cropping_100Uskoro će Assassin’s Creed: Brotherhood biti izdan za računala, a mi ćemo povodom toga objaviti recenzije ranijih naslova ove popularne franšize. Tako vam danas donosimo recenziju prvoga Assassin’s Creeda.

box_artNaziv: Assassin’s Creed
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Ubisoft
Razvojni studio: Ubisoft Montreal
Godina: 2007.
Žanr: Stealth/akcijska avantura
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Intel Pentium dual core 2.6 GHz ili AMD Athlon 64 X2 3800+, 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista), 256 MB grafička kartica sa DirectX 10 podrškom ili sa DirectX 9 i Pixel Shader 3 podrškom, 8 GB HDD

Assassin’s Creed je ona vrsta igre o kojoj se pričalo dosta dugo prije nego što je izašla 2007 godine, i koja je imala za ispuniti velika očekivanja. Ova stealth akcijsko-avanturistička igra se nedvojbeno izdvaja od ostalih igara na tržištu, a brojne nagrade koje je osvojila potvrđuju da se kvaliteta ipak univerzalno cijeni. No, ništa nije savršeno, a Assassin’s Creed nije iznimka.

assassins-creed_viewfromabove_475

Priča je temelj svega, čija se dihotomija svodi na prošlost i sadašnjost. Desmond Miles koji je zbunjen jednako kao i igrač koji upravlja njime, i koji je de facto zarobljeni pokusni kunić u velikoj farmaceutskoj tvrtki Abstergo, ne shvaća zašto bi šanker poput njega mogao imati korisne informacije vrijedne takve pažnje. Dva znanstvenika, Warren Vidic i Lucy Stillman, koji imaju klasičnu good and bad cop rutinu moraju navesti na suradnju svojeglavog i nesubmisivnog Desmonda kako bi ušao u Animus. Taj stroj služi da se pomoću memorije pohranjene u genetskom kodu dođe do korisnih informacija. Prošlost je smještena u 12. stoljeću, dok se u pozadini vode križarski ratovi. Altair (davni predak Desmonda) je zanimljiva ličnost kojeg se ne može svrstati u kategoriju tipičnog junaka, njegova oholost, arogantnost i ponos iznad svega, skupo će ga stajati, kao i cijelu zajednicu Assassina, u jednoj misiji u kojoj je on iznevjerio osnovna načela bratsva. Jedini način da se Altair iskupi za svoje greške predstavljati će svojevrsna oprosnica u obliku devet meta. Tih devet negativaca su smješteni u 3 grada; Acre, Damascus i Jerusalem, koji se dijele na 3 područja – siromašni, građanski, i plemenitaški dio grada. Dakle, ako nas matematika služi, to je po jedna meta za svako područje.

jump

Svaki grad je predivan i osebujan na svoj način. Altairova nevjerojatna gipkost i elegantnost dok se gubi malim uličicama, skače preko krovova iznad običnog puka i penje na najviše visine, posramila bi i perzijskog princa. Assassin’s Creed je stealth igra, i kao takva, igrač mora imati živce i biti strpljiv da bi došao do cilja, a to znači: ne se izdvajati iz okoline. Možda zvuči lagano, ali kada se igrač nađe među ženama koje nose vrčeve na glavi i najmanji dodir može izazvati pad tog vrča i pozornost kobnih posljedica, naravno sve to za vrijeme važne misije, ili među agresivnim prosjacima koji neće posustati dok igrač ne doživi živčani slom, taktika je Assassinu najbolji prijatelj. S vremenom će biti teže kretati se, jer se nakon par atentata straža pojačava stoga ni krovovi neće biti tako jednostavni za prelaziti. Da li je Altair sumnjiv ili ne, jasno je predočeno malom ikonom u obliku oka. Ono u stadiju potpunog mira ima bijelu boju, kada je okolina sumnjičava boja je žuta, crvena kada je Altair otkriven, plava kada je skriven iako potraga još traje a zelena kao znak da je zrak čist i Altair može prestati sa igrom skrivača. Skrivanje je jednostavno, pogotovo kada je A.I. na niskoj razini. Postoji još par načina uklapanja Altaira u okolinu poput sporog hodanja tj. imitacija hodočasnika, ili se za bezbolan prolaz pored stražara igrač uvijek može smjestiti među hodočasnike koji prikladno kruže. Ukoliko je krinka razotkrivena, postoje mala skloništa koja se nalaze na krovovima, kola sjena u koja može uskočiti, itd. Zadaci u AC započinju javljanjem Altaira u Assassin’s Bureau, i tamo se ujedno i završavaju.

