usmjeriti na druge stvari koje ga zanimaju poput novih dijelova priče, otkrivanja propuštenih stvari i tajni, posebnih bitki, alternativnih završetaka, sakupljanja elemenata, povećanja broja likova i tako dalje. Ako će vam se igra svidjeti nakon prvih 30-50 sati koji će vam biti potrebni da je prođete, gotovo sigurno ćete je ponovno zaigrati.

Chrono_Cross_2_250Chrono Cross nema klasično sukobljavanje, XP i level up. Umjesto toga, princip je temeljen na razvijanju kroz iskustvo novih lokacija i dijelova radnje. U borbama na svakoj novoj lokaciji i u svakom novom dijelu igre likovi dobivaju sitne bonuse, a zatim nakon dovoljno borbi u tom određenom mjestu konačan bonus na 7 osnovnih atributa. S tim bonusom lokacija je „pokorena“, ali borbe mogu poslužiti drugim svrhama, poput sakupljanja materijala za oružja. Također, likovi dobivaju bonuse na atribute nakon borbi protiv glavnih neprijatelja, te posebne zvjezdice. U Chrono Crossu, šest vrsta elemenata su magijski napadi koji mogu biti kupljeni, pronađeni u škrinjama, dobiveni od kreatura ili ukradeni tijekom borbe. Uz neke iznimke, svaki element može biti postavljen na bilo kojeg lika. Elementi se, slično opremi, postavljaju u jedinstvenu tabelu prema snazi i količini, ovisno o vašoj strategiji na više ili niže razine, a tabela se širi ovisno o broju stečenih zvjezdica. Slabosti na elemente riješeni su suprotnošću – napadanjem plavog lika crvenim atributom čini mu se više štete, ali i obratno, napadanjem crvenog lika plavim atributom proizvodi isti efekt. Taj faktor smisleno je povezan s pričom.

Chrono_Cross_3_2503D borba je sistem rundi gdje se do tri lika kojima igrač upravlja sukobljavaju s protivnicima u izmjeni poteza bez vremenskog ograničenja. Tijekom borbe igrač može birati četiri akcije: fizički napad, magija, obrana ili bijeg. Da bi igrač mogao bacati elemente, mora napadati fizičkim napadima koji imaju tri razine postotka šansi da pogode, te ovisno o uspješnosti nanizanih udaraca, za korištenje se otvaraju razine namještenih elemenata. Svaka akcija troši staminu pa postoji kružna izmjena obrane i napada. Igrač strateški kombinira različite napadačke principe i tempo jer likovi mogu odskočiti i mijenjati tip akcije u bilo koje vrijeme. Postoji i ikona od tri polja koja mijenjaju boju ovisno o bačenim elementima. Kada je ikona u jednoj boji, otvaraju se mogućnosti za kombo-vještine koje imaju određeni likovi u paru, kao i mogućnost prizivanja kreatura u bitku. Sposobnosti likova pojačavaju oružja, oprema, posebne vještine i razni dodatni predmeti. Značajna je karakteristika i bezuvjetno bježanje iz borbe neovisno o protivniku, a izbačeno je i umiranje likova. Mogu pasti tijekom borbe, no nakon nje svi ostaju aktivni s najmanje 1 bodom zdravlja.

Chrono_Cross_4_250Borba je izbalansirana i nenametljiva. Autori je nisu htjeli gurati u prvi plan već su je prilagodili tečnosti igre i interesu igrača pa je Chrono Cross odličan i za neiskusne. Dapače, sistem borbe i razvijanja lika je tako elegantan da samozatajno pada u drugi plan spram srca Chrono Crossa – priče.

Chrono Trigger je kroz pamtljive likove prezentirao kompleksnu radnju s okosnicom ideje putovanja kroz vrijeme u jednoj vremenskoj liniji. Chrono Cross ono stvoreno u Chrono Triggeru uzima za temelj izgradnje deseterostruko kompleksnije priče, upličući paralelne dimenzije različitih vremenskih tokova i mnoštvo novih likova koji su povezani s većinom onoga iz Chrono Triggera. U Chrono Crossu raspolažete mogućnošću igranja s 45 različitih likova (izvorno preko 60) od kojih više od polovice igra važnu ulogu u priči. Osim njih, u igri se pojavljuje nekoliko desetaka važnih lica koja utječu na radnju, a svima je moguće otkriti prošlost, motive i odnose. Karakterističnost likova su istaknute različitosti osobina koje se jednim dijelom iskazuju kroz naglaske i slengove u dijalozima. Poznati dizajner likova Nobuteru Yuki pobrinuo se za vizualnu upečatljivost što je rezultiralo kultnim statusom nekih kreacija, poput glavnog antagonista Lynxa ili njegove pomoćnice Harle.

