AC3Batman: Arkham City s kraja 2011. godine nastavak je megapopularnog Arkham Asyluma, jednog od ugodnijih gamerskih iznenađenja posljednjih godina. Rocksteady Studios, developer prvog naslova razvio je i drugi, a naslov su plasirali Warner Bros i Square Enix za PS3, XBOX i PC.

 

box_artNaziv: Batman: Arkham City
Platforme: Windows, PS3, Xbox 360
Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
Razvojni studio: Rocksteady Studios
Godina: 2011.
Žanr: Akcijska avantura
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz ili AMD Athlon X2 4800+, 2 GB  RAM, NVIDIA GeForce 8800 GT 512 MB ili ATI Radeon HD 3850 512 MB grafička kartica

Batman: Arkham City s kraja 2011. godine nastavak je megapopularnog Arkham Asyluma, jednog od ugodnijih gamerskih iznenađenja posljednjih godina. Rocksteady Studios, developer prvog naslova razvio je i drugi, a naslov su plasirali Warner Bros i Square Enix za PS3, XBOX i PC.

Radnja igre izravno se nastavlja na Arkham Asylum, godinu dana nakon događaja prvog dijela. Zasluge za Jokerov pad preuzeo je Quincy Sharp i počeo Gotham koristiti za vlastite ciljeve. Rješavajući se opozicije silom i zakonima, kupuje dio grada i pretvara ga u zatvorenički kvart gdje uz kriminalce i superzločince smješta i nepodobne. U Cityu se nađe i oteti Bruce Wayne. Uz pomoć Alfreda uspijeva se osloboditi i doći do svog odijela, kada započinje istraživati, čini se, poman plan iza krinke kaosa.

Igrač preuzima ulogu Batmana i kreće se sandbox prostorom na kojem, uz potpuno slobodu kretanja,  ima mogućnost istraživanja svakog kutka. Za usporedbu s Arkham Asylum, City je vidno višestruko veći i kompleksniji, a Batmanu su dane i razvijene sve interaktivne slobode iz prošle igre. Općenito govoreći, City je višestruka nadogradnja na prošli naslov, pa kao iskustvo spram Asyluma ne može podbaciti. Pitanje je tek, kako se noviteti ponašaju.

AC1

 Novi, otvoreni i grafički detaljiziran prostor Gothama daje mu osebujnost za kojom svaki mali betmen žudi, ali su nove mogućnosti kretanja, sitne ali efikasne izmjene, one koje uzdižu osjećaj tamnog viteza. Kliženje zrakom pomoću plašta redizajnirano je i vjerodostojnije Batmanovim sposobnostima – zrakom se kliže većim distancama, klizi s krova na krov i mjesta na mjesto što podaruje igraču slobodu kreativnosti  uz mogućnost kombiniranja s drugim iz mnoštva Batmanovih poteza. Najvažnija je integracija grappleguna i glidinga, omogućujući kombiniranje glidea i swinga koje, osim briljantnog osjećaja kretanja, doista fenomenalno nadograđuje uživljenje u ulogu, akciju i strategiziranje. Kod sve iskusnijih igrača, mnoštvo kontrola koje se nadovezuju dovoditi će do sve boljih samo-proizvedenih situacija jedinstvenih svakom igraču ponaosob. Sitni detalji u animacijama, pokretima i kameri, vješanje za objekte naglavačke, dodatni pokreti, nove kontrole koje se situacijski primjenjuju, nadograđeni Line Launcher s tonom novih opcija – Batman je na zadovoljstvo igrača suštinski oprirodnjen i kao simbol tim više uzdignut.

AC2

Borba je također zadržana iz prošlog dijela. Situacijski i kombo potezi koje Batman izvodi prošireni su spektrom mogućnosti. Uz nove poteze protiv jednog ili više protivnika u slučaju napada ili obrane, Batman uzima u obzir okolinu u kojoj se nalazi, pa je moguće koristiti objekte, zidove, druge protivnike, njihovo oružje i više njih odjednom tijekom borbe koja ponekad izgleda zastrašujuće nerealno, a ponekad filmski genijalno. Stealth mogućnost koja je prisutna u Batmanu, prikradanje i tiho onesposobljavanje protivnika nadograđeno je s više opcija, a Detective Mode koji služi za strategiziranje i istraživanje okoline u potrazi za solucijama nadograđeno je degradacijom – u njemu se teže snalaziti, i lakše identificirati samo funkcije – iskoristive objekte i protivnike, pa igrači neće, kao u prošlom nastavku, igrati čitavo vrijeme kroz njega, već će ga koristiti u nuždi.  Mlaćenjem protivnika Batman sakuplja XP koji pri level upu omogućuje nadograđivanje tjelesnih sposobnosti i oklopa, što se isprva čini kao prebrzo stjecanje prednosti, ali protivnici lako stvore probleme – nonšalancija ne prolazi olako, naročito ne za neiskusne.

