arcanumofsteamworksmagickobscura006Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura izometrični je steampunk fantasy RPG iz 2001. godine i kronološki pretposljednji naslov koji pripada kultu najboljih CRPG-a u povijesti gaminga, nastalih oko 2000. godine. Arcanum je razvila Troika, razvojni tim predvođen članovima koji su radili na prvom Falloutu, i sa sobom u nov svijet ponijeli najbolje.

arcanum_coverNaziv: Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
Platforme: Windows
Izdavač: Sierra Entertainment
Razvojni studio: Troika Games
Godina: 1999.
Žanr: RPG
Multiplayer: da

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura izometrični je steampunk fantasy RPG iz 2001. godine i kronološki pretposljednji naslov koji pripada kultu najboljih CRPG-a u povijesti gaminga, nastalih oko 2000. godine. Arcanum je razvila Troika, razvojni tim predvođen članovima koji su radili na prvom Falloutu, i sa sobom u nov svijet ponijeli najbolje.

Za setting Arcanuma razvijen je svijet najbliže opisiv kao Tolkienov potomak, sustav nacija i rasa klasičnih ljudi, ogreova, vilenjaka, gnomova, patuljaka, halflinga, orkova i njihovih mješavina, raspoređenih na kontinentu i tri manja otoka. No, za razliku od uobičajenog pristupa, mogli bismo reći, za razliku od D&D svjetova Baldur’s Gatea ili Icewind Dalea, u ovom se svijetu događa industrijska revolucija. Kao rezultat, svijet je pogođen dvjema suprotstavljenim silama, tehnologijom i magijom, u čijoj se sredini nađe igrač koji do samog kraja radnje uglavnom nema pojma što se događa, ali svakako otkrije detalje velikog svijeta.

arcanumofsteamworksmagickobscura001Kao i Arcanumovi su-naslovi, igra započinje kreiranjem lika. Moguće je odabrati neke od zanimljivih unaprijed pripremljenih likova, ali budući da velika čar igre leži u kreaciji svojeg, bila bi šteta to i propustiti. Ponuđene su standardne mogućnosti poput odabiranja profila, imena, pozadine i osnovnih atributa poput Strength ili Perception koje su po sebi i u sebi iznimno raznovrsne i rezultiraju masom ishoda unutar i van borbe, ali najznačajnija je odsutnost klasa. Umjesto toga, ponuđene su četiri  – uvijek otvorene – grane vještina – borbene i rogue, magijske i tehnološke – što u konačnici omogućuje nevjerojatne mogućnosti gameplaya, ovisno što vam mašta donese. 

arcanumofsteamworksmagickobscura003Ipak, vrijedi već ovdje spomenuti kako svaki aspekt Arcanuma, koliko god bio razvijen, dolazi s malim propustom – zapravo tipičnom “troikovštinom”. Na mnogo načina, postoje velike šanse da početnici u žanru Arcanum pronađu preteškim kreiranje lika, odnosno izgube se u njemu. Ako imaju barem neko osnovno razumijevanje, još uvijek postoji opasnost od grešaka koje ih mogu kasnije koštati. Neki od atributa manifestiraju se previše relevantnima, dok su drugi zapušteni. Pa ako kojim slučajem – a nerijetko se događalo – igrač pogodi upravo takve kombinacije, igra nije adaptirana tom pristupu igre, i igrač će se češće naći frustriran nego li zadovoljan. Svi su nedostaci prije ili kasnije nadoknadivi osim mogućnosti da se igrač pokvari zadovoljstvo u potpunosti.

Tehnološka grana nešto je što nužno na sam spomen privlači pozornost i može se reći da je svakako zanimljiva. No, Troika je i ovdje pogriješila i učinila korisnike tehnologije značajno slabijima pred korisnicima magija. Vještine su raznovrsne, međusobno ih kombinirati uzbudljivo je do neke mjere – budući da se po logici svijeta igre magija i tehnologija međusobno isključuju, ali definiranje samih likova pati od velikih problema. Činjenica da su tehnolozi ostali zakinuti mnoge je razočarala.

arcanumofsteamworksmagickobscura004Grafički, igra nije impresivna ni za tadašnje vrijeme. Najveći problem dolazi od prikaza, veoma niske rezolucije i ogromnog izbornika koji zauzima 1/3 ekrana – zbog čega igranje može postati, pa, u najmanju ruku nepotrebno otežavajuće.  To je danas riješeno community patchevima, ali u ono vrijeme bilo je problematično.  Iako su gradovi detaljni, uglavnom podsjećaju jedni na druge, a prostori izvan njih svi su međusobno veoma slični. Još je gori slučaj s dungeonima gdje se uglavnom koriste iste teksture. S druge strane, količina materijala i funkcionalnosti, njihova raznovrsnost i detaljnost, fascinira. S obzirom da je svijet velik i raznovrstan samim bićima, nekima bi grafički, uz lijepu, ali često monotonu glazbu i paletu tmurnih boja, Arcanum mogao biti odgodiv za neko drugo vrijeme, ali je čudesno kakvu magnetsku privlačnost uvijek širi.