Chrono_Cross_6_250Duboke dimenzije priča dobiva zbog zadiranja u više od teme putovanja kroz vrijeme. Dijalog i radnja Chrono Crossa misaona je dijalektika u kojoj je Kato dao sve što je mogao. Priča se, primjerice, bavi bitkom, svrhom života, principima evolucije, pravom na izbor, sudbinom, vjerom, opstankom jačeg, problemom slobode odluke njihovom moralnošću. Kato propitkuje shvaćanje svijeta i života, te nas upoznaje s idejom suprotnosti, idejom opozicijskih sila koje čine harmoniju svijeta. Chrono Cross je u svojoj potpunosti temeljen na suprotnostima pa Kato sukobljava ljubav i mržnju, želju i realnost, elemente od koji je svijet tvoren, život i smrt i tako dalje, a detalj suprotnosti pojavljuje se suptilno na svakom koraku u dizajnu igre. Radnja razvija ideju putovanja kroz vrijeme, raskola sudbine, dualnosti ličnosti, vrijednosti života, prava na ubojstvo, te se kritički osvrće na ljudsko uništavanje vlastitog planeta i vlastite vrijednosti. U dijaloškom propitkivanju koje savršeno liježe u imerzivnu radnju Kato želi ponuditi odgovore na pitanja tko, zašto, kako i čemu. Njegovo filozofiranje ne ostaje u okvirima dijaloga pa da takvo bude suvišno, već se ta pitanja pojavljuju sama po sebi, kako radnja uzima maha. Dapače, čak i tehnički elementi igre poput „save game“ postaju predmeti relevantnog značenja. U zbivanje, kao esencijalni dio priče, upliće se nekoliko povijesnih doba Chrono svijeta, paralelne dimenzije, tehnologija, računala, mitološka bića, entitet sudbine, planeta i boga, genetika, evolucija reptila, etika čovjeka i tako dalje. Inteligentno i kreativno, Chrono Cross ne može obrisati pod s tek nekolicinom drugih igara.

Ali, Chrono Cross se, tj. Masato Kato, ponad svega bavi temom ljubavi i harmonije. Njega najviše zanima imamo li svoje mjesto u svijetu. Imamo li svoj harmonijski par? U mnogočemu, epska radnja Chrono Crossa tužna je priča traženja i nadanja. I tu se, s obzirom na igru, javlja jedna mana. Naime, zbog velikog broja likova i slobode odabiranja putova, postoje realne šanse da neki igrači promaše esencijalno važne dijelove radnje. Uz spomenutog Sergea i Lynxa, treći radikalno relevantan lik jest Kid, djevojka koja se Sergeu pridružuje na početku igre. Bez ijednog od njih troje, priča faktički pada u vodu, ali zbog mogućnosti da ne prolazite s Kid, kao i zbog mogućnosti da čisto slučajno propustite za radnju, kraj igre i odnose među likovima iznimno važne stvari, igra može na kraju djelovati pogrešno, nedorečeno ili dapače isprazno. U konačnici, Kid je kontroverzan lik oko kojeg su se podijelila mišljenja. Jedni je obožavaju, drugi je mrze. Ako vam se Kid ne svidi, Chrono Cross gubi jedan komad vrijednosti. Ako vam se Kid pak svidi ili se s njom povežete, Chrono Cross dobiva jednu dodatnu težinu ljepote. Zašto su to tako napravili nije sasvim jasno, ali u svakom slučaju igra u sebi ima jednu dozu samouništenja upravo zbog velike slobode igranja s likovima pa valja biti oprezan.

Chrono_Cross_7_250Grafički, igra je za svoje vrijeme bila skok naprijed. Iskoristila je mogućnosti konzole do mjere do koje drugi nisu niti sanjali, a u mnogočemu grafički gazi i generacijski mlađe konzole i računalne igre. Kreatori su smjestili svijet u tropsko-postapokaliptični dizajn iz kojeg na svakom koraku izvire moć vizualne ljepote, pun pogodak za ukupan ugođaj. Kreirali su mnoštvo zanimljivih i zabavnih bića za borbe, a likovi imaju jednu finu liniju između anime-djetinjastog i ozbiljnog izražaja. Unutar borbe, grafika modela parira i PS2 konzoli, a specijalni efekti napada su ponekad i očaravajući: vizualno efektivni, puno njih fantastični, a istovremeno dinamično kratki. Uz niz detalja o kojima sada ne valja pričati, postoji i jedna intrigantna sekcija igre gdje je prostor inspiriran umjetnošću Van Gogha i Eschera. Točku na i genijalnosti Chrono Crossa stavio je skladatelj Yasunori Mitsuda koji je za danas legendarnu glazbu Chrono Crossa dobio niz nagrada. Uistinu, njegov prekrasan, jedinstven soundtrack od preko 50 skladbi smatra se vrhom glazbene produkcije unutar svijeta igara, a glavna tema Chrono Crossa, uvodna pjesma koja se pojavljuje kada se igra pokrene – The Scars of Time – postala je ikonskom skladbom.

Valjda je sama sudbina htjela da dream team razvojnog tima Chrono Crossa učini od njega svoja životna djela, stoga jedino što još za Chrono Cross preostaje reći jest da je remek djelo igraće umjetnosti.