box_100Kao najnoviji u nizu naših članaka o klasičnim video igrama donosimo vam recenziju Baldur’s Gatea, prve igre vjerojatno najslavnijeg RPG serijala do sada.

pic1t

Naziv: Baldur’s Gate
Platforme: Windows
Izdavač: Interplay
Razvojni studio: Bioware
Godina: 1998.
Žanr: RPG
Multiplayer: da, kooperativni za do šest igrača

Baldur’s Gate je računalni RPG naslov iz 1998. godine, danas poznate, a tada opskurne tvrtke Bioware, razvijen i izdan uz pomoć Interplay Entertainmenta odnosno njihove interne grupe Black Isle. Za potrebe igre Bioware je licencirao pravila Advanced Dungeons & Dragons igre, a njihova inicijalna ideja bila je prenijeti legendarni svijet i mehaniku u računalni svijet.

Setting je temeljen na Forgotten Realms D&D settingu osmišljenom 1967. godine te se koriste baština i pravila igre. Radnja je konkretno smještena na zapadne obale Faerûna, Sword Coast, jezgru avanturizma s influentnim gradom Baldur’s Gate na sjeveru regije. U uvodu, učimo da je igrač kao siroče uzet pod okrilje maga Goriona zajedno s prijateljicom Imoen. U posljednje vrijeme odnosi raznih frakcija međusobno se urušavaju. Na pomolu je veliko zlo, te Gorion, sluteći da je igrač tražen, upućuje ga da pobjegne iz mjesta u kojem je odrastao. U noći bijega demonski vitez, glavni brutalni antagonist s kojim smo upoznati u uvodnoj animaciji, nalazi Goriona koji žrtvuje život kako bi spasio igrača, te on, jednom kada stiže na sigurno, počinje razotkrivati pozadinu zbivanja.

pic2tIgrač kreira lika prema pravilima AD&D igre, prilagođenima računalnoj konverziji. Bira spol, jednu od mogućih rasa – human, dwarf, elf, half-elf, gnome ili halfling, klasnu orijentaciju, glavne atribute i vještine. Rase su inkorporirane u svijet te ovisno o odabiru utječu na igračevo iskustvo igranja bilo u vidu borbe, bilo komunikacije s NPC-ima. Igra nudi informacije o svakoj rasi i upućuje na moguće arhetipe, ali sam igračev lik može biti bilo kakav, ovisno što igrač želi. U D&D-u postoji šest atributa koji određuju sposobnosti lika – Strength, Dexterity, Constitution, Intelligence, Wisdom i Charisma. U logici igre, pretpostavlja se da je vrijednost svih atributa prosječnog čovjeka 10. Povećanjem i smanjenjem vrijednosti atributa prema zadanim pravilima, lik dobiva ili gubi razne bonuse koji utječu na ishod interakcije sa svijetom. Igrač zatim odabire jednu od mogućih klasa koje pretpostavljaju njegovu profesiju, tj. Fighter, Ranger, Paladin, Cleric, Druid, Mage, Thief ili Bard te nadalje odabire specijalizaciju u načinu borbe. U izvornom formatu D&D ima mnogo pravila i uključuje korištenje mnogih vještina, ali u igri je koncept jednostavniji. Igrač bira sliku za profil svog lika, boje odjeće, njegov glas i ime te započinje avanturu.

pic3tKretanjem na 2D mapi s pogledom odozgo, ekran je specifično podijeljen. U sredini se nalazi prikaz prostora kojim se igrač kreće i stupa u interakciju. S desne strane nalazi se preglednik članova igračevog tima, a s lijeve izbornik koji uključuje pregled karte, inventorija i statusa lika, preglednik magije, dnevika te opcija. U dnu nalazi se preglednik akcija koje se događaju na ekranu, te ispod toga niz opcija za čitav tim, poput rasporeda likova u formaciji i mogućnosti koje svaki pojedini lik u timu može koristiti. Igrač mišem upravlja timom, te odabire lokacije kretanja i objekte s kojima želi ući u interakciju. Iako može biti sam, igra je uglavnom dizajnirana i prilagođena timu, pa se igraču tijekom igre pridružuju različiti NPC-i kojima može upravljati u tzv. partyju i koji utječu i na stanje u svijetu.

D&D uključuje uspoređivanje brojevnih vrijednosti i bacanje kockica za sve akcije koje lik čini. Iako se Biowareov projekt uzeo s podsmijehom, oni su izvrsno prenijeli mehaniku pretvorivši je u real-time borbu dok se sve D&D-ovsko, npr. odnos bačenih kocki, odvija u pozadini. U sukobu, igrač može real-time odabirati koga i kako napadati te iznositi razne naredbe različitim likovima, ali ima i mogućnost pauze. Pauziranjem se zaustavlja akcija i može u miru razmisliti i selektirati što s kojim likom učiniti. U pregledniku akcija, može odabrati želi li vidjeti osnovne ili detaljne informacije, pa je igra tako pristupačna i iskusnim znalcima D&D-a. i onima koji se s D&D-om nikada nisu susreli, pa je u tom označila i kretanje žanra i produkciju budućih igara.