arcanumofsteamworksmagickobscura005Ipak, igrajući ga, brzo bi do izražaja trebala doći unutarnja struktura svijeta i dijalog. Prvo je fantastično, a drugo ne zaostaje puno. Svijet koji se našao u kaosu sukobom tehnologije i magije, taj osnovi problem kao stalnim pitanjem Arcanuma reflektira se na stotinu načina na mnoge NPC-e i njihove međusobne odnose. Oni nisu izgrađeni i postavljeni tek toliko niti nekom osnovnom skriptom pripojeni svakoj rasi, uvijek pokazujući svoje specifično lice, već su dovedeni u svijet sa smislom. Kroz mnoštvo njih progovaraju strane Arcanuma pa će, kao u stvarnom svijetu, sve rase, frakcije, gradovi i stanovnici, imati neke specifične, usađene ideale, principe, baštinu i pravila. Što igrač više istražuje, više toga o svijetu otkriva, materijalno i duhovno, pa će, što je više upleten – a samo igranje vrlo lako preskoči 100 sati, više osjećati sebe kao dijelom Arcanuma. Uz to, igra je natrpana sporednim pričama, zadacima i tajnama, mnoštvom tajni, mnoštvom igraće vrijednosti pa se može reći da Troika to izvodi briljantno. Dubini igre pomaže dijalog. Kvalitetom varira, doduše, negdje se čini previše tinejdžerskim, a opet je negdje izvrstan, no u svakom slučaju utječe na zbivanja u svijetu. Neki manje, neki više, te je također, iako je svejedno Arcanum dobrim djelom posvećen borbi, moguće puno toga riješiti bez nje, uključujući i posljednju, što je blago nevjerojatno, borba svoje vrste. Likovi, zadaci, postupci, međusobno su povezani, genijalno raznovrsni, a opet igraču ostavljeni na izbor, dopuštaju mu slobodno haračenje i istraživanje svijetom do mile volje, otvaraju i zatvaraju puteve, omogućuju ponovna igranja ili eksperimentiranje, pritom ga uvijek zadržavajući unutar priče, ne dopuštajući da se ona rastopi i izgubi. Priča, po sebi, the chosen one koncept, nije naročito duboka i intrigantna, ali uspijeva biti instrumentom za približavanje samog Arcanuma, što je jedno vrjednije iskustvo.

arcanumofsteamworksmagickobscura006Suprotno pripovijedanju i imerzivnosti svijeta, borba je promašaj osim ako vam se najviše sviđa najjednostavnije moguće. Ako je real-time, pretvara se u nenormalno nekontrolivu makljažu svega i svačega sa svime pa je posve neiskoristiva. Ako je turn-based, svodi se na što bolje iskorištavanje action pointa i praktički je približavanje jednog lika drugom pa šibanje. Ovdje, naravno, dolazi do izražaja drugi gornji prigovor, onaj o tehno grani, pogotovo kasnije, na višim razinama. Još jedan neočekivani problem, očito nedovoljno testiran, čini distribucija XP bodova. Nije klasična, dakle ne dobiva se za ubijanje protivnika, već trajanje borbe, odnosno količinu štete. Što će reći, spellovi poput instant killova koji smjesta ubijaju protivnike ne donose XP bodove, ali ako se opremite s najslabijim mogućim oružjem i borite se 15 minuta, dobijete bijesno puno bodova. Realno, ima smisla, ali donekle. Ako protiv nosoroga uzmem švicarski nožić, napatit ću se i štošta naučiti i preživjeti. Ako uzmem čačkalicu i borim se s paraliziranim psom, baš i ne. Ali u igri, to se eksploatira, pogreška koja stvara probleme prije svega, i konačno rezultira glupostima.

arcanumofsteamworksmagickobscura007Arcanum nije bez svojih mana, uvijek dovoljno da izazove probleme, ali ako igrač pregrmi preko njih, otkrit će jednu posebnu vrstu igre. Istovremeno je najlošiji i najbolji, ali bez obzira na to klasični RPG naslov. Hardcore roleplayašima vjerojatno će se živo fućkati za probleme. Nije na odmet prvo dograbiti patcheve koje su pripremili fanovi. Ispravljaju tisuće bugova koje je Troika ostavila u izvornoj igri. Kao neobično dobro (i donekle histerično smiješno) iskustvo, isprobati i vidjeti.