stab

Borba u Assassin’s Creedu može naizgled biti spora i nezanimljiva (bar u početku). Kako radnja napreduje, tako će Altair naučiti mali broj poteza pomoću kojih može u par koraka uništiti svoje neprijatelje, a i nova oružja poput skrivene oštrice pokazati će se najboljima za tiho i uspješno kretanje po gradovima kako to i priliči stealth igrama. U biti, sve ovisi o maštovitosti igrača koja će se odraziti na gameplay; npr. ako se igrač nalazi na visini, zašto ne bi umjesto tipičnog mačevanja bacio neprijatelja sa zgrade, da izgleda kao nesreća?  Međutim, borba nije toliko relevantna. Ono što čini pravog assassina je prikupljanje informacija, gubljenje među mnoštvom i pozorno slušanje svega što se događa, postoji mreža assassina koji bratski prenose ono što vide i čuju. Stoga zadaci u kojima Altair prati neku osobu i šakama izmami potrebne informacije, prisluškuje druge ljude, krade strogo povjerljiva pisma, utrkuje se od jednog mjesta do drugog, nisu rijetkost koja može utjecati na repetitivnost samih misija.  Postoji mogućnost da se spašavaju građani koje maltretiraju stražari, i ako ih igrač odluči kavalirski spasiti ti isti građani će pokazati zahvalnost time što stvaraju grupe ljudi koji će zaustaviti stražare u vrijeme potjere čime se dobiva znatno na vremenu, i čini skrivanje osjetno lakšim.

pickpocket_475

Snalaženje po gradu nije teško, pogotovo sa mini mapom koja se nalazi u kutku ekrana. Ipak mapa se mora zaraditi. Penjanje visokim tornjevima po svim mogućim udubinama i izbočinama, poput iskusnog alpinista, nagrađeno predivnom panoramom grada, sa zvukom vjetra koji tuče vijoreću zastavu i mnoštvom koje se nalazi ispod, izaziva snažan doživljaj i u isto vrijeme  nadopunjuje mapu sa novim subquestovima i ikonama. Nakon takvog pothvata, potrebno je samo skočiti (leap of faith) u vrlo prikladno smještena kola sa sjenom. Altair će teško izgubiti zdravlje, jer s vremenom zacjeljuje. Voice acting je solidan. Svečani i gotovo teatralni govori likova komplementarni su sa ozbiljnošću situacije.

Assassin’s Creed može zadiviti svakoga, no usprkos tome postoji i negativna strana. Nema dodatnog sadržaja, odnosno skupljanje tisuću zastava po gradovima ne otključava ništa i tu je  Ubisoft učinio veliki propust. K tome, kao što je prije navedeno, zadaci odnosno prikupljanje informacija postaje repetitivno, jer se stvara određena rutina koja se ustali. Gradovi su iskreno impresivni, ali veliki dio tih prostora nije bitan, nije povezan sa zadacima, nema toliko interakcije sa okolinom što je ogromni gubitak prostora. Na kraju, biti assassin nije lako. Igrač koji se želi uživiti u ulogu, odnosno obaviti atentat u stealthy na kraju će shvatiti da je ponekad jedini način da se izravno napadne meta, s obzirom da su stražari svugdje.

leap_of_faith_475

Sve u svemu, Assassin’s Creed zaslužuje pozornost. Premda iskomercijaliziran, AC nudi dosta toga, i nakon svih FPS i samih akcijskih igara na tržištu, stealth igra poput ove može biti pravo osvježenje za igrače željne dobre priče, više razmišljanja, i dobre zabave na PS3, Xbox 360, i PC.