AC3

Doduše, kao i u prethodnoj igri, zadržan je isti problem koji će smetati jednoj sumi igrača – činjenica da ustvari doista Batman nešto čini, a ne mi. Uz tonu stvari koje Batman može raditi, zapravo su sve one uvjetovane triggerima. Ako bismo se napamet zaletjeli poprijeko cijelog Arkham Citya, bilo bi dovoljno stiskati one tipke koje se na ekranu prikažu, pa da prođemo bez problema. Sve što Batman može određeno je kontekstom koji odabire igra. Tučnjava po sebi, koliko god bila zabavna, toliko se svodi na sumanuto klikanje jedno te iste tipke, a Batman je taj koji poteze izvodi za nas. Sve kontrole kretanja osim WSAD strpane su na SPACE tipku, što znači da je u kompleksnijem okruženju dovoljno udaranje iste tipke, pa da Batman sam sebe izvuče iz problema, a doista se ne može dogoditi da negdje krivo koraknete i ozlijedite se. Od čitavog okruženja Batman je savršeno osiguran i kontrolama pokriven. Isto vrijedi za problematske situacije tijekom misija i radnje – sve što se događa, Batman poprati komentarima (ili igra sama tako da velikim bijelim slovima točno napiše što gdje treba) i pokaže kako se nešto može riješiti, a stealth situacije su dodatno kontekstualiziranje tako da igra automatski pokazuje što stisnuti, da bi se Batman ponovno sam izvukao iz problema. Nije istina da u igri ponekad nije potrebno razmisliti, ali sve u svemu radi se o prilično priglupom gejmanju u kojem igrač ne utjelovljuje Batmana već mu Batman dozvoljava da malo s njim upravlja.

AC4

Priča je jednako kvalitetna kao prvi dio, dapače, i bolja nego u prvog naslova, pružajući više uzbuđenja, više zanimljivih i igrivih likova (primjerice Catwoman) i snažnije obrate. Radnja je interesantnije kontekstualizirana kroz grad koji će se prevrnuti naopako, a uz glavne zadatke velike varljivosti pojavljuje se niz sporednih misija koje različitošću intenziviraju kaotičnost i akciju, ali i radnju. U svijet su također integrirane Riddlerove zagonetke i hrpa mini-igara koje istovremeno treniraju igračeve sposobnosti i daju mu bonuse. Grad je natrpan s opcijama i moglo bi se reći da su developeri Arkham Citya od rijetkih ljudi koji shvaćaju sandbox pojam – pojam pješčanika gdje se – igra. Uz to, kao i prošli naslov, ponuđeni su posebni arcade modovi gdje se igrači mogu zabavljati s mini-igrama i natjecanjima van kampanje, primjerice odabrati Robina i mlatiti se protiv horde negativaca s ciljem ganjanja bodovnog rekorda. Skrivene tajne, otključavanje likova i drugi klasični konzolaški modovi posve su nenametljivi igri – igrač se može baviti svim tim elementima poradi zabave i znanja, ali ih istovremeno može preskočiti bez osjećaja gubitka vrijednosti na gameplayu – kampanja je dužinom i sadržajnošću posve zadovoljavajuća. Stoga, unatoč mnogim pojednostavljenjima u osnovi igre, Batman nadilazi glupost konzolitisa i, možda najvažnije, ne nastoji retorički varati igrače.

AC5

Bogat detaljima, predan Batmanu kao ikoni kulture, izvrsno optimiziran za sve platforme i prikladan svim vrstama igrača, Arkham City je izvrstan nastavak, igra kao takva, a i po mišljenju autora ovih redaka i ponajbolji naslov 2011. Njegova jedina mana je prikrivena simplifikacija, ali zbog mnoštva drugih prednost rijedak je naslov kojem se to naprosto oprosti, odnosno za koje se ne mari.