pic4tIako postoje kombinacije poput tima warriora koje čine borbu lakšom, igrač nikada ne može biti niti siguran na što će naići, niti kako bi borba mogla završiti. Slično mnogim D&D kampanjama, prve razine likova uvijek su najteže, a Baldur’s Gate igra zahtijeva oprez, pogotovo iz razloga što najveći dio vremena igrač provodi slab. Ishod borbe može zavisiti od najmanjih sitnica, poput odabira koji član ulazi prvi u prostoriju i koja magija će se gdje baciti, a niti veliki broj članova tima ne znači jasnu prednost. U široko istraživom svijetu igrač nigdje nije siguran i uvijek može naići na snažna bića ili imati neobičnu (ne)sreću u borbi. Ukoliko ne uspijeva pobijediti, igrač je prisiljen dobro razmisliti o strategiji, a nakon svega, XP nije lako sakupiti. Razvoj lika napretkom kroz levele utječe na zdravlje, a mnoge su vještine drugačije inkorporirane nego li u pravom D&D, no njihov razvoj ovisi o klasi, pa primjerice warriori dobivaju prednosti od specijalizacije oružje, dok spellcasteri dobivaju nove čarolije. Ipak, glavna je poanta u šarolikoj opremi koja nudi različite bonuse na različite aspekte likova, uključujući i glavne atribute. Niz vrsta opreme moguće je kupiti, ali se najbolje stvari nalaze u lootu. Minus u borbi su česti promašaji i NPC-a i likova, dječja bolest novog sustava borbe, pa se često sukob nepotrebno oduži.

pic5tOpširan svijet podijeljen je na niz lokacija koje su međusobno povezane putevima, a igrač ih posjećuje preko korisne mape koja bilježi nova područja i kasnije omogućuje brže putovanje. Najveće oduševljenje izazvala je nelinearna igra i mogućnost istraživanja čitavog svijeta i obavljanja bilo kojeg zadatka u bilo koje vrijeme, dok istovremeno, iako se može potpuno napustiti glavna radnja, igra već nekako dovodi igrača do idućeg čina ili ga podsjeća na glavnu radnju. Uložen je veliki trud u atmosferu, glazbu, grafiku i zvuk (prema izračunima, posao koji su tada obavili za Baldur’s Gate prelazi 90 godina rada jednog čovjeka), ali je zbog niske rezolucije grafike kretanje mapom i pregled nezgrapan, a najveći je problem što je dobar dio velikih mapa interaktivno pust. Iako se na svakoj nalazi mnogo detalja, tajni, sporednih i slučajnih događanja, mape su prevelike i prisutan je fog of war, pa često igrač luta prostorom bez da išta ima za raditi osim klikati, te jednako tako ne može brzo preskakati kroz mapu, već mora raditi krugove kako bi došao do neke željene točke. Dizajn svijeta ima i dva omanja problema. Jedan od njih je povremeno nezgrapno nizanje različitih triggera skripti, što ponekad igri da ton neurednosti, posebno u slučajevima različitih nasumičnih susreta NPC-a i PC-a. Drugi je problem što, za razliku od vanjskog svijeta gdje se okoliš izmjenjuje, unutrašnji prostori, koji su u gradovima često kopirani, ostaju istovrsni.

pic6tIgrač i NPC-i izmjenjuju razgovore u aktivnom dijalogu koji je za današnje standarde i naivan i suviše eksperimentalan, ali je u ono vrijeme nudio značajnu količinu intrige. Kako igra odmiče, dijalog i reakcije NPC-a postaju sve bolje, no u smislu ishoda razgovor je uglavnom fokusiran na borbu pa je primjerice pacifistički pristup na dulje trake nemoguć. Najvažnije po iskustvo Baldura čine likovi koje igrač susreće putem i koji mu pomažu sudjelovanjem u timu. Slično japanskom RPG-u, likovi su detaljnije izraženi, nose svoje osobnosti i navike, glasove i dizajn, dijele mišljenje, nose skrivene motive i kako igra odmiče, postaju sve važniji. U igru je inkorporiran i D&D sustav alignmenta te ovisno o tome što igrač čini i kuda avantura vodi party, likovi se mogu buniti, predlagati nešto drugo, međusobno se ne podnositi ili preferirati ili čak odlučiti napustiti tim ako se vaše akcije ili ostali suputnici kose s njihovim načelima, a ukupno zajedno utječu na stvari kojih djelomično igrač niti ne može biti svjestan, već se ispostavlja kasnije, bilo u nekom omanjem sporednom questu ili glavnoj radnji, što na kraju sve zajedno dovodi do iznimnog iskustva.

Baldur’s Gate je u ono vrijeme, iako ne ispoliran, i probio led i postavio nove standarde, uključujući u sebe sve najvažnije stvari dobre RPG igre i štoviše, pomičući ih naprijed, ali ono najvažnije, slično prvom Falloutu, omogućio je prostor za razvijanje nastavka, budućeg remek-